Kërcënimet më të mëdha të njerëzimit Come From Teknologjisë

The Biggest Threats to Humanity Come From Technology

Duke folur para Leksion tij BBC Reith në vrimat e zeza Stephen Hawking diskuton rrezikun paprekur në progres dhe gjithashtu mundësinë e tragjedisë në tokë.


Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Shumica e kërcënime për njerëzit vijnë nga shkenca dhe teknologjia, paralajmëron Hawking” është shkruar nga Ian Shembull Shkencës redaktor, për The Guardian më 19 janar e martë 2016 00.01 UTC

Raca njerëzore përballet me një shekullore e saj më të rrezikshme ende si përparimin në shkencë dhe teknologji bëhet një kërcënim gjithnjë e më të madh për ekzistencën tonë, Stephen Hawking paralajmëron.

Shanset e fatkeqësisë në planetin Tokë do të rritet në një siguri pranë në një tjetër në dhjetë mijë vjet, kozmologu shquar tha, por ajo do të marrë më shumë se një shekull për të ngritur koloni në hapësirë ​​ku njerëzit mund të jetojnë në mesin e yjeve.

"Ne nuk do të krijojë koloni vetë-qëndrueshme në hapësirë ​​për të paktën njëqind vitet e ardhshme, kështu që ne duhet të jenë shumë të kujdesshëm në këtë periudhë,"Tha Hawking. Komentet e tij bëjnë jehonë atyre të Zotit Rees, Royal astronom, i cili ngriti shqetësimin e tij në lidhje me rreziqet e vetë-asgjësimit të tij 2003 libër Century ynë Final.

Duke folur për Radio Times përpara i Lecture BBC Reith, në të cilën ai do të shpjegojë shkencën e vrimave të zeza, Hawking tha se shumica e kërcënimeve tani njerëzit përballen vijnë nga përparimet në shkencë dhe teknologji, të tilla si armë bërthamore dhe viruset gjenetikisht.

"Ne nuk do të ndalet duke bërë përparim, apo të kundërt atë, kështu që ne duhet të njohin rreziqet dhe kontrollin e tyre,"Shtoi ai.

Shkencëtari Cambridge, që u 74 fillim të këtij muaji, tha se pritjet e tij janë reduktuar në zero kur mori vesh se ai kishte një formë të rrallë dhe ngadalë ecën e sëmundjes motor neurone në moshën 21. Por, duke reflektuar në më shumë se 50 vjet nga diagnozës, ai tha se ai kishte qenë shumë me fat në pothuajse çdo mënyrë tjetër. Në fushën e fizikës teorike Hawking, aftësia e kufizuar e tij nuk ishte një hendikep i madh.

I pyetur se çfarë mbajtur shpirtrat e tij deri, ai e quajti punën e tij dhe ndjenjën e humorit. "Është gjithashtu e rëndësishme të mos zemërohemi, pa marrë parasysh se sa e vështirë është jeta, sepse ju mund të humbni të gjitha shpresat në qoftë se ju nuk mund të qesh me veten dhe me jetën në përgjithësi. "

Stephen Hawking reflekton mbi shanset e Tokës të mbështetur jetën në Sydney Opera House në fillim të vitit të kaluar

Për tridhjetë vjet Hawking ishte profesor Lucasian e matematikës, një post pasi mbahet nga Isaac Newton, dhe një nga pozicionet më prestigjioze akademike në vend. Por Hawking tha se ai ndjehet më afër Galileo Galilei, astronomi shekullit të 16, i cili përmbysi urtësinë marrë e kohës së tij me vëzhgime të rrepta. Duke pasur parasysh një makinë kohe, Hawking quajtur Galileo si shkencëtar ai do të udhëtojnë mbrapa në kohë për të përmbushur.

Hawking u detyrua të shtyjë regjistrimin e Leksion Reith në nëntor për shkak të shëndetit të dobët. por, në 7 Janar, një ditë para ditëlindjes së tij, ai mbajti fjalimin mbi vrimat e zeza, dhe fati i informacionit që bie brenda tyre, në një audiencë të 400-të fortë në Institucionin Royal (Ri) në Mayfair, Londër.

vrimat e zeza të formojnë kur yjet të drejtuar nga e karburantit bërthamor dhe të shembet nën peshën e tyre. quajtur më parë "yjet ngrira", Ata u bënë të njohur gjerësisht si "vrimat e zeza", kur shprehja është shpikur në 1967 nga fizikani John Wheeler. Për disa kohë, francezët rezistuar ndryshimin e emrit për arsye se ishte e turpshme, por më vonë ra në linjë, Hawking tha.

Gjatë ligjëratës, Hawking pohon se ajo mund të jetë e mundur të bien në një vrimë të zezë dhe të dalin në një tjetër univers. Por ai shtoi se do të duhet të jetë një e madhe, vrimë e zezë tjerrje, dhe një udhëtim kthim prapa në vetë universit tonë nuk do të jetë e mundur. Ligjërata do të transmetohet në dy pjesë në BBC Radio 4 në orën 9 në 26 janar dhe 2 shkurt.

Duke folur përmes Synthesizer fjalimin e tij në Ri, he answered a question on whether the electronic voice had shaped his personality, perhaps allowing the introvert to become an extrovert. Replying that he had never been called an introvert before, Hawking added: “Just because I spend a lot of time thinking doesn’t mean I don’t like parties and getting into trouble.”

Stephen Hawking’s big ideas made simple

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010