Kumaha ngajajah Mars

How to colonize Mars

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “Kumaha ngajajah Mars” ditulis ku Sara Bruhns jeung Yakub Haqq-Misra, pikeun theguardian.com dina Kemis 5 November 2015 10.40 UTC

NASA geus ngarilis laporan ngandung rencana lengkep keur misi manusa Mars. Ieu geus jadi tujuan lila-ngadeg pikeun NASA jeung laporan maranéhanana outlines tantangan Éksplorasi Mars di tilu hambalan. Kahiji, 'Bumi Reliant', tahap pokus panalungtikan numpak nu Station Space International. Panggung 'Ground ngabuktikeun' nyimpen manusa deeper kana rohangan pikeun panalungtikan, sedengkeun sésana sababaraha poe ti Bumi. Panggung 'Bumi Independent' nyampurnakeun rencana ku lalaki manusa ka beungeut Mars.

NASA teu ngan organisasi Nyiapkeun pikeun ngirim manusa ka planét beureum. SpaceX, Dennis Tito sacara Inspirasi Mars Foundation, jeung Mars Hiji geus sagala ditembongkeun an Tujuan nganjang jeung dina sababaraha kasus komo ngajajah Mars.

Méméh aya bangsa atawa organisasi dimimitian Ngalanglang jeung ngadegkeun padumukan, ambiguities di hukum internasional ngeunaan Éksplorasi rohangan jeung pakampungan kudu ngijinkeun jeung ngumbar. Waragad poténsial, financial jeung pulitik, of ignoring masalah ieu kadaulatan di rohangan anu luhur teuing pikeun ngidinan rencana misi ieu pikeun ngamekarkeun loba salajengna.

Kawijakan Éksplorasi rohangan kiwari geus ditetepkeun ku kalolobaan Luar Space Perjangjian, ditulis dina 1967. Pajangjian ieu bar signatories anak ti masang pakarang pemusnah massal di rohangan, ngawatesan pamakéan rohangan pikeun tujuan damai, prohibits bangsa mana wae ti meunangkeun lahan mana wae banda angkasa (katelah 'prinsip non-appropriation'), jeung negeskeun yen rohangan 'propinsi sadaya umat manusa'.

Nu Outer Space Perjangjian ieu ditulis saméméh manusa landed dina Bulan, salaku tegangan Perang Tiis dipasang, jeung saterusna anu kirang dilengkepan langsung kursus Éksplorasi rohangan. Loba klausa Perjangjian ieu undoubtedly perlu, saperti larangan pakarang pemusnah massal, jeung pamakéan rohangan pikeun tujuan sacara éksklusif damai. Tapi, wangenan mutlak dina klaim daulat ku prinsip non-appropriation bisa ngakibatkeun konflik hareup.

Sedengkeun wincikan lengkep keur unggal misi manusa diusulkeun ka Mars (naha umum atawa swasta) masih dina tumuwuhna, premis dasar colonizing, sabalikna tina saukur Ngalanglang, raises patalina jeung masalah. Prinsip non-appropriation tina Outer Space Perjangjian prohibits 'appropriation ku ngaku kadaulatan tina, ku cara pamakean atawa penjajahan, atawa ku cara nu lian nu mana wae nu '. Ieu nunjukkeun yen kalakuan kolonisasi sorangan inconsistent jeung Pajangjian nu. Kumaha organisasi ieu maksudna pikeun ngajajah tanpa meunangkeun kadaulatan ieu isu unresolved jeung vitally penting pikeun mutuskeun kana saméméh badarat dina Mars.

