pako thjeshtë cigareve mund të futet nga 2015

Plain cigarette packets could be introduced by 2015

Cigaret do të mund të shiten në pako të thjeshtë në Britani nga 2015 pasi qeveria u zhvendos të enjten për të ringjallur një politikë që synon ndalimin e të rinjve nga duke marrë dorë nga duhani.

Ministri i shëndetësisë Junior Jane Ellison tha se një analizë e pavarur e dëshmive në paketim të thjeshtë do të kryhet deri në mars.

Qeveria e kryeministrit David Cameron kishte në korrik shtyrë planet për të detyruar firmat e duhanit për të përdorur paketimit të thjeshtë, duke thënë se ai ishte duke pritur për të parë efektet e një lëvizje të ngjashme në Australi.

Qeveria është raportuar të jenë të brengosur për ndikimin mbi vendet e punës në industrinë e duhanit se çdo ndalim për paketimin markës mund të ketë si Britania del nga recesioni.

Por ministrat kanë ndryshuar tani kursin duke njoftuar shqyrtim.

“Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të ndaluar të rinjtë nga marrja e duhanit në vendin e parë në qoftë se ne jemi për të ulur normat e duhanit,” Ellison i tha parlamentit.

“Unë besoj se është koha e duhur për të kërkuar një pikëpamje të pavarur nëse futja e paketimit standardizuar ka të ngjarë të ketë një efekt mbi shëndetin publik. Veçanërisht, Unë dua të di në lidhje me ndikimin e mundshëm për të rinjtë.”

Australia në dhjetor të vitit të kaluar u bë vendi i parë në botë për të detyruar firmat e duhanit për të shitur cigare në identike, pako ulliri në të gjelbër që mbajnë të njëjtin typeface dhe i mbuluar kryesisht me paralajmërimet shëndetësore grafike.

bamirëse të shëndetit kanë shtyrë e vështirë për një lëvizje të ngjashme në Britani, duke thënë pako ngjyra quajtur inkurajojnë të rinjtë për të parë pirjen e duhanit si një aktivitet joshës.

Por, kompanitë e duhanit kanë thënë se një ndalim do të ketë pak ndikim në nivelet e pirjes së duhanit dhe do të çojë në një rritje në cigare kontrabandë.

Partia e Punës Opozita akuzoi qeverinë konservatore të udhëhequr nga Cameron për urdhërimin shqyrtim për shkak se ajo ishte vendosur për të humbur një votim mbi paketimin e thjeshtë në Dhomën e sipërme të Lordëve muajin e ardhshëm.

“Vetëm një qeveri sa më shambolic si kjo tani mund të jetë u-kthyer në një kthesë,” tha zëdhënësja e shëndetit Punës Luciana Berger.

“paketimi i standardizuar bën cigare më pak tërheqës për të rinjtë. Ne duhet të nxjerrë ligje tani, nuk vonon.”

Cameron u kritikua në korrik, kur u shty ndalimi paketimin markës, me ligjvënësit e opozitës pyetur nëse vendimi ishte i ndikuar nga lidhjet midis strateg partisë dhe duhanit kompanitë e tij kryesore.

Lynton Crosby, strategu Australian për partinë Konservatore Cameron, drejton një firmë të marrëdhënieve publike që ka vepruar më parë për firmat e duhanit kundërshtojnë lëvizje në Australi.

Zëdhënësi zyrtar i Cameron mohoi se kishte ndonjë lidhje mes Crosby dhe vonesa.

Repost.Us – Republish këtë tekst
Ky artikull, pako thjeshtë cigareve mund të futet nga 2015, është botohet njëkohësisht nga AFP dhe është postuar këtu me leje. Copyright 2013 AFP. Të gjitha të drejtat e rezervuara

15829 0