tipe anyar batu bulan kapanggih ku Lander lunar Cina

New type of moon rock discovered by Chinese lunar lander

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “tipe anyar batu bulan kapanggih ku Lander lunar Cina” ieu ditulis ku Tim Radford, pikeun theguardian.com Salasa 22nd Désémber 2015 16.04 UTC

élmuwan Cina geus ngaidentifikasi jenis anyar batu dina bulan. Hiji unmanned Lander lunar Cina, diwangun dina 2013, geus digali hiji aliran kuno lava vulkanik jeung komposisi mineral dicirikeun sagemblengna kawas nanaon dikumpulkeun ku astronot Amerika antara 1969 jeung 1972, atawa ku Lander Soviet pamungkas dina 1976.

warta, dispatched ti kawah dampak dina mare Imbrium, nyaéta panginget sejen anu Éksplorasi planet aya deui nu nyieun tina Rusia, nu Amerika atawa Badan Spasi Éropa: Jepang, India jeung Cina sadaya geus dibuka orbiters lunar dina rokét sorangan. Britania dibuka satelit sorangan, Prospero, dina roket sorangan, hideung Panah, ti loka peluncuran sorangan di Woomera, Australia, dina 1971 terus kaluar ti ras rohangan.

Saprak ahir program Apollo, élmuwan US geus dipigawé panalungtikan lunar maranéhanana lolobana ti orbiters. Chang'e-3, misi lunar unmanned Cina, nunda turun Rover disebut Yutu atawa "Jade Rabbit" dina aliran lava comparatively ngora. Rover Ieu proceeded pikeun ngaidentipikasi hiji misteri mineralogical dina bulan, a basalt jeung "ciri komposisi unik."

Panilitian, dilaporkeun dina alam Communications, diperkirakeun ningkatkeun maca ti instrumén satelit, jeung buang cahaya anyar dina asal usul tatangga pangdeukeutna Bumi.

bulan ieu panginten geus kabentuk lamun hiji objek Mars-ukuran nabrak kana planet Bumi awal dina sajarah sistim tatasurya. Nu uing ti tabrakan nu coalesced jeung leuwih tiis, tapi unsur radioaktif jero dina interior dipanaskeun nepi ka batu handapeun kulit, jeung 500 juta taun saterusna, lava vulkanik slurped kana kawah dampak dina bulan pikeun ngabentuk disebut "sagara" atawa maria.

instrumén nu Yutu Rover sacara dimimitian examining lava nu meureun flowed ngeunaan 3 milyar taun ka tukang. Naon maranéhanana kapanggih moal ngajaga warga biasa rupa ngahudangkeun peuting, tapi kejutan pikeun élmuwan planet. Geochemists bisa ngarekonstruksikeun sajarah aliran rock sacara ti campuran telltale mineral dina lava leuwih tiis. Basalts sampel ku ékspédisi Astronot atawa dikumpulkeun ku usik Soviet Luna biasana dibédakeun ku dua cara: boh luhur di titanium, atawa low.

Tapi manggihan panganyarna dilaporkeun ti badarat lemes kahiji dina Bulan di 40 taun boh panengah dina eusi titanium jeung beunghar oksida beusi.

"Diversity Nu ngabejaan urang nu mantel luhur Bulan nyaéta loba kurang seragam dina komposisi ti Bumi. Jeung correlating kimia jeung umur, urang bisa nempo kumaha volcanism bulan sacara robah dumasar kana waktu,"Ceuk Bradley Joliff tina Washington Universitas St Louis, ngan pasangan American di tim Cina.

Campuran mineral dina magma ngabejaan carita: nu sabab mineral dina batu molten characteristically crystallize dina suhu béda. Jadi batu dina beungeut cai delivers clues ka interior jero planet a.

"The titanium distribution variabel dina beungeut lunar nunjukkeun yen interior Bulan sacara teu homogenised,"Ceuk Professor Joliff. "Urang keur masih nyoba angka kaluar kumaha ieu kajadian."

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010

Dimuat via Wali News Feed plugin WordPress.

18854 0