Hiji cara poténsial resolving ieu téh ku fokus dina klaim ékonomi ka sumber daya di Mars tinimbang lahan sorangan. Pihak Public jeung swasta bisa darat di Mars jeung nyieun base nu hukum nagara sorangan baris dilarapkeun ka sadaya pangeusi jeung datang-sarupa dibekelan legal anu ngatur Station Space International aya. Maranéhanana ogé bisa nyieun plot kawates taneuh mana maranéhanana bisa ngaku hak ekonomi eksklusif jeung ngalaksanakeun élmu. Tapi, saperti 'zona ekonomi eksklusif' bakal kakurangan nu mana wae nu klaim ka kadaulatan. A nyicingan Mars ti koloni nu mana wae nu bisa lulus kalawan daméy nepi ngaliwatan zona ieu, komo bisa nyetel basa sejen sorangan. Tapi, sadaya resources extractable dikandung dina zona nu katuhu ekslusif tina ngagugat asli. Proposal ieu nyadiakeun jalan pikeun nyugemakeun tujuan sumberdaya-ngumpul loba misi Mars kiwari, ijin ngarencanakeun keur kolonisasi pikeun lumangsungna, jeung minuhan sarat tina Outer Space Perjangjian.

Loba proponents of Mars misi kolonisasi obyék nu mana wae misi saperti bakal irreversibly ngotoran lingkungan alami Mars, ngaruksakkeun panalungtikan ilmiah ogé marring keindahan alam planét. Pikeun merangan worries ieu, sistem taman planet sarupa system taman nasional Bumi bisa ngadegkeun. Taman planet bakal dicirikeun jeung diatur nurutkeun input élmuwan Bumi sakumna-dunya handap a model konsensus sapanjang jalur Survey decadal NASA sacara pikeun milih misi rohangan. Sababaraha taman bisa jadi kabuka ngan ka pursuits élmu, sedengkeun nu sejenna bisa jadi hiji designation murni estetika pikeun ngawétkeun lingkungan alami Mars '.

Agreeing kana rencana kawas ieu bisa nyadiakeun rupa damai maju. Tapi, aya bakal salawasna bentrok minor antara colonists, utamana lamun prinsip non-appropriation nyaéta pikeun tahan babarengan jeung kolonisasi, salaku no bangsa atawa organisasi bakal bisa laksana control lengkep leuwih zona ekonomi eksklusif maranéhanana. A system tribunal samentara bisa jadi jalan hade settling sengketa antara padumuk di Mars tanpa mimilukeun International Court of Kaadilan di Bumi. Lamun dua koloni datang kana konflik saling, kasus maranéhanana bisa ngadéngé jeung ngumbar ku tribunal diwangun ku wawakil koloni séjén. Model Hal ieu ngamungkinkeun keur kapentingan kolonial jadi dilestarikan ku resolving sengketa éksklusif di antara colonists.

Rencana outlined luhur mangrupa salah sahiji cara mungkin maju. Tapi, geus krusial pikeun bangsa jeung organisasi pikeun asup ka hiji dialog ngeunaan kumaha carana terus. Aya rencana pikeun ngajajah Mars teu kajawab kumaha maranéhanana baris nungkulan isu kadaulatan meunangkeun. Tapi nu mana wae nu organisasi dina yurisdiksi hiji pihak bangsa ka Outer Space Perjangjian kudu aya ku stipulations Traktat sacara. Sugan leyuran nyaéta pikeun nalungtik ulang Traktat, utamana prinsip non-appropriation, jeung nangtukeun lamun sarat ieu masih relevan ayeuna. Atawa sugan leyuran nyaéta pikeun ngajadikeun amandemen Traktat ka eksplisit mutuskeun kana hiji metoda pakampungan. Naha kaayaan kiwari téh urusan teuing ambigu, jeung konflik sigana bisa nyingkahan kajaba hiji rezim kolonisasi ieu mutuskeun kana saméméh manusa munggaran anjog di Mars.

Sara Bruhns diulik fisika jeung astronomi di Universitas Virginia. Manéhna ditalungtik nu of kadaulatan dina Mars jeung Jacob Haqq-Misra (haqqmisra) ngaliwatan Young Élmuwan Program di Blue marmer Space Institute of Science. Pamadegan dieu pangarang 'sorangan.

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010

Dimuat via Wali News Feed plugin WordPress.