Themeluesi Web bën thirrje për projekt-ligjin e të drejtave të Internetit

Web founder calls for Internet bill of rights

Një projekt-ligj i të drejtave duhet të krijohen për të qeverisur internetin në prag të zbulimeve në lidhje me thellësinë e mbikëqyrjes së qeverisë, shpikësi i World Wide Web tha të mërkurën.

Tim Berners-Lee e bëri propozimin si pjesë e “web duam” Fushata për një internet të hapur, saktësisht 25 vjet pasi ai për herë të parë paraqiti një letër me planet për World Wide Web.

“Ne kemi nevojë për një kushtetutë globale — një faturë e të drejtave,” ai tha Guardian.

“Nëse ne kemi një të hapur, Internet neutral ne mund të mbështetemi në pa shqetësuese në lidhje me atë që po ndodh në derë e pasme, ne nuk mund të ketë qeveri të hapur, demokracia e mirë, kujdesit shëndetësor të mirë, Komunitetet lidhura dhe diversitetin e kulturës,” tha ai.

“Kjo nuk është naive të mendojmë se ne mund të kemi, por është naive të mendojmë se mund të rrimë duarkryq dhe për të marrë atë.”

Fushata bën thirrje web-përdoruesit në mbarë botën për të hartuar një “Përdoruesit e internetit Bill e të Drejtave për vendin tuaj, për rajonin tuaj ose për të gjithë”.

Berners-Lee ka bërë fushatë të vazhdueshme për më pak kontrollet në web, dhe ka lavdëruar ish-kontraktorit të inteligjencës amerikane Edward Snowden pasi ai zbuloi detaje se si qeveria e SHBA mbledh masat e të dhënave në internet.

Berners-Lee paralajmëroi se të drejtat e njerëzve ishin të “duke u shkelur gjithnjë e më shumë nga të gjitha anët” dhe se përdoruesit e internetit janë duke u bërë të vetëkënaqur në lidhje me humbjen e tyre të lirive.

“Kështu që unë dua të përdorni 25 vjetorin për të gjithë ne për të bërë këtë, për të marrë web përsëri në duart tona dhe të përcaktojë web ne duam për të ardhshëm 25 vjet,” tha ai.

Berners-Lee konceptuar Web pothuajse 25 vjet më parë në kohën e tij të lirë në Gjenevë me bazë CERN, lartë laboratori i fizikës së grimcave Evropës.

burim: afp.com

Enhanced nga Zemanta