Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Veshje gjendje e vështirë: 'Kjo është një iluzion. Por çdo gjë është një iluzion "” është shkruar nga Jessica Glenza në Nju Jork, për theguardian.com më 27 shkurt e premte 2015 22.41 UTC

Kjo është një feat rrallë për një meme për zvarritje nga pleh të kulturës internetit dhe në vetëdijen e folks të përditshme. Sidomos kur ajo ndodh si shpejt si "veshje" e bëri.

Në mes të enjten në mbrëmje dhe në mëngjes e premte, veshje u rrit nga një post Tumblr nga një muzikant irlandez në një fenomen ndërkombëtar dhe subjektit të debat të gjithë globin.

Thelbi i çështjes veshje, dhe ndoshta ankesa e tij, është e thjeshtë: është fustan të bardhë dhe ari, ose blu dhe e zezë?

Fenomen mund të jetë rezultat i një iluzion të thjeshtë optik, një dykuptimësi, ose ajo mund të jetë një kompleks më shumë. Çfarëdo shkaku, kjo është një foto që as studiuesit perceptimi mund të bien dakord për.

"Aq shumë e vizionit tonë dhe dëgjimi është me të vërtetë i saktë,"Tha Howard Hughes C, i cili hulumton mekanizmat e perceptimit në departamentin e shkencave psikologjike dhe trurit Dartmouth College-së. "Në qoftë se nuk ishin aq të, ne nuk mund të ecin nëpër dyer, dhe ne sigurisht nuk mund të kandidojë 50 oborre dhe të kapur një top fluturojnë në fushën e qendrës. "

Me pak fjalë, ju nuk jeni i çmendur: shumica e asaj që ju shikoni është ajo që njerëzit tjerë të shohin. Por Hughes na kujton se objektet ne "shohim" nuk kanë cilësitë themelore që ne e perceptojnë, sidomos kur ne jemi duke punuar me informacion të kufizuar, të tilla si një kokrra, dy-dimensionale foto.

Këto imazhe janë të përtypur deri të dhënat e mbledhura nga sytë tanë dhe reassembled nga mendjet tona, përbërë përmes proceseve komplekse biologjike dhe psikologjike.

"Kjo krijon, Unë mendoj, ndjenjë që … ne vetëm të shohim se çfarë është atje,"Tha ai. "Por ne duhet të ndërtojmë që - truri ka për të të ndërtuar atë - dhe njerëzit duhet të kuptojnë në mënyrë të parëndësishëm që ju nevojitet sytë për të parë, por ju duhet një tru të perceptojnë, dhe kështu që perceptimi është diçka që rrjedh. "

Fustan gjendje e vështirë fokusohet në ngjyrë, një perceptim se nuk është "e vërtetë" në vetvete. Përvoja e ngjyrës është perceptimi i gjatësisë së rrezeve të dukshme të lehta reflektuar nga një sipërfaqe të, interpretohet si një nga tre ngjyrat primare nga syri i njeriut.

Për shembull, ajo që ne e shohim si "të kuqe,"Nuk është një cilësi e brendshme e një objekti. Më tepër, kjo është perceptim shumë homogjene njerëzit nuk i drites pasqyrohet. Dhe ka shumë kafshë që përjetojnë shumë ngjyra shumë më ndryshe se sa njerëzit. The shikimet e karkalec mantis, për shembull, kam 12 Receptorët ngjyra në krahasim me njerëzit 'tre.

Dhe ndërsa pyetja mund të duket i parëndësishëm, shumë kanë gjetur se foto shërben si një shembull interesante e bashkëveprim të biologjisë njerëzore dhe perceptimit - konstruktet që përbëjnë disa nga fushat më të studiuara e shkencës së trurit.

"Nuk ka asnjë arsye për të menduar se të gjitha detajet e procesit të pabesueshme që askush të vërtetë, plotësisht e kupton nuk ka dallime individuale,"Tha Hughes. "Tani, se si ky imazh i ka bërë të tillë një punë të mrekullueshme për të bërë që me dhimbje të dukshme - Unë nuk jam i sigurt. Por unë mendoj se arsyeja ajo të gjenerojë aq shumë nxehtësi në mes të njerëzve është e shumica prej nesh mendojnë se ne vetëm të shohim se çfarë është atje. "

Hughes tha se subjekti ka të ngjarë të jetë subjekt i shumë hulumtimeve, dhe hypothesized se fenomeni blu-e bardhë mund të jetë rezultat i ndonjë gjë nga trichromats anormal (njerëz që kanë perceptime pak të ndryshme të ngjyrave primare) në një (shumë e vështirë) përmbysur iluzion optik, nganjëherë i quajtur një dykuptimësi.

Çdokush që është përpjekur të kundërt Orientimi i konveks dhe konkave qarqet, ose një siluetë tjerrje do të keni një ide se sa e vështirë disa imazhe të tilla janë të rrokullisje, ose "disambiguate".

Një tjetër studiues perceptim. Robert Fendrich, tha Hughes ai e pa fustan si ari-bardhë të enjten mbrëma, dhe blu-zi të premten në mëngjes, një nga të cilat duket të jetë një pakicë njerëzish në gjendje për të riorientuar imazhin. Fendrich është një dijetar në vizitë në Dartmouth College, edhe në departamentin psikologjik dhe shkencave të trurit.

Në Laboratorin Whitney për Perceptime dhe Veprim në Universitetin e Kalifornisë Berkeley, David Whitney tha efekt të figure është e thjeshtë - është një dykuptimësi e konkluzion.

"Ju tregoj drita është goditur fustan të drejtpërdrejt, dhe unë konkludoj se drita vjen nga prapa veshjes,"Tha Whitney. "Ajo boils poshtë për një ndryshim të vërtetë të thjeshtë, dhe kjo është një paqartësi të vërtetë të thjeshtë. "

"Është një iluzion,"Tha Whitney. "Por çdo gjë është iluzion."

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010

Publikuar nëpërmjet Guardian News Feed plugin për WordPress.

21222 0