perubahan iklim hartina poé lalaki deui, élmuwan manggihan

Climate change means days are getting longer, scientists find

 

Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “perubahan iklim hartina poé lalaki deui, élmuwan manggihan” ieu ditulis ku Oliver Milman, pikeun theguardian.com dina Jumaah 11 Désémber 2015 19.00 UTC

Dampak perubahan iklim bisa nembongan jadi overwhelmingly négatif tapi aya titik caang pikeun maranéhanana anu bajoang pikeun manggihan cukup waktu dina poé: glaciers lebur anu ngabalukarkeun puteran Bumi ka ngalambatkeun kukituna manjangkeun poé urang, panalungtikan anyar geus kapanggih.

panalungtik Harvard University geus disadiakeun jawaban ka conundrum lila-dilaksanakeun leuwih kumaha hargana murah glaciers anu mangaruhan nu rotasi jeung sumbu Bumi, ngitung yén lilana sapoé geus dipanjangan ku millisecond hiji leuwih Baheula 100 taun.

Rem bakal leuwih sharply dilarapkeun ka rotasi Bumi salaku glaciers ngalembereh di hiji laju kungsi gancang, hartina sahenteuna lima milliseconds bakal ditambahkeun ka unggal poé leuwih tangtu abad 21. Sumbu Bumi bakal mindahkeun teuing, jeung kutub kalér diatur pikeun mindahkeun posisi ku ngeunaan 1cm (o.4in) salila abad ieu.

panalungtikan, dimuat dina kamajuan Science, tétéla direngsekeun hiji teka ilmiah katelah "enigma Munk sacara", nu datang ti 2002 panalungtik kertas ku oceanographer Walter Munk, examining kumaha lebur tina glaciers geus dirobah rotasi jeung sumbu Bumi.

Salaku és taneuh ti kutub melts alatan rising suhu atmosfir, beurat shifting cai di sakuliah dunya kudu ngabalukarkeun parobahan ka sumbu nu kana nu Bumi spins, jeung wobble slight di rotasi. Oge, beurat ditambahkeun cai arah katulistiwa bakal ngabalukarkeun Bumi ka ngalambatkeun, loba cara hiji inohong spinning skater bakal ngalambatkeun lamun manéhna atawa manéhna nepi leungeun maranéhanana kaluar jauh ti awak maranéhanana.

Munk factored di dampak ahir És Jaman 5,000 sababaraha taun ka pengker, lamun lebur leuwih saméméhna 15,000 taun bakal mantuan ngalambatkeun rotasi Bumi. tapi, heran, manéhna manggihan yén komo jeung permukaan laut rata-rata naék tina 2mm sataun salila abad ka-20, aya no parobahan ka rotasi Bumi atawa sumbu leuwih nu disababkeun ku Jaman És tungtung.

"Aya kudu geus sinyal gede whopping jeung bakal saharita sabab ngan nyokot poé atawa minggu pikeun cai dilebur ti kutub ka mindahkeun sakuliah dunya,"Ceuk Jerry Mitrovica, dosen geofisika di Harvard University jeung pamingpin panalungtikan.

tim Mitrovica urang indit deui ka panalungtikan Munk sarta dilarapkeun pamahaman ilmiah panganyarna ka eta. Maranéhanana manggihan yén Munk geus rada overestimated kebangkitan permukaan laut rata - ieu kira-kira 1mm ka 1.5mm unggal taun leuwih abad ka-20 tinimbang 2mm.

Maranéhanana ogé dilarapkeun hiji model diropéa ka itungan. Munk dianggap Bumi geus gancang disaluyukeun lebur és anu lumangsung minangka Jaman És réngsé. More pamahaman anyar waktu ieu, kumaha oge, nunjukkeun yen Bumi ieu teu jadi buleud sakumaha anu kasebut ayeuna for lila, salaku cadar és badag ngabalukarkeun kutub ka rarata jeung katulistiwa ka nonjol kaluar.

Sakali tim geus factored di pangaruh séjén saperti tides, maranehna manggihan yén lebur glacier abad 20 geus memang disababkeun Bumi ka ngalambatkeun jeung wobble. Laju rotasi planét urang bisa gauged ti ukuran tina posisi béntang 'dina hubungan Bumi oge orbit satelit, nu kudu nyaluyukeun rada lamun robah rotasi di dunya.

slowdown Ieu disetel ka jadi leuwih dibaca. Kebangkitan permukaan laut rata-rata global ayeuna leuwih 3mm, dumasar kana IPCC, jeung volume glaciers di dunya disetel ka slump ku antara 15% jeung 85% ku 2100, gumantung kana kumaha sharply bangsa ngurangan emisi gas rumah kaca jeung ngabalikeun déforestasi massa.

A ulikan anyar kapanggih yén mundur kiwari glaciers di dunya ieu "sajarahna unprecedented", jeung élmuwan gera nu glacier badag di Greenland nu nahan cai cukup pikeun ngangkat tingkat laut global ku satengah meter a geus dimimitian ka crumble kana Samudra Atlantik Kalér. naékna permukaan laut ogé ngalarti ku ékspansi termal, mana sagara tumuwuh sakumaha warms nepi.

"The periode sapoé ayeuna millisecond hiji leuwih panjang batan abad katukang tapi nu bakal ngagancangkeun salaku nambahan lebur,"Ceuk Mitrovica. "Jalma moal ngajalankeun ti imah maranéhanana screaming ngeunaan hiji millisecond tambahan tapi nambihan konfirmasi can salajengna naon urang ngalakonan ka lingkungan urang. Ieu sidik sejen. "

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010