Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Pse lexim dhe shkrim në letër mund të jetë më mirë për trurin tuaj” është shkruar nga Tom Chatfield, për theguardian.com më 23 shkurt e hënë 2015 11.10 UTC

Djali im është 18 muaj të vjetra, dhe unë kam qenë duke lexuar libra me atë që kur ai ishte lindur. I thonë "lexuar", por unë me të vërtetë do të thotë "duke kërkuar në" - për të mos përmendur koprrac, rënie, hedhje, cuddling, përtypet, dhe çdo gjë tjetër një qenie e vogël njerëzore i pëlqen të bëjë. Gjatë gjashtë muajve të fundit, megjithëse, ai ka filluar jo thjesht për të parë, por edhe për të njohur disa letra dhe numra. Ai e quan një kapital Y një "jak" pas një foto në derën e dhomës së tij; një H kapital është "iriq"; një kapital K, "Kangur"; dhe kështu me radhë.

Lexim, ndryshe nga të folurit, është një aktivitet i ri në aspektin evolucionar. Njerëzit kanë qenë duke folur në një formë për qindra mijëra vite; ne jemi të lindur me aftësinë për të blerë fjalim etched në neuroneve tona. Shkrim hershme, megjithatë, shfaq vetëm 6,000 vjet më parë, dhe çdo akt i leximit mbetet një version i asaj që djali im është të mësuarit: identifikimin e llojeve të veçanta të objekteve fizike të njohur si letra dhe fjalë të, duke përdorur shumë të njëjtat qarqeve nervore si ne i përdorim për të identifikuar pemët, makina, kafshët dhe kuti telefonike.

Kjo është jo vetëm fjalë dhe letra që Ne proces si objekte. Vetë Tekste, aq larg sa truri ynë janë të shqetësuar, janë peisazhet fizike. Pra, ajo nuk duhet të jetë e habitshme që ne të përgjigjet ndryshe për të fjalë të shkruara në një faqe të krahasohet me fjalë të shfaqen në një ekran; ose se çelësi për të kuptuar këto dallime qëndron në gjeografinë e fjalëve në botë.

Për librin e saj të ri, Fjalët onscreen: Fati i Reading në një Botë Digital, profesor gjuhësi Naomi Baron kryer një studim të preferencave të leximit në mesin e mbi 300 studentë të universiteteve në të gjithë SHBA, Japoni, Sllovakia dhe Gjermania. Kur jepet një zgjedhje midis medias duke filluar nga printuara në smartphones, laptopë, e-lexues dhe desktops, 92% e të anketuarve u përgjigjën se ishte kopje e vështirë që lejohen më mirë ata të përqendrohen.

Kjo nuk është një rezultat të ngjarë të papritur shumë redaktorët, ose kushdo tjetër që punon ngushtë me tekstin. Ndërsa shkruar këtë artikull, I mbledhur mendimet e mia përmes një version të të njëjtit parim: duke sistemohen shënimet e mia onscreen, I shtypura tha shënime, scribbled në të gjithë printuar që rezulton, argumentuar me veten time në margjinat, shenjat e vendosura thirrje tjetër në pikat kyçe, shtrirë rezultatin scrawled - dhe nga ky peisazh preu një (me shpresë) Argumenti koherent.

Çfarë saktësisht po ndodhte këtu? Mosha dhe zakon luajtur pjesën e tyre. Por ka edhe një rritje njohja shkencore që shumë prej aseteve të pakrahasueshëm një ekran-së - kërko, Kapaciteti i pakufi dhe i pafund, lidhjet dhe hapa të navigimit seamless - janë ose të padobishëm ose çiltër shkatërruese kur vjen puna për të llojeve të caktuara të lexim dhe shkrim.

Nëpër tri eksperimente në 2013, hulumtuesit Pam Mueller dhe Daniel Oppenheimer krahasuar efektivitetin e nxënësve që marrin shënime shkrim dore kundrejt shtypur mbi laptopë. Përfundimi i tyre: ngadalësia relative e shkrim nga ana kërkon më të rënda "heqjen mendor", duke i detyruar nxënësit që të përmbledhin në vend se për të cituar fjalë për fjalë - nga ana e tij duke u kujdesur për të rritur kuptimin konceptual, aplikimi dhe mbajtje.

