Kanceri i gjirit Cell Rritja Ndalet nga Osteoporozës drogës

Breast Cancer Cell Growth Halted by Osteoporosis Drug

Një gjyq në minj ka treguar se denosumab drogës mund të bëhet një trajtim i gjirit parandaluese e kancerit për gratë me mutacionet BRCA1 gjen


Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Rritja e qelizave të kancerit të gjirit ndalur nga droga osteoporozën, tregon studimi” është shkruar nga Ian Shembull Shkencës redaktor, për The Guardian të hënën në 20 qershor 2016 15.40 UTC

Gratë që kanë një rrezik të lartë të kancerit të gjirit mund të përfitojnë nga një droge që është përshkruar tashmë për të trajtuar humbjen e eshtrave në pleqëri, sipas shkencëtarëve në Australi.

Hulumtuesit zbuluan se droga osteoporozën, denosumab, can halt the growth of cells which give rise to breast tumours in women whose risk of the disease is greater because of mutations in a gene called BRCA1.

Though promising, the work is at an early stage and the results gleaned so far from lab tests on mice and breast tissue must be reproduced in large human trials before the drug can be considered as a preventative treatment.

Healthy BRCA1 and BRCA2 genes help the body repair damaged DNA. But when either gene is mutated, rreziku i gjirit dhe ovarian kancerit mund të rritet steeply. Rreth gjysma e grave që trashëgojnë një mutacion të dëmshëm në BRCA1 ose BRCA2 do të zhvillojnë kancerin e gjirit nga mosha 70.

Gratë që zbulojnë ata bartin mutacione të dëmshme BRCA mund të zgjedhë për Kirurgji parandaluese për të hequr gjinjtë e tyre, ose kanë shqyrtimit më intensive për tumoret. "Ne ishim të interesuar në gjetjen e një opsion ndërrimin, një qasje jo-kirurgjikale për këto gra,"Tha Emma Nolan në Institutin e Walter dhe Eliza Hall të Kërkime Mjekësore në Victoria.

The scientists analysed breast tissue donated from a woman diagnosed with BRCA1 mutations. From this, they isolated a distinct group of cells that grew rapidly and appeared to be precursors of breast tumours.

Further examination of the cells revealed that they carried a protein marker on the surface, called RANK1. The same protein is targeted by denosumab, which is already used to treat osteoporosis and breast cancer which has spread to the bone.

Në testet laboratorike raportuar në revistën Mjekësia Nature, denosumab bllokuar rritjen e qelizave të kancerit pararendëse dhe të ngadalësuar rritjen e tumoreve në minj edukuar për të zhvilluar kancerin e gjirit.

"Ne jemi shumë të ngazëllyer nga këto rezultate, sepse kjo do të thotë ne kemi gjetur një strategji që mund të jetë e dobishme për të parandaluar kancerin e gjirit në gratë me rrezik shumë të lartë, Veçanërisht transportuesit BRCA1 mutacion,"Tha Geoff Lindeman, një oncologist mjekësore në Melbourne Spitalin Royal. Ai tha se një gjykim klinik për të vlerësuar drogës në pacientët tashmë ka filluar.

Emma Smith at Cancer Research UK said: “Insights into the molecules causing tumour growth in women with faulty BRCA1 genes could lead to new treatments reducing the risk of developing breast cancer, giving these women another option to lower their risk. But this study was carried out in mice and on cells in the lab, so we don’t know how effective this approach could be at reducing breast cancer risk in women, or how it compares with options for prevention that are already available.”

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010