Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “Nu pakéan quandary: 'Ieu hiji ilusi. Tapi sagalana hiji ilusi '” ditulis ku Jessica Glenza di New York, pikeun theguardian.com dina Jumaah 27 Pébruari 2015 22.41 UTC

Téh mangrupa karya jarang pikeun meme hiji ngorondang kaluar ti muck kabudayaan internet jeung jadi eling tina folks sapopoé. Utamana lamun kajadian gancang-"baju nu" teu.

Antara Kemis peuting jeung Jumaah isuk, pakéan nu tumuwuh ti pos Tumblr ku hiji musisi Irlandia ka hiji fenomena internasional jeung subyek debat di sakuliah dunya.

Nu crux tina patarosan pakéan, jeung sugan daya tarik anak, nyaéta basajan: nyaéta frock nu bodas jeung emas, atawa bulao jeung hideung?

Fenomena bisa jadi balukar tina ilusi optik basajan, hiji ambiguitas, atawa bisa jadi leuwih kompléks. Naon bae sabab, téh mangrupa hiji poto nu komo teu panalungtik persépsi satuju dina.

"Jadi loba visi jeung dédéngéan urang téh bener akurat,"Ceuk Howard C Hughes, nu investigates mékanisme persepsi di departemén Dartmouth College ngeunaan élmu psikologi jeung uteuk. "Lamun éta nya éta teu jadi, urang teu bisa leumpang ngaliwatan panto, jeung pasti urang teu bisa ngajalankeun 50 yard jeung nyekel bal laleur di puseur widang. "

Pondokna, anjeun teu gélo: lolobana naon tempo nyaéta naon lain jalma tempo. Tapi Hughes reminds urang yén objék we "tempo" teu merta boga qualities dasar we ngarasa, utamana lamun urang geus gawé bareng informasi kawates, saperti grainy, poto dua-diménsi.

Gambar maranéhanana anu chewed nepi data dikumpulkeun ku panon urang jeung reassembled ku pikiran urang, diwangun ngaliwatan prosés biologis jeung psikologis kompléks.

"Éta nyieun, Émutan abdi, rarasaan nu … wae urang tempo naon kaluar aya,"Cenahna. "Tapi urang kudu nyusunna nu - uteuk geus nyusunna nu - jeung urang kudu nyadar dina cara trivial Anjeun kudu panon nempo, tapi anjeun kudu otak ka ngarasa, jeung saterusna persépsi nu hiji hal nu bakal diturunkeun. "

Nu pakéan quandary pokus warna, hiji persépsi nu teu "real" per se. Pangalaman warna nyaéta persepsi panjang sinar cahaya teu katempo reflected ti beungeut, diinterpretasi salaku salah sahiji tina tilu warna primér ku panon manusa.

Salaku conto, naon urang nempo salaku "beureum,"Teu hiji kualitas intrinsik tina hiji obyék. Rada, éta persépsi estu homogén manusa 'cahaya reflected. Jeung aya nyatu sato nu ngalaman loba warna loba beda ti manusa. Nu eyeballs tina congcorang udang, salaku conto, ngabogaan 12 reséptor warna dibandingkeun jeung manusa 'tilu.

Bari jeung pertanyaan bisa sigana ngawur, loba nu geus manggihan yén gambar fungsi minangka conto matak tina interplay biologi manusa jeung persépsi - constructs nu make up sababaraha widang paling diulik élmu uteuk.

"Aya taya alesan keur mikir nu sagala jéntré prosés luar biasa nu taya sahijieun bener, pinuh understands teu ngabogaan béda individu,"Ceuk Hughes. "Ayeuna, kumaha gambar ieu geus dipigawé saperti hiji pakasaban endah pisan nyieun nu painfully atra - simkuring ngaraos teu yakin. Tapi kuring pikir alesanana eta ngahasilkeun jadi loba panas antara urang ieu loba urang mikir urang euy tempo naon kaluar aya. "

Hughes ceuk subjek dipikaresep bakal matuh ka leuwih panalungtikan, jeung hipotésis yén fenomena blue-bodas bisa jadi hasil nanaon tina trichromats anomalous (jalma nu geus persepsi rada béda warna primér) ka (rumit) reversing ilusi optik, kadang sok disebut hiji ambiguitas.

Saha anu geus usaha ngabalikeun nu orientasi bunderan convex jeung kerung, atawa hiji silhouette spinning bakal boga pamanggih kumaha hésé sababaraha gambar saperti nu ka flip, atawa "disambiguate".

Panalungtik persépsi séjénna. Robert Fendrich, ka Hughes manéhna nempo pakéan jadi emas-bodas dina Kemis peuting, jeung bule-hideung dina Jumaah isuk, salah sahiji nu mucunghul jadi minoritas jalma bisa reorient gambar. Fendrich nyaeta sarjana ngadatangan di Dartmouth College, ogé di jurusan psikologis jeung élmu uteuk.

Dina Laboratory Whitney pikeun persepsi jeung Aksi di University of California Berkeley, David Whitney ceuk pangaruh gambar nyaéta basajan - éta hiji ambiguitas ngeunaan inference.

"Anjeun infer cahaya nganiaya pakéan langsung, jeung kuring infer cahaya aya nu datang ti tukangeun pakéan nu,"Ceuk Whitney. "Ieu bisul handap pikeun béda bener basajan, jeung mangrupakeun ambiguitas bener basajan. "

"Ieu hiji ilusi,"Ceuk Whitney. "Tapi sagalana hiji ilusi."

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010

Dimuat via Wali News Feed plugin WordPress.

21167 0