Pirja e duhanit kanabis të lartë-forcë mund të dëmtojë fibrave nervore në tru

Smoking high-strength cannabis may damage nerve fibres in brain

 

Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Pirja e duhanit kanabis të lartë-forcë mund të dëmtojë fibrave nervore në tru” është shkruar nga Ian Shembull Shkencës redaktor, për The Guardian, të premten 27 nëntor 2015 00.01 UTC

Kanabis lartë-forcë mund të dëmtojë fibrave nervore që merren me rrjedhën e mesazheve nëpër dy gjysmave të trurit, Shkencëtarët pohojnë. Skanimet e trurit të njerëzve të cilët rregullisht tymosur fortë zdrugoj-si kanabis zbuloi dallime delikate në çështjen e bardhë që lidh majtë dhe të djathtë hemisferat dhe mbart sinjale nga njëra anë e trurit në tjetrën.

Ndryshimet nuk ishin parë në ata që kurrë nuk përdorur kanabis apo i tymosur vetëm forma më pak të fuqishëm të drogës, studiuesit gjetën.

Studimi është menduar të jetë i pari për të parë në efektet e potencë të kanabisit në strukturën e trurit, dhe sugjeron se përdorimi më i madh i zdrugoj mund të shkaktojë më shumë dëme në callosum corpus, duke e bërë të komunikimit në të gjithë hemisferat e trurit më pak efikase.

paola Dazzan, një neurobiologist në Institutin e Psikiatrisë në Kolegjin Mbretëror të Londrës, tha se efektet duket të jetë i lidhur me nivelin e përbërës aktiv, tetrahydrocannabinol (THC), në kanabis. Ndërsa format tradicionale të kanabisit përmban 2 në 4 % THC, varietetet më të fuqishëm (të cilat janë rreth 100), mund të përmbajë 10 në 14% THC, sipas bamirësi DrugScope.

"Nëse ju shikoni në callosum corpus, ajo që ne po shohim është një ndryshim të rëndësishëm në çështjen e bardhë në mes të atyre që përdorin kanabis Smoothing dhe ata që nuk e përdorin drogën, ose përdorimin e ulët potencë drogës,"Tha Dazzan. Korpusi Callosum është e pasur me receptorët cannabinoid, në të cilën aktet e THC kimike.

Një imazh DTI e corpus callosum, siç shihet nga ana e, është treguar në të kuqe mbi dhe mbivendosur mbi një imazh sfond MRI të trurit.
Një imazh DTI e corpus callosum, siç shihet nga ana e, është treguar në të kuqe mbi dhe mbivendosur mbi një imazh sfond MRI të trurit. Fotografoj: Instituti i Psikiatrisë

"Dallimi është se nëse keni psikozë apo jo, dhe ne mendojmë se kjo është në mënyrë rigoroze në lidhje me potencë të kanabisit,"Shtoi ajo. Detajet e studimit janë raportuar në revistën Mjekësia psikologjike.

Hulumtuesit përdorur dy teknika skanimi, rezonancë magnetike (MRI) dhe imazhit difuzionit tensor (DTI), për të shqyrtuar callosum corpus, rajoni më i madh i materies bardhë, në trurin e 56 pacientët të cilët kishin raportuar një episod e parë të psikozës, dhe 43 vullnetarë të shëndetshëm nga komuniteti lokal.

Skanon gjetën se përdoruesit e përditshme të lartë të potencë kanabis kishte një pak më e madhe - me rreth 2% - "Do të thotë diffusivity" në callosum corpus. "Kjo pasqyron një problem në këtë çështje të bardhë që në fund të fundit e bën atë më pak të efektshme,"Tha Dazzan Guardian. "Ne nuk e dimë saktësisht se çfarë do të thotë për personin, por kjo sugjeron se nuk ka transferim më pak efikas i informacionit. "

Studimi nuk mund të konfirmojë se nivele të larta të THC në kanabisit shkaktojnë ndryshime të rëndësi të bardhë. Siç vë në dukje Dazzan, ajo është e mund të jetë që njerëzit me çështje të dëmtuar të bardhë janë më të prirur për të pirë duhan zdrugoj në vendin e parë.

"Është e mundur që këta njerëz tashmë kanë një tru të ndryshme dhe ata kanë më shumë gjasa të përdorin kanabis. Por ajo që mund të them është nëse është e potencë të lartë, dhe nëse pini duhan shpesh, truri juaj është i ndryshëm nga truri i dikujt që pi duhan kanabis normale, dhe nga dikush që nuk pi duhan kanabis në të gjitha,"Tha ajo.

Por edhe me pasigurinë rreth shkakut dhe pasojës, ajo kërkoi përdoruesit dhe punonjësit e shëndetit publik për të ndryshuar mënyrën se si ata mendojnë për përdorimin e kanabisit. "Kur bëhet fjalë për alkool, ne janë përdorur për të menduar se si shumë njerëz të pirë, dhe nëse ata janë duke pirë verë, birrë, ose uiski. Ne duhet të mendojmë për kanabis në një mënyrë të ngjashme, në aspektin e THC dhe përmbajtje të ndryshme të kanabisit mund të ketë, dhe potencialisht efektet mbi shëndetin do të jetë ndryshe,"Tha ajo.

"Siç e kemi sugjeruar më parë, kur vlerësohet përdorimit të kanabisit, është shumë e rëndësishme për të mbledhur informacion mbi mënyrën se si shpesh dhe çfarë lloji i kanabisit është duke u përdorur. Këto detaje mund të ndihmojë sasinë rrezikun e problemeve të shëndetit mendor dhe për të rritur ndërgjegjësimin e llojit të dëmit këto substanca mund të bëjë në tru,"Shtoi ajo.

Ne shkurt, Dazzan dhe të tjerët në Institutin e Psikiatrisë raportuar se disponueshmëria e gatshme të zdrugoj në jug të Londrës mund të jetë pas një rritje në përqindjen e rasteve të reja të psikozë u atribuohet kanabisit.

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010