Çfarë dhëmb një elefant na mëson rreth evolucionit

What an elephant’s tooth teaches us about evolution

Për të provuar se ndryshimi evolucionar nuk është gjithmonë deri në gjene, vetëm hap gojën një elefantit ...


Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Çfarë dhëmb një elefant na mëson rreth evolucionit” është shkruar nga Alice Roberts, për The Observer më 31 janar e diel 2016 07.00 UTC

Shume kohe me para, ndoshta edhe para mjegullat të njohur të kohës, ka pasur një familje e madhe e kafshëve që ka jetuar në Afrikë. Historia fillon disa 10 milion vjet më parë dhe më pas familja u rrit dhe u përhap. Rreth tre milionë vjet më parë, një degë e saj derdhur në Evropë dhe Azi. Si kafshët u zhvendos në territore të reja, ata përshtatur për më shumë klimat veriore. Përfundimisht, disa kaluan urën e Beringia, emigrojnë nga veri-lindje të Azisë në Amerikën e Veriut.

Kjo tingëllon një histori të njohur. S'ka dyshim se kjo është e gjitha në lidhje me etërit tanë - origjina afrikane në Miocenit, me fosilet kryesore paraqiten nga sedimentet e lashta në Kenia; një pjesë e këtij grupi kolonizuese Evropës dhe Azisë; marshimi në botën e re. Por kjo nuk është historia e hominins: i Australopitekut, paranthropines dhe njeri homoseksual. Kjo është historia e elephantines: e mamuthët, Loxodonta dhe Elephas.

Karakteristikat më të dallueshëm të elefantëve që jetojnë - mbathje dhe dhëmbët - ishte shfaqur në paraardhësit e tyre gomphothere nga 20 milion vjet më parë. Për një kafshë të madhe me një qafë të shkurtër, trungu ishte një zhvillim jashtëzakonisht e dobishme, duke i lejuar këto proboscideans për të kuptuar gjethet dhe sjelljen e tyre në gojë, duke siguruar kështu një avantazh evolucionar.

Zhvillimi i një trungu dhe transformimin e prerës në dhëmbët janë të shoqëruar nga një ndryshim në formën e kafkës. Brenda gojës, dhëmbët janë gjithashtu të ndryshuar. A nofulla short lënë pak hapësirë ​​për një seri të plotë të molars, ndërsa dhëmbët e nevojshme për të të jetë në gjendje për të mbështetur vlerën e një jetë të gjatë për të veshin të rënda. Evolution dhënë një zgjidhje zoti për të dyja problemet. Në vend se të paturit e një seri e tërë e premolars dhe molars të vendosur në gojë në të njëjtën kohë - si në gojën tuaj - ka pasur vetëm një të vetme, dhëmb i madh duke zënë çdo anë të nofullës së sipërme dhe të poshtme në çdo kohë. Si ky dhëmb veshur poshtë, një tjetër do të jetë në rritje pas saj, gati për të rrëshqas në vend kur rraskapitur dhëmb ra, sigurimin e kafshëve me deri në gjashtë grupe të dhëmbëve në një jetës.

Përshtypja e një artisti të një gomphotherium
Përshtypja e një artisti të një gomphotherium, një paraardhës katër tusked e elefantit, dhe pasardhësit e tij. Fotografoj: Alamy

Dhëmbët e gomphotheres fosile dhe elefantët ruajtur një sinjal të dietat e tyre. Raporti i izotopeve të ndryshme të karbonit në smaltin e dhëmbëve tregon nëse një individ i veçantë i është duke u përqendruar më shumë në shfletim në gjethe ose të hahet bar. Të grasslands e Afrikës së pari filloi të përhapet rreth e rrotull 10 milion vjet më parë dhe analiza e izotopeve zbulon se gomphotheres vonë dhe elefantët hershme kaloi në hahet kryesisht bari rreth tetë milionë vjet më parë. në elefantëve, kjo kaloni pasqyrohet në një ndryshim të dhëmbëve të tyre përtypet, e cila u bë tri herë më i gjatë, me përhapjen e kreshtave smalt. por këto përshtatje për një dietë gërryes shfaq rreth pesë milionë vjet më parë, tre milion vjet pas kësaj kaloni nga gjethet e buta në kullosa të vështira. Me shkallën e rezolutës ne mund të arrijmë kur shikon larg prapa në të kaluarën, shpesh është e vështirë të dini se çfarë arriti i pari - një ndryshim në sjellje apo në anatomi. Por në këtë rast, kjo është shumë e qartë: ndryshimet në dhëmbët e mbetur miliona vit pas ndryshim në dietë.

Në tregimet tona evolutive, organizmi vetë shpesh duket të luajë një rol pasiv: një viktimë e pafuqishme, pothuajse, i ndryshimeve në mjedisin e vet ose mutacione në gjenet e saj. Por përrallë e dhëmbit e elefantit është disi e ndryshme, një ndryshim në sjelljen e paraprin në mënyrë të qartë një ndryshim në anatomi (dhe udhëzimet themelore gjenetike për zhvillimin e dhëmbëve). Ndoshta nuk duhet të jetë i befasuar me këtë: plasticitet zhvillimore do të thotë se forma përfundimtare e trupit të një kafshëve përcaktohet jo vetëm nga ADN, por edhe nga faktorë të jashtëm. Dhe kafshët janë më fleksibël në mënyrën se si ata ndërveprojnë me mjediset e tyre se ne ndonjëherë të supozojmë. Si elefantët tregojnë, burimi i risi në evolucionin mund të vijnë nga sjellja jo nga gjenet.

Dhëmbët në një kafkë afrikane elefant.
Dhëmbët në një kafkë afrikane elefant. Fotografoj: Imazhet e Jugut photobank / Alamy

Është vetëm e mundur që ky lloj i ndryshimit, origjinë me një ndryshim në sjellje, ka luajtur një rol të rëndësishëm në evolucionin njerëzor. Rreth dy milionë vjet më parë, ka pasur një ndryshim të madh në formë të trupit larg nga këmbët e shkurtra, e cila për herë të parë shfaqet në Homo erectus. Është e mundshme që shumë nga tipare të reja anatomike, nga këmbët më të gjata në muskujt gluteal zgjeruar dhe Akilit chunkier tendons, janë të lidhura me rritjen e efikasitetit në drejtimin. Nëse një grup i njerëzve filloi të drejtuar rregullisht, ndoshta duke i lejuar ata për të ndjekur ose pastroj më efikase, Ndryshimet anatomike do të ndjekë, sidomos në mesin e të rinjve ende në zhvillim. Pasi running u bë një pjesë e rëndësishme e sjelljes, çdo mutacionet që të zgjeruara atë do të jetë i favorizuar. Por burimi i vërtetë i risisë, mbase, ishte se ndryshimi në sjelljen dhe jo një mutacion gjenetik.

Të proboscideans mëdha që endur nëpër peisazhet afrikane ku vetë etërit tanë evoluar na kujtojnë se risi e evolucionit nuk ka gjithmonë origjinën në gjene.

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010

Publikuar nëpërmjet Guardian News Feed plugin për WordPress.