Manusa bisa ngadeteksi hiji triliun bau

Humans can detect one trillion smells
English: Nose diagram.

Inggris: diagram irung. (kiridit Photo: Wikipedia)

Irung manusa bisa ngabedakeun sahanteuna hiji triliun odors beda, jutaan langkung ti saméméhna diperkirakeun, panalungtik US ceuk Kemis.

pikeun sababaraha dekade, élmuwan ditarima yen manusa bisa ngadeteksi ngan 10,000 scents, putting rasa bau well sahandapeun kamampuhan tina tetempoan jeung dédéngéan.

“analisis urang nembongkeun yen kapasitas manusa pikeun discriminating bau loba leuwih badag batan saha diantisipasi, ceuk ulikan ko-panulis Leslie Vosshall, kapala Rockefeller University'S Laboratory of Neurogenetics jeung Kabiasaan.

Samemehna estimasi keur kamampuhan irung urang — nu dilumangsungkeun kalayan bantuan 400 reséptor olfactory — tanggal ka taun 1920an jeung teu dijieun ku data.

Panalungtik geus diperkirakeun yén panon manusa jeung mere tilu reséptor anak bisa ngabedakeun sababaraha juta warna jeung nu ceuli bisa ngabentenkeun 340,000 sora.

“pikeun bau, taya sahijieun kungsi nyandak waktu pikeun nguji,” Vosshall ceuk.

Pikeun ngalaksanakeun panalungtikan maranéhanana, élmuwan subjected 26 peserta ka campuran dijieun kalayan 128 molekul odorant beda nu individual bisa membangkitkan jukut, jeruk atawa rupa-rupa bahan kimia, tapi anu digabungkeun dina groupings nepi ka 30.

“Urang teu hayang eta jadi kuduna recognizable, jadi lolobana campuran urang éta geulis nasty jeung aneh,” Vosshall ceuk.

panalungtik US geus manggihan yén kapasitas manusa pikeun discriminating bau loba leuwih badag batan saha diantisipasi

“Urang hayang urang nengetan 'di dieu Kang hal ieu bener kompléks - bisa mah nyokot hal kompléks sejen salaku mahluk beda?'”

Sukarelawan bakal sampel tilu vials tina scents dina hiji waktu — dua nu éta hiji sarua jeung nu beda — lamun ningali maranehna bisa ngadeteksi nu ieu outlier nu, completing 264 babandinganana saperti.

sanajan sukarelawan’ abilities variatif greatly, maranéhanana bisa rata-rata discern beda antara vials nepi ka 51 persén komponén sarua, jeung sukarelawan pangsaeutikna detecting beda a sakali campuran babarengan leuwih komponén.

Panalungtik tuluy extrapolated sabaraha odors jalmi rata-rata bisa ngadeteksi lamun sagala mungkin kombinasi tina 128 odorants anu sampel, datang ka estimasi maranéhanana sahanteuna hiji triliun.

panalungtik kalungguhan Andreas Keller, ogé Rockefeller University, ceuk nomer ampir pasti teuing low nunjukkeun yen aya loba odorants séjén anu bisa nyampur cara countless di dunya nyata.

Cenah karuhun urang relied leuwih dina rasa bau, tapi nu refrigeration jeung perkembangan kasehatan pribadi geus diwatesan odors di dunya modern.

“Ieu bisa ngajelaskeun dangong urang nu bau téh penting, dibandingkeun jeung dédéngéan jeung visi,” Keller ceuk.

Manéhna ditambahkeun nu sikep orientasi tegak, nu diangkat manusa’ noses jauh ti taneuh mana odors mindeng emanate, bisa ogé geus nyumbang.

Rasa bau téh raket numbu ka paripolah manusa jeung panalungtik stressed nu nalungtik bisa héd cahaya kumaha otak manusa prosés informasi kompléks.

ulikan ieu dimuat dina Science jurnal.

Repost.Us – Republish Pasal Ieu
Artikel ieu, Manusa bisa ngadeteksi hiji triliun bau: diajar, ieu syndicated ti AFP sarta dipasang di dieu jeung idin. Copyright 2014 AFP. Sadaya hak disimpen

Enhanced by Zemanta