Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “Puncak 10 cool city tours around the world: guided walks with a twist” ieu ditulis ku Will Coldwell, for theguardian.com on Monday 20th October 2014 05.00 UTC

Many city tours are either generic, big-group walks – in which you are fed dry facts with no particular theme – or super-cheesy, “we’re-not-like-the-other-tours” experiences, where you are guided by someone wearing a trilby and strumming a ukelele while telling tales of local cult legends. janten, we’ve put together a list of guided tours that try to offer something specific, controversial or thought-provoking. Istilah sanésna, this is a guide to tours for people who don’t like guided tours.

So the Slice of Brooklyn tour is a fun way to learn about New York, sedengkeun "leumpang seminar" di Tokyo - di nu diajar ngeunaan budaya geek Jepang - sampurna keur traveler who wants to kasampak di masarakat di jalan deeper jeung leuwih akademik, jeung Cph:wisata tiis di kopenhagen bakal daya tarik pikeun maranéhanana anu nyokot desain serius.

ngeusian wisata, London

Canary darmaga salaku ditempo ti Orbit Tower di Stratford, wétan London.
Canary darmaga ditempo ti Orbit Tower di Stratford, wétan London. Photograph: Andrea Baldo / LightRocket via Getty Images

sedengkeun nempatan protes nu ngambil alih puseur London tilu taun ka tukang aya memori jauh pikeun kalolobaan, grup hirup dina, pangatur jeung ngarojong kampanye grassroots ka tackle kateusaruaan sakuliah dunya. Di antara proyék neraskeun téh Ngeusian London Tours: hiji pausahaan tour lokal paguyuban sukarélawan anu boga tujuan pikeun héd cahaya dina dunya secretive keuangan jeung pulitik. Nu tour kira-kira Canary darmaga narrates nu kacilakaan finansial tina 2007-08 Anjeun ngumbara di antara wangunan mana loba firms tanggung jawab eta didasarkeun. Nu tour of Mayfair kasampak di "kalangkang bank" - ngahijikeun nepi titik-titik antara pulitik jeung keuangan. Saha anu wilujeng sumping dina tour - nu "teu kuliah". Nurutkeun tim, maranehna geus komo geus dihadiran ku bankir aneh ...
• Tilu wisata nu ayeuna dina tawaran, dua bulanan jeung hiji fortnightly. Sadaya nu haratis sareng nu pamungkas kira-kira dua jam, occupytours.org

Brooklyn pizza tour, York énggal

pizzeria Grimaldi urang dina sasak Brooklyn.
Grab pizza hiji tindakan. pizzeria Grimaldi urang dina sasak Brooklyn. Photograph: Alamy

Lamun band pizza upeti basis York New Macaulay Culkin sacara nu Pizza Underground (sumber klasik saperti Days Opak jeung Sadaya Pihak Pizza) geus diajarkeun urang nanaon, éta nu pizza nyaéta hiji deal gedé dina lima boroughs. Jeung Anjeun bisa diajar persis naha dina Slice of Brooklyn wisata, opat-jeung-a-half-jam lalampahan kira-kira sajarah pizza di Brooklyn. tour The, dimimitian ku lokal Tony Muia, ogé nyokot di tempat wisata nu kawentar wewengkon sacara, ogé lokasi film ti New York klasik saperti Saptu peuting Demam jeung Goodfellas. Tangtosna, tour ieu punctuated ku eureun-offs di dua pizzerias paporit Muia pikeun hiji doughy, cheesy, ngeusian bengsin.
Tours My, Wed, Jum, Sap jeung Sun di 11am, dimimitian di Uni Square, Manhattan. dewasa $80, kids $ 70, kaasup dua irisan tina pizza jeung inuman lemes di unggal dua pizzerias. asliceofbrooklyn.com

spasi penjajah, Paris

tour rohangan narajang, Paris
rencana Game. seni Street di Paris

Street seni bisa nyieun nepi ka tulang tonggong tina tour kulawarga Paris Spasi penjajah, tapi teu subjek eta. Nganggo karya artis Perancis nu narajang - Anu nyieun mosaics berwarna diideuan ku Palasik Spasi penjajah game - Pikeun ngaganggu kids, ieu mangrupa fun, tour kulawarga nu kudu tetep sadaya umur entertained. Kids nu tasked jeung moro turun penjajah alien, ogé teken gambar sahiji hal maranéhanana tempo sapanjang jalan, bari sawawa bisa ngarasakeun dédéngéan leuwih jéntré ngeunaan kota Anjeun stroll ngaliwatan Bastille, Le Marais jeung loka katukang saperti Centre Pompidou jeung Jean sans Peur manara, "Nyerang" mahluk luar angkasa Anjeun buka.
£ 62pp dina grup opat, wisata mimitian jam 2pm jeung panungtungan tilu jam, localers.com

Disumputkeun kota wisata ku homeless nu, Iraha

Charles sasak di Iraha, Républik Czech, di subuh
sasak Charles Iraha urang di subuh. Photograph: Ralf Hettler / Getty Images / Vetta

