Lima pamanggihan Mars nu robah pamahaman urang planét beureum

Five Mars discoveries that transformed our understanding of the red planet

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “Lima pamanggihan Mars nu robah pamahaman urang planét beureum” ditulis ku Alan Yuhas di New York, pikeun theguardian.com dina Kemis 5 November 2015 21.15 UTC

Jeung Rover a trundling leuwih taneuh beureum, a pesawat ruang angkasa diving ngaliwatan atmosfir jeung tim di karya sadaya sabudeureun Bumi, Mars geus dibikeun nepi string of Rahasia ka NASA dina taun ka tukang. Di dieu aya sababaraha pamanggihan utama 2015.

Cai cair dina Mars

Ditéang sanggeus pikeun dekade, bukti cai cair dina Mars hartina mecenghul ti planét dina bulan Juli, ngajalankeun turun canyons jeung tembok kawah leuwih usum panas. A tim NASA kapanggih uyah caian, a gun roko pikeun cai cair, di opat loka mana poék noda trickled turun rupa bumi Martian.

NASA teu acan apal kana sumber aliran Turun gunung briny, nu bisa naek nepi ti nu gelo jero taneuh atawa aquifers, atawa ngembun kaluar ti atmosfir. Misi katukang geus kapanggih petunjuk cai, kaasup gambar naon mucunghul jadi aliran leutik komo cai tuang turun gullies, tapi kapanggihna usum panas ieu hailed salaku kahiji dikonfirmasi bukti cairanana loba pakait jeung kahirupan.

Panalungtik geus lila diayakeun cai cair nyaeta bahan primér pikeun hirup - mantra NASA di quest nyaeta "turutan cai" - tapi élmuwan ayeuna nyanghareupan hiji kantun leuwih kumaha pikeun nalungtik aliran. Nu ngarasa panasaran Rover nu geus digali Mars salila tilu taun teu steril, jeung bisa ngotorkeun wewengkon baseuh jeung bug terestrial nu clung onto pesawat ruang angkasa ngaliwatan kosmos. Rover bisa nalungtik ti kajauhan, jeung laser anu bakal ngukur corétan, atawa bisa risiko approaching ka scoop sababaraha leutak.

Hiji atmosfir dilucuti ku angin ti panonpoé

Dina Kemis, NASA ngumumkeun runtuyan papanggihan ngeunaan atmosfir Mars ' anu bisa mantuan ngabéréskeun misteri naon anu lumangsung ka Mars, nu milyaran taun ka tukang ieu baseuh, dunya haneut kalawan atmosfir 100 kali kandel. Dinten Mars garing, frigid jeung bombarded ku radiasi - dunya tanpa médan magnét kuat nu lingku Bumi jeung ngajaga ti ngabeledugna dina panonpoé.

Papanggihan ti NASA sacara Maven pesawat ruang angkasa, nu nepi ka Mars ragrag pamungkas pikeun nalungtik atmosfir ipis anak, nu nulungan pikeun ngajawab misteri anu. Élmuwan misi manggihan yén ribut solar, nu énergi blast jeung magnetism luar, jajan jauh partikel ti atmosfer Mars di hiji laju luar biasa.

"Kawas maling sababaraha koin ti tunai a ngadaptar unggal poé, leungitna jadi signifikan kana waktu,"Ceuk Bruce Jakosky, Investigator poko Maven sacara. Ribut Solar leuwih ilahar sarta sengit saméméhna dina sajarah sistim tatasurya sacara, hartina kajadian dina panonpoé geus kungsi repercussions utama pikeun cai jeung atmosfer Mars.

Misi ogé diukur wangunan atmosfir Mars 'nu mimiti saprak misi Viking 40 sababaraha taun ka pengker, jeung kapanggih jumlah misterius debu hovering luhur pangeusina. Para panalungtik ngusulkeun bisa jadi lebu antarplanét - the séréal kosmis tinggaleun ku komét jeung astéroid traversing sistim tatasurya.

Situ kuna

Dina Oktober, Élmuwan NASA kapanggih bukti situ nu bisa geus lumangsung nepi ka 10,000 taun - kamungkinan cukup lila pikeun hirup ka ngamekarkeun dina landscape marshy of aliran deet jeung deltas. Analisis sedimen némbongkeun élmuwan nu cai flowed, mawa gravel jeung turun keusik kana Gale kawah gigantic. Di puseur kawah nangtung gunung towering disebut Gunung Sharp, sorangan akumulasi tilu mil lapisan sedimen.

Cai jero taneuh

Dina April, nu Rover ngarasa panasaran kapanggih bukti cai cair di handap beungeut Mars, jeung suhu kacatet dina kawah Gale nu éta katuhu euy keur brine cairan. Papanggihan nyarankeun yen taneuh Martian nyaéta beueus ku cai anu bisa cicing cairan berkat uyah, kalsium perchlorate, nu ngajaga eta cairan turun ka kira -70C.

Auroras

Élmuwan Maven ogé manggihan yén angin solar nyieun teh sarua jeung lampu kalér sakuliah swaths vast Mars, disababkeun ku-énergi luhur partikel seru an atmosfir unguarded ku médan magnét. Manusa sacara téoritis bisa nempo auroras Martian salaku beureum, warna biru jeung héjo dina spéktrum bisa katempo, tapi asa teu acan nyaho naon lampu bisa kasampak kawas, saprak rovers anak kakurangan alat pikeun nempo eta.

Nu auroras ogé nunjukkeun yén lolobana Mars ieu buffeted ku angin solar, lending bukti ka ide nu kajadian solar nyumbang ka leungitna atmosfir sadaya sabudeureun planét. Sababaraha widang magnetik tetep di bagian tina kulit sumebar di sakuliah pangeusina, tapi pangeusina lacks nu tameng global nu sakali geus.

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010

Dimuat via Wali News Feed plugin WordPress.