Web ngaran domain revolusi bisa pencét pertahanan dagang

Web domain name revolution could hit trademark defence
Domain Name Extensions

Domain ekstensi Ngaran (kiridit Photo: Booklight The)

Perluasan massa ngaran domain Internet bisa ngabalukarkeun bencana pikeun mertahankeun dagang di alam maya, nu A sacara hak inteléktual awak warned dina Senén.

“Urang geus ékspansi rongkah ieu anu bade di,” Said Francis Gurry, kapala Dunya intelektual Organisasi Harta (WIPO), nu oversees aturan global ngalawan cybersquatting.

“Anu bade boga dampak, nu dipikaresep jadi signifikan, dina panyalindungan dagang. Alam pasti dampak, urang teu yakin tina di panggung ieu, tapi kamungkinan jadi signifikan jeung disruptive,” Gurry ka wartawan.

“boga dagang kacida paduli dampak nu ékspansi ieu bakal boga dina sistem branding,” manéhna ditambahkeun.

Muka Internet pikeun ngaran domain nu indit jauh leuwih klasik saperti .com, .org, .net, .gov, jeung .edu geus heralded ku US basis web overlords Internet Corporation for Ngaran Nangtukeun jeung Nomer (ICANN) salaku parobahan pangbadagna ka Web saprak ieu dijieun.

Aya geus lila geus saukur 22 domain luhur-tingkat umum (gTLDs), nu .com jeung .net ngandung babagi singa sacara.

Tapi basis California ICANN geus ceuk nu snowballing Internét — jeung sababaraha dua milyar pamaké di sakuliah dunya, satengah eta di Asia — ngajadikeun ngaran anyar penting.

kira-kira 1,400 gTLDs anyar saeutik demi saeutik keur nunda up for cengkraman, jeung kahiji 160 geus delegated ka sagala rupa firms ngadaptar Web.

“Kasempetan pikeun nyalahgunakeun dagang expands éksponénsial,” ceuk Gurry, noting nu ngadaptar ngaran domain nyaeta murah, prosedur otomatis nu nyokot hiji perkara detik jeung teu boga filter pikeun nalungtik naha aya konflik dagang.

“Nu brings jeung eta kasulitan rencang hiji beungbeurat loba leuwih gede panjagaan dina bagian boga mérek dagang,” cenah.

Dina campuran awal, dibuka dina Januari, nu Alamat tungtung di guru, bike, single, ogé pakean, Holdings, plumbing jeung ventures.

watesan umum sejenna dina cakrawala di antarana .football, .penerbangan, .kartu jeung .bid.

Hurup domain kahiji-kungsi non-Latin geus ogé geus disatujuan, kaasup Cina keur “game”, Arab pikeun “web” atawa “jaringan,” atawa Sirilik pikeun “online”.

– Patalina jeung masalah leuwih 'pangaruh sisi’ –

Gurry dicaritakeun nu ékspansi ieu Hartina betah ngagunakeun gancang-ngembang Internet.

“jadi presumably, alesan maranéhanana pikeun ngembangna nyaritakeun pamutahiran kapasitas panunjuk arah dina Internét. Keur naon urang keur prihatin nyaéta pangaruh sisi dampak nu nu boga on sistem branding nu dipaké ku pamakéna pikeun interaksi maranéhanana jeung commerce,” manéhna ditambahkeun.

boga dagang aggrieved ku cybersquatting — nu ngadaptar kasar ngaran domain, kadang dina raraga ngajual eta deui ka Panyekel hak atawa ngagambar pamakéna ka nandingan produk — boga pilihan tina ngarobah ka prosedur arbitrase WIPO sacara.

Dina 2013, 2,585 kasus saperti anu Filed jeung WIPO, ngeunaan catetan a 6,191 ngaran domain individu.

Dina aturan internasional, firms ngadaptar Web kudu batal nu ngadaptar tina losers dina kasus cybersquatting WIPO.

Awak PBB geus dédéngéan kasus nu pertama anak ngeunaan hiji gTLD anyar, Filed dina bulan Pebruari sarta umuran hiji pausahaan Jerman ngalawan registree Walanda tina website masih-aktif canyon.bike.

Erik Wilbers, diréktur atawa WIPO sacara panangan arbitrase, ceuk nu kanaékan vast tina gTLDs bakal mean nu Panyekel dagang bakal kudu “leuwih difokuskeun” dina naon anu maranéhanana tangtangan.

“Anjeun teu bisa ngajaga shooting di sagalana nu ngalir dina sistim ngaran domain ngembangna,” cenah.

sumber: afp.com

Enhanced by Zemanta