Tours dibikeun ku jelema homeless, atawa maranéhanana dina kaayaan sosial precarious, aya dina tawaran dina sababaraha kota ayeuna, kaasup Paris, Barcelona jeung London. dina Iraha, nu wisata anu dijalankeun ku hiji perusahaan sosial, Pragulic, nu nyetel ku siswa sanggeus maranéhanana dileler a € 1.500 kewirausahaan hibah sosial. Nu wisata teu urusan sightseeing biasa Anjeun; tinimbang maranehna nyokot anjeun dina lalampahan hiji kana sisi disumputkeun kota. Di antara maranéhanana dibere dina basa Inggris anu tour Robert sacara railcar ngaliwatan lebak Prokopské nganjang an squat penting, jeung tour Ondra ngeunaan sababaraha buskers paling metot kota urang - kaasup Czech gitaris panggancangna.
Dewasa £ 7, family ticket £20, tours last 2-2½ hours, locations around Prague, pragulic.cz

Design and urban cool tours, Copenhagen

Vesterbro, Copenhagen
Vesterbro, Copenhagen Photograph: Ty Stange/Copenhagen Media Center

The aim here is to offer tours of the Danish capital without taking people around the city’s predictable monuments and museums. tibatan, Cph:cool focuses on design, architecture and urban development. The tour of the Refshaleøen island industrial site takes visitors around the creative hubs emerging in the otherwise derelict area, including the world’s only civilian spacecraft laboratory, a trendy restaurant and a children’s theatre. Samentara, the tour of Vesterbro tells the story of the area’s transformation from one dominated by vice to a neighbourhood dotted with fashionable cafes, shops and galleries.
Tours for 1-6 people £175pp, keur 7-20 people £28pp, last around two hours, locations around Copenhagen, cphcool.dk

Geek culture in Tokyo

Akihabara district, Tokyo.
Akihabara district, Tokyo. Photograph: Alamy

Context Travel’s walking seminars are defiantly “not tours”. The company, which operates in cities across Europe, as well as Asia and America, employs academic specialists to design “narrative participatory experiences” for the “intellectually curious traveller”. It may sound pretentious, but the experiences have received widespread acclaim for offering something to satisfy those who often feel short-changed by generalised group tours. The walk through Tokyo’s Akihabara neighbourhood, a popular hub for the anime and manga mega-fans who make up Japan’s colourful otaku subculture, is one that particularly jumped out. Led by a journalist, an academic and a filmmaker, the tour is unlikely to leave you feeling like you’ve been fobbed off with facts from Wikipedia.
£49pp, walks last three hours, contexttravel.com

iPhoneography walks, Buenos Aires and Santiago

Avenida Italia, Santiago, Chili
Street spirit … Santiago, Chili

By putting a high-end camera in the hands of millions of people, the iPhone has revolutionised photography. But most of us still don’t know how to get the most from it. Fota Ruta’s iPhoneography tours of Buenos Aires, Argentina, and Santiago, Chili, aim to change this: the half-day tour includes a workshop that details the apps and tools you need to maximise the potential of your pocket camera. You can then practise your creative composition while wandering through one of the city’s hip neighbourhoods, concluding with professional feedback on your work.
£40pp includes tuition pack and glass of wine and lasts about four hours. Runs every Tuesday. Meet near Palermo (Buenos Aires) or Avenida Italia (Santiago). Non-iPhone-owners are also welcome. foto-ruta.com

Specialist food tours, Roma

People sitting on a restaurant terrace in Trastevere, Roma.
Restaurant in Trastevere, Roma. Photograph: LOOK Die Bildagentur der Fotogra/Alamy

Find out why you shouldn’t turn your nose up at offal, what seasonal dishes to try at a kosher bakery and where to sip Italian craft beer on one of Katie Parla’s food tours of Rome. Parla is an experienced critic and writer and is currently working on a Roman cookbook to add to her existing catalogue of guides to the city. On the tour she draws together history, archaeology, politics and society to add context to the culinary traditions of the Italian capital.
Food tours (usually two hours, for a maximum of six people) cost £250 for the group, info@parlafood.com, katieparla.com/tours

Twilight tour, Berlin

Mural by the artist Plotbot Ken, Berlin
Mural by the artist Plotbot Ken, Berlin

You hear a lot of tours claiming to be “different” from the norm. But some of the tours offered by Alternative Berlin really do seem to have an edge that would put off more “vanilla” travellers. Its twilight tour of the city, which is the “most extreme” it offers, invites you to “meet the freaks that come out at night” as you explore a sci-fi-style bunker used by hackers, stumble through ruined buildings and drop by squat houses and industrial complexes. pangeling-eling: no flip-flops.
£15pp, Fri-Sat, meet at 6pm for tours last 4½ hours, alternativeberlin.com

The Worst Tours, Porto

A vacant palace on Bonjardim Street, Porto
A vacant palace on Bonjardim Street, Porto. Photograph: Porto Worst Tours

Run by three architects who refused to leave Porto in spite of the recession (and the local tourist board, which would prefer them to be showing visitors around the more traditional attractions), the Worst Tours take visitors around underdeveloped neighbourhoods, housing projects and areas of the city that help tell the story of urbanism, class and politics in the city. As they put it: “The kids of the recession present: the f*ck-it-all concept … Austerity Killed the economy. Fancy a walk?"
bebas (donations accepted), tours take 2-3 jam, locations around Porto, theworsttours.weebly.com

[tg_searchboxes options='{“ukuran”:”dynamic”,”alignment”:”aligncenter”}]

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010

Dimuat via Wali News Feed plugin WordPress.

36679 0