Sejenna genetik bisa Pitulung Us Paham Otong resiko keur Kasakit

Genetic Information Might Help Us Understand Lifestyle Risks for Disease

varian genetik ngaduga risiko biologis pikeun panyakit, tapi bisa oge bisa ngabejaan urang ngeunaan faktor resiko behavioral heritable


Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “informasi genetik bisa mantuan urang ngarti gaya hirup resiko keur panyakit” ieu ditulis ku Suzi Gage, pikeun theguardian.com dina Senén 22nd Pébruari 2016 13.16 UTC

Lamun maca artikel meunangkeun aya sababaraha gén nu ngaduga panyakit, biasana informasi ieu asalna ti studi pakaitna génom-rupa (GWAS). nganalisa hipotesa-bébas ieu make nomer badag jalma, jeung néangan asosiasi antara panyakit jeung variasi genetik dina loba ratusan rébu lokasi sakuliah génom nu.

Tapi nyaho aya 108 lokasi genetik patali jeung schizophrenia teu merta nu dipake iwal anjeun nyaho naon sabenerna ieu varian genetik teu. GWAS aya alat panalungtikan, cara nulungan urang ngarti panyakit. Kadangkala kacida nu dipikawanoh nu Konci varian keur protéin, terus fungsi gén nu leuwih gampang pikeun ngarti, tapi di momen fungsi biologis loba varian genetik ngan teu dipikanyaho, ngawatesan pamakéan GWAS salaku alat panalungtikan.

Geus dianggap nu varian genetik nu diidentipikasi ku GWAS ngagambarkeun langsung, faktor resiko biologis pikeun panyakit - nu "alam" tinimbang "nurture" ahir risiko. kolega mah geus anyar medalkeun tulisan di mana urang nunjukkeun yén meureun aya informasi leuwih ti nu dikandung dina hasil.

Sawaktos hiji GWAS kanker paru ieu dipigawé, hiji varian genetik nu niatna patali jeung kanker paru ieu varian dipikanyaho aya dina hiji wewengkon kromosom 15 disebut "gene acetylcholine nikotin reséptor klaster". varian ieu geus dipintonkeun ka numbu ka nomer rokok smoked per poé, di jalma anu ngaroko. Sedengkeun eta bisa jadi hal anu gene oge bebas ngaronjatkeun risiko kanker paru, ogé heaviness roko, jigana jauh leuwih gampang nu varian ieu dicirikeun dina GWAS pikeun kanker paru sabab roko ngabalukarkeun kanker paru.

Aya conto sejen alus dina literatur alkohol. A variasi genetik geus pasti nu prédiksi konsumsi alkohol. Konci eta kanggo protéin nu ngarecah métabolit toksik alkohol kana leuwih non-toksik. Mun anjeun teu boga loba protéin ieu, tingkat tina racun bisa ngawangun nepi, ngabalukarkeun anjeun ngarasa gering jeung flushed. varian teu pisan ilahar di populasi Éropa, tapi leuwih ilahar dina populasi katurunan Asia Wétan. Dina grup ieu, GWAS tekanan darah tinggi dicirikeun genotype patali alkohol husus ieu. Tapi nu teu katempo di GWAS tekanan darah tinggi di populasi Éropa. Ieu bukti cukup kuat nu konsumsi alkohol bisa nyumbang kana darah tinggi.

papanggihan ieu ngarah ka hiji pamikiran metot: meureun, ogé confirming asosiasi kausal urang geus nyaho (kawas roko jeung lung kanker), eta bisa mantuan kami pikeun ngaidentipikasi faktor resiko kausal lain keur panyakit. Salaku conto, nu varian roko sarua ogé dicirikeun dina GWAS anyar tina schizophrenia - ujug ieu mean nu udud a faktor resiko kausal pikeun kasakit? bisa jadi, sanajan uji salajengna bakal diperlukeun pikeun mastikeun ieu, salaku arsitektur genetik anak masih mungkin ieu bisa dibagi.

Dina waktos ayeuna, nu watesan utama dina alih basa GWAS cara ieu téh aya teu seueur pisan predictors genetik faktor resiko modifiable dicirikeun. Tapi ieu ngarobah. Salaku conto, urang nyaho yén pamakéan cannabis anu sahenteuna sabagean heritable, suggesting aya komponén genetik, tapi can aya varian geus dicirikeun. Lamun varian ieu ngamimitian keur kapanggih, informasi dina GWAS bisa muka nepi ka urang.

Jeung naha ieu dipake? sumur, éta loba gampang pikeun mantuan urang ngarobah paripolah gaya hirup maranéhanana ti eta pikeun ngarobah genetik maranéhanana!

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010