Nyaéta Mémori anjeun salaku akurat minangka Anjeun Mikir eta?

Is Your Memory as Accurate as You Think it is?

Urang sadaya poho hal – tapi hal anu urang inget salaku akurat sakumaha nu ayeuna urang remen percaya?


Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “Nyaéta memori Anjeun jadi akurat anjeun mikir eta?” ieu ditulis ku Pete Etchells, pikeun theguardian.com dina Senén 8 Agustus 2016 06.30 UTC

gamers pikiran: Kumaha alus anjeun reckon memori Anjeun? Urang bisa poho hal ti jaman ka jaman, tapi barang urang inget geulis akurat, bener? kasulitan ieu, memori urang teu jadi infallible sakumaha nu ayeuna urang bisa jadi hoyong percaya, sarta anjeun bisa nguji ieu pikeun diri ngagunakeun percobaan basajan di handap.

daptar test memori palsu
Baca ngaliwatan unggal tilu daptar di turn, tapi teu méakkeun lila teuing mana wae hiji kecap. Photograph: Pete Etchells pikeun Guardian

Coba eta sorangan

Nyokot katingal di tilu daptar di luhur, jeung maca unggal kecap salila kira kadua.

sadaya dipigawé? gede.

Ayeuna urang keur bade ngalakukeun tes pangakuan basajan - handap ieu daptar sejen kecap kanggo Anjeun pikeun kasampak di. Tanpa nempo deui, dicatet turun nu di antarana mucunghul di tilu daptar Anjeun ngan discan. no selingkuh!

Puncak – Korsi – sare – kalinggihan – alon – kuat – heuay – gunung – amis

Lamun ceuk nu puncak, kalinggihan jeung heuay éta dina daptar, anjeun titik dina. oge, lamun Anjeun mikir yén alon, amis jeung kuat teu mucunghul wae, anjeun oge katuhu. naon ngeunaan korsi, gunung jeung sare sanajan? Maranéhanana disada kawas maranéhanana kudu geus aya di daptar, tapi maranéhanana henteu kungsi dijieun hiji pintonan. Sababaraha anjeun geus nempo ieu, tapi loba jalma condong ngomong, jeung jumlah adil tina katangtuan, yén kecap éta hadir.

pangakuan palsu jeung paradigma DRM

percobaan ieu asalna ti Palasik a 1995 diajar ku Henry L. Roediger jeung Kathleen McDermott di Rice University di Texas. Dumasar karya saméméhna ku James Deese (ku kituna ngaran Deese-Roediger-McDermott, atawa DRM, paradigma), pamilon kadéngé runtuyan daptar kecap, nu maranéhanana mangka geus ngelingan ti memori. Sanggeus paguneman ringkes jeung panalungtik, peserta anu saterusna dibéré daptar anyar kecap. kritis, daptar anyar ieu dikandung sababaraha kecap nya éta patali jeung unggal item single dina unggal daptar awal - contona, waktu sare teu nembongan dina daptar 3 di luhur, ayeuna teh patali jeung unggal kecap nu teu kaciri (ranjang, ngaso, cape, teras salajengna).

Teras, peserta geus ngomong kumaha yakin éta yén kecap dina daptar anyar geus mucunghul samemehna. Roediger jeung hasil McDermott sacara némbongkeun yén jalma ngaku ngaku kecap patali (siga sare) ngeunaan salaku mindeng jadi kecap nya éta sabenerna dibere dina daptar - kira-kira 85% waktu. Istilah sanésna, urang meunangkeun pikeun nginget hal, cukup confidently, nu geus teu kajadian.

Aya sababaraha alesan naha pangaruh ieu lumangsung. Hiji saran nunda maju ku Roediger jeung McDermott hubungan ka hiji hal katelah prosés associative; sabab sakabéh kecap dina daptar dibikeun aya hubunganana jeung silih, maranehna leuwih gampang ngaktipkeun kecap patali dina mémori urang. Kecap pancén bobot parantosan mantuan nyorot titik ieu. Lamun kuring ngomong kecap 'bir', jeung nanya ka eusian kosong di dieu:

_ I N E

Anjeun bisa jadi leuwih gampang ngomong W, sanajan D, F, L jeung M sadaya bakal sampurna bisa ditarima. Éta sabab bir jeung anggur nu konsep patali, jeung nyebutkeun hiji ngajadikeun gampang séjén ka ngelingan dina mémori.

Tangtosna, faktor séjénna datang kana antrian jeung paradigma DRM. Ieu bisa ogé lumangsung alatan Anjeun keur pamikiran kecap sare lamun maca daptar patali, nu ngabalukarkeun Anjeun salah mikir nu sabenerna teu maca kecap saterusna dina. mandang sanajan, nalungtik ngeunaan pangakuan palsu nyieun hiji hal jelas: kenangan urang teu sok salaku akurat sakumaha nu ayeuna urang remen percaya.

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010

27159 3