Powered by Guardian.co.ukArtikel ieu judulna “2014 breakthroughs élmu: teu leuwih sepuh, seni guha jeung badarat dina komet a” ieu ditulis ku Robin McKie, pikeun The Guardian dina Kemis 18 Désémber 2014 19.28 UTC

Katiluna sistem badarat anak gagal dina dampak jeung detéktor sarta pamancar dieureunkeun operasi sanggeus ngan 57 jam. Tapi nu usik Philae nu moored sorangan ka komet 67P / Churyumov-Gerasimenko bulan pamungkas, bareng jeung mothership anak Rosetta, anu kamari hailed minangka salah sahiji jurnal Science sacara Breakthroughs tina 2014.

Misi Agénsi Spasi Éropa ngajadikeun komet 67P tempat katujuh dina sistim tatasurya (sajaba ti Bumi) dina nu spaceship tos landed, jurnal nu nyebutkeun. Venus, Mars, bulan, Titan bulan Saturnus, jeung dua astéroid ngalengkepan daptar. Tapi sukses Rosetta sacara ieu paling kompléks dina watesan maneuvering buleud sistim tatasurya, lalampahan 10 taun ditinggalkeun karajinan di ngungudag slow tina komet 67P sabab dipingpin ka arah Sun saméméhna taun ieu. Sanggeus Mapping beungeut komet bebek ngawangun Rosetta dileupaskeun Lander saeutik anak dina 12 Nopember. Tapi, nu harpoons, screws jeung ngabalikeun thrusters nya éta sakuduna nyangcang ka target anak sadaya gagal jeung karajinan nu bounced helplessly sakuliah beungeut komet sacara saméméh settling turun dina kalangkang tina gawir a. Tanpa cahya panonpoé ngecas accu anak, Philae béak daya 57 jam saterusna.

Philae Lander
Nu Philae Lander ieu gambar nurun asup ka komet 67P / Churyumov-Gerasimenko. Photograph: ESA / Getty Images

Tapi, a deal gede data adi ngeunaan 67P ieu dikirimkeun dina jangka waktu nu jeung Rosetta disetel ka terus survey ti jarak ukur sababaraha belasan kilometer keur taun saterusna jadi komet nu nyapukeun deukeut jeung deukeut ka panonpoé, lamun filaments gede lebu jeung es bakal tuang ti beungeut anak.

Di antara pamanggihan dijieun ku Rosetta ieu observasi yen signature isotop cai dina komet 67P pisan beda ti nu cai di Bumi, ngahalangan niup ka teori nu gelo ti nu komét nabrak di Bumi disadiakeun cai ti nu sagara urang kabentuk. Salaku Science nyatakeun, "Misi heralds umur anyar élmu komet."

panalungtikan séjén mangtaun accolades di narabas Science taun ieu ngeunaan Taun - dipilih via dua-buleud sora online - di antarana panalungtikan ku sababaraha kelompok nu nunjukkeun yen getih atawa getih komponén tina mouse ngora bisa rejuvenate otot jeung otak an beurit kolot urang. Salaku catetan Science, karya ngabogaan implikasi profound. "Lamun hasil tahan nepi di jelema - an pamanggih geus aya di uji - faktor dina getih ngora bisa nawarkeun ubar keur nawarkeun racun ka sepuh manusa geus ditéang sajauh deui salaku quest Juan Ponce de Leon urang pikeun Fountain Pemuda."

Ieu tes anyar di antarana hiji sidang klinis nu ngawengku 18 tengah-yuswa jeung kolot penderita Alzheimer anu keur dibikeun injections tina plasma getih disadiakeun ku sawawa ngora lamun ningali eta bisa mantuan ngalawan pikun. Results diharepkeun taun saterusna.