Me fjalë të tjera, fërkime është e mirë - të paktën deri tani si truri kujtuar është e shqetësuar. Për më tepër, shumëllojshmëri textured i shkrimit fizike vetë mund të jetë i rëndësishëm. Në a 2012 studim në Universitetin e Indianës, psikolog Karin James testuar fëmijë pesë-vjeçar i cili ende nuk e di se si të lexojnë ose të shkruajnë duke i pyetur ata për të riprodhuar një letër apo formë në një nga tre mënyra: shtypur mbi një kompjuter, tërhequr mbi një fletë bosh, ose gjurmuar mbi një skicë me pika. Kur fëmijët u tërhequr bërje, një skanim MRI gjatë testit treguan aktivizimin nëpër zona të trurit të lidhur në të rriturit me lexim dhe shkrim. Dy metodat e tjera nuk treguan aktivizim të tillë.

Efekte të ngjashme janë gjetur në tjetër Testet, duke sugjeruar jo vetëm një lidhje të ngushtë midis lexim dhe shkrim, por se përvoja e leximit veten ndryshon midis letrave të mësuar nëpërmjet shkrim dore dhe letra mësuar përmes shtypur. Shtoje tek kjo ndihmojë që të gjeografisë fizike e një faqe të shtypura ose pesha e një libri mund të sigurojë për kujtesën, dhe ju keni marrë një përfundim mjeshtërisht përputhen natyrat tona të mishëruara: ndryshme, kërkuar, motor-aftësi-aktivizimin fizikaliteti i objekteve ka tendencë për të dritë deri trurin tonë të ndritshme se placeless, scrolling i papeshë i fjalëve në ekranet.

Në shumë mënyra, ky është një rezultat i padrejtë, në mënyrë efektive duke krahasuar të shtypura në të mirë të saj për të dixhital në të keqe e saj. Përhapja scrawled-mbi printuara e mia në një tavolinë, Unë nuk jam vetëm qasjen e të dhënave; Unë jam duke shqyrtuar gjeografinë ideosinkretik e diçka kam krijuar, kryer dhe stolisen. Por unë hulumtuar copë e mia në internet, Unë do të shkruani atë deri onscreen, dhe lexuesit e mi do të gëzojnë një mjedis onscreen projektuar shprehimisht në rezonancë dhuratë: një gjeografi, një kontekst. Ekranet janë në më të keq të tyre, kur ata majmuni dhe vajtojnë letër. Në të mirë të tyre, ata janë diçka të lirë që të angazhohen dhe aktivizoni mendjet tona pyesin në mënyra i papritur i një shekulli më parë.

Mbi të gjitha, mua më duket, ne duhet të braktisim idenë se ka vetëm një mënyrë e leximit, ose që teknologjia dhe letër janë të angazhuar në ndonjë luftë të paepur. Ne jemi me fat sa të ketë edhe rritje të vetë-njohuri dhe një mundësi për të bërë mundësitë tona si përshtatje për qëllime të jetë e mundur - si rrëshqitshëm dhe të kërkueshme ose i ngadalshëm me fërkime si kërkesat Herë pas here,.

Unë nuk mund ta imagjinoj duke mësuar djalin tim të lexuar në një shtëpi pa libra fizike, stilolapsa apo letër. Por unë nuk mund ta imagjinoj mohuar fjalët pafund dhe botët një ekran mund të sjellë atij ose. Unë shpresoj se unë mund të ndihmojë atë të mësojnë për të bërë më të madhe të dy - dhe për të tipit kopje / paste / / skicë / shkarravitje pikërisht sa më shumë që ai duhet të bëjë çdo ide të tij.

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010

Publikuar nëpërmjet Guardian News Feed plugin për WordPress.

22278 0