Е Вашата Меморија онолку точни колку што мислите дека е?

Is Your Memory as Accurate as You Think it is?

Ние сите заборавајте работи – но се работите кои ние се сеќавам онолку точни колку што ние би сакале да веруваме?


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Дали вашата меморија онолку точни колку што мислите дека е?” е напишана од Пит Etchells, за theguardian.com во понеделникот 8-ми август 2016 06.30 Според зоната: UTC

умот гејмерите: Колку е добар ви сметаат вашата меморија е? Ние може да заборават работите од време на време, но работи што се сеќавам е прилично точни, право? Проблемот е во тоа, нашата меморија не е толку сигурен како ние би сакале да веруваме, и можете да ги тестираат ова за себе со помош на едноставен експеримент подолу.

листи тест лажни сеќавања
Прочитајте преку секоја од трите листи за возврат, Но, не поминуваат премногу долго на некој збор. Фотографија: Пит Etchells за Гардијан

Обидете се да го тоа сами

Да ги разгледаме во трите листи погоре, и да чита секој збор за околу една секунда.

Се е готово? Велики.

Сега ние се случува да се направи едноставен тест признавање - подолу е уште еден список на зборови за да се погледне. Без да гледа назад, забележи кои од нив се појави во три листи само скенирани. Нема мамење!

На врв – Чаир – Спиј – седиште – бавен – силна – проѕевање – планински – слатка

Ако ти рече дека врв, седиште и проѕевање беа во списоците, Вие сте во центар. Исто така, ако мислите дека бавен, слатки и силна не се појави било каде, Исто така, во право си. За што Чаир, планински и сон иако? Тие звучат како тие треба да се во списоците, но тие никогаш не направи појавување. Некои од вас може да има забележан овој, но многу луѓе имаат тенденција да се каже, со фер износот на сигурност, дека зборовите се присутни.

Лажно признание и парадигмата за DRM

Овој експеримент доаѓа од класичен 1995 студија од Хенри L. Roediger и Кетлин McDermott на Рајс Универзитетот во Тексас. Врз основа на претходната работа од страна на Џејмс Deese (па оттука и името Deese-Roediger-McDermott, или DRM, парадигма), учесниците слушнале серија на зборот листи, кои тие потоа мораше да се потсетиме од меморијата. По краток разговор со истражувачот, а потоа на учесниците им беше дадена нова листа на зборови. критички, оваа нова листа содржи некои зборови кои се поврзани со секоја точка на секоја од почетната листа - на пример,, а сон не се појави на листата 3 погоре, тоа е во врска со секој збор што се појавува (кревет, остатокот, уморен, и така натаму).

Следна, учесниците имаа да кажат како уверени тие беа дека зборовите во новата листа се појавил претходно. Roediger McDermott и резултатите покажаа дека луѓето се тврди дека ја признае поврзани зборови (како сон) за толку често колку што зборовите кои, всушност, беа презентирани на листата - околу 85% дел од времето. Со други зборови, лица кои тврдат дека се сетам на работите, прилично самоуверено, тоа не се случило.

Постојат голем број на причини зошто се случува овој ефект. Еден предлог изнесен од страна на Roediger и McDermott се однесува на нешто што е познато како асоцијативни процеси; затоа што сите зборови во дадена листата се поврзани едни со други, тие се со поголема веројатност да го активирате сродни зборови во нашата меморија. Зборот задачи матични завршување помогне да се нагласи оваа точка. Ако кажам зборот "пиво", и побара од вас да се пополни во празно тука:

_ Н Е

Може да биде поголема веројатност да се каже W, иако D, F, L и M сите ќе биде совршено прифатлив. Тоа е затоа што на пиво и вино се поврзани концепти, и вели дека еден го прави на другите полесно да се потсетиме во меморијата.

Секако, други фактори се во игра со парадигмата на DRM. Исто така може да се случи, бидејќи сте размислување на зборот сон кога ќе прочитате на листата во врска, што доведува погрешно мислат дека сте, всушност, правеше прочитате збор подоцна. Без оглед иако, студии на лажно признание да расчистиме една работа: нашите сеќавања не се секогаш онолку точни колку што ние би сакале да веруваме.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

27167 3