A stencil leungeun kapanggih dina guha di Indonésia
A stencil leungeun kapanggih dina guha di Indonésia, raising patarosan anyar ngeunaan umat manusa awal jeung perkembangan kasenian di jaman prasejarah. Photograph: Kinez Riza / Universitas Wollong / Pa

narabas séjénna kasohor disorot ku Science ieu kapanggihna nu seni guha di guha Maros di pulo Sulawesi, Indonesia, pikiran jadi 10,000 taun, nyaeta, kanyataanna, opat kali kolot sarta sahenteuna salaku kuna salaku seni guha kawentar Éropa kapanggih di Chauvet jeung situs séjénna. seni ieu tanggal ku cara ngukur buruk radioaktif uranium di growths stalactite nu geus mucunghul leuwih lukisan. Di handap ieu kaasup stencils dijieun ku nyemprot pigmén leuwih leungeun individu jeung gambar sato. jaman baheula gambar 'nunjukkeun yen manusa modern éta seniman geus canggih lila saméméh maranéhanana nyebar kaluar ti Afrika ka Éropa jeung Asia 60,000 sababaraha taun ka pengker.

jangjang manuk sacara
Tracing évolusi dinosaurus kana manuk Photograph: David Cheskin / Pa

Kamajuan di pamahaman urang évolusi manuk ogé dijieun daptar Science taun ieu. Pamanggihan tina fosil di Cina anu kaungkap inovasi birdlike - in utamana bulu - mecenghul dina sababaraha kali dina sajarah dinosaurus. Bulu sigana geus ngalobaan teu sagampil AIDS ka ngalayang tapi ogé minangka panyadia tina insulasi, pintonan jeung kasaimbangan.

Sababaraha studi tina nasab tangtu dinosaurus nu méré naékna manuk némbongkeun maranehna steadily meunang leuwih leutik sarta leuwih leutik sarta dimekarkeun tulang finer kana waktu - nepi ka mahluk nu ayeuna urang mikawanoh salaku manuk mucunghul dina adegan. Ti ieu awal ngaheulaan virus avian, spésiés anyar speedily mecenghul.

Tapi, nu meunangna sakabéh pikeun narabas Élmu ngeunaan 2014 aub karya ku panalungtik anu ditambahkeun dua vérsi jieunan ka aksara nukléotida alami nu make up sandi genetik. Dina ampir sakabéh mahluk hirup, nu nukléotida alami G pasangan jeung C bari A pasangan jeung T. iwal ieu disadiakeun ku flask tina Escherichia coli dina bangku lab di California kidul nu pasangan novel nukléotida, X jeung Y, geus ditambahkeun.

The research suggests it may be possible to persuade bacteria to behave in ways they cannot do naturally – though the scientists involved stress that any escaping altered bugs could not pose a danger to humanity as they could not replicate.

A technician extracts millions of nucleotides from a plastic centrifuge tube
A technician extracts millions of nucleotides from a plastic centrifuge tube. Photograph: Ted Spiegel/Corbis

Science’s top ten breakthroughs

• Giving life a bigger genetic alphabet. How scientists added new letters to the genetic code.

• Bringing in new blood. Researchers show blood components from the young can rejuvenate an old mouse’s muscles and brain.

• Landing on a comet. Rosetta’s ten-year mission to comet 67P promises to transform our knowledge about the solar system.

• Cells that might cure diabetes. Researchers create insulin-making cells in the laboratory.

• Cooperative robots. Engineers use novel software to create fleets of tiny robots that can gather in formations and build simple structures.

• The birth of birds. Scientists detail the many steps that turned lumbering dinosaurs into graceful birds.

• Chips that mimic the brain. IBM and other companies have designed neuromorphic chips that process information in ways close to living brains

• Cave art. Scientists quadruple the age of cave art in Indonesia.

• Manipulating memory. Researchers have found ways to delete existing memories in mice and insert new ones.

• The rise of the CubeSat. Tiny 10cm-wide boxes containing a few thousand dollars worth of equipment are being used increasingly as cheap satellites.

guardian.co.uk © wali News & Media Limited 2010

Dimuat via Wali News Feed plugin WordPress.

31913 0