Planet X mit debunked

Planet X myth debunked

Kjo ishte një planet i pakapshëm se për 200 vjet u shfaq për të shpjeguar Uran'S orbitë tundet. Dhe aty ishte motra dielli teorizuar të jetë pranë tonë sistem diellor që asteroids shkaktuar për shmangie drejt Tokës.

Nuk është vetëm një problem: as “Planet X” as “ndëshkim i drejtë” ekzistuar ndonjëherë, Hulumtuesit thonë se tani.

Apo ndoshta nuk.

“Sistemi jashtme diellore ndoshta nuk përmban një gaz i madh planet gjigand (“Planet X”), ose një vogël, ylli shok (“ndëshkim i drejtë”),” përfunduar Universitetin e Pennsylvania astronomi Kevin Luhman, i cili drejtoi studimin duke përdorur NASA-s Wide-fushë Infrared Survey Explorer (WISE) teleskop.

Rezultatet u botuan në edicionin më të fundit të The Astrophysical Journal.

Shumica teori kishte vlerësuar Planet X të jetë deri në katër herë madhësinë e Jupiterit — planeti më i madh në sistemin tonë diellor.

Ata sugjeruan se do të gjenden disa 1,486 miliard kilometra (923 miliard milje) nga dielli, ose rreth 10,000 herë më larg sesa orbita e Tokës.

Por imazhet e grumbulluara nga teleskopi nuk ka zbuluar ndonjë objekt më i madh se Jupiteri.

Luhman nuk përjashton mundësinë që një planet është tek përgjojnë diku në rripin asteroid.

Një kompjuter gjeneruar NASA montazh marrë 29 gusht 2002 nga imazhet e mbledhura nga Voyager 2 anijen tregon Neptun (Të ulët-L) pasi kjo do të duket nga një anijen afrohet Triton, Hëna më e madhe Neptun

Ajo do të jetë e vështirë për të gjetur nëse ajo janë të lidhura ngushtë me një yll i ndritshëm që verbon teleskop ose ishin shumë më të vogël se sa ishte teorizoi.

Por, pas këtij sondazhi të fundit, Luhman tha se shanset për të gjetur një të tillë janë shumë të ngjarë: “Kjo është si një një në një shans njëqind.”

– Historia e Planetit X –

Shkencëtarët së pari imagjinuar ekzistencën e Planetit X në 1781, kur ata zbuluan Urani, një gjigant gazi që habitur astronomët me variacionet e saj syrit, me sa duket në kundërshtim me ligjet e Njutonit e gravitetit.

Vëzhguesit arriti në përfundimin se këto parregullsi mund të shpjegohet nga ekzistenca e një tjetër, planet i panjohur që ishte ushtruar forcën e vet gravitacionale.

English: This is an image of the planet Uranus...

Anglisht: Ky është një imazh i planetit Uran marrë nga anijen Voyager 2 në 1986 (Foto: Wikipedia)

Përpjekjet për të ndjekur këtë misterioze Planet X çoi në zbulimin e Neptunit në 1846. Por masa e përllogaritur e Neptunit nuk mund të shpjegojë devijimet e orbitës Urani.

Kjo çoi astronomët për të vazhduar kërkimin e tyre për Planet X — që, nga ana e tij, çoi në zbulimin e Plutoni në 1930. Por planet xhuxh ishte shumë e vogël për të shpjeguar rrugën e parregullt Urani rreth diellit.

Më në fund, në vitet 1990, Hulumtuesit përcaktuar se kishin mbivlerësuar pak masën e Neptunit, që do të thoshte planetin në fakt mund të jetë arsyeja për sjelljen e syrit Urani.

Megjithatë, Planet X besimtarët ishin ende jo të bindur.

– sun Motra vrau dinosaurët? –

Ekzistenca e Nemesis, një yll dielli-si në afërsi, u posited të parë në vitin 1980. Ylli, nga herë pas here vijnë më afër diellit, ndërhyrë me orbitën e kometat dhe asteroids çojnë ato për të herë pas here të goditur Tokën.

Goditjet si këto janë fajësuar për pesë extinctions masive gjatë fundit 540 milion vjet — më i fundit duke qenë dinosaur zhdukjes 65 milion vjet më parë.

“Pra, me kalimin e viteve, ka pasur pjesë të ndryshme të provave që sugjeron se mund të ketë diçka atje,” Luhman shpjegoi AFP.

Por teleskopi WISE nuk ka gjetur asgjë.

Gjueti për Planet X dhe Nemesis mund të kanë kthyer bosh, por studimi ka zbuluar 3,525 Yjet dhe dwarfs kafe — objekte qiellore në masë të cilit i vendos ato në mes të një yll dhe një planet të madh — brenda 500 vite dritë të diellit.

“Fqinje sistemeve yll që janë të fshehur në sytë e qartë vetëm të hidhen në të dhënat WISE,” tha Ned Wright, a Universiteti i Kalifornisë, Los Anxhelos astronom i cili kontribuoi në studimin.

burim: afp.com

Enhanced nga Zemanta