Testi i ri përdor një pikë të vetme të gjakut për të zbuluar gjithë historinë e infeksioneve virale

New test uses a single drop of blood to reveal entire history of viral infections

 

Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Testi i ri përdor një pikë të vetme të gjakut për të zbuluar gjithë historinë e infeksioneve virale” është shkruar nga Ian Shembull Shkencës redaktor, për The Guardian të enjten qershor 4 2015 18.00 UTC

Hulumtuesit kanë zhvilluar një test të lirë dhe të shpejtë që tregon historinë e plotë të infeksioneve virale e një personi nga një pikë e vetme gjaku.

Testi i lejon mjekët për të lexuar një listë të viruseve që kanë infektuar, ose të vazhdojë të infektojë, Pacientët edhe kur ata nuk kanë shkaktuar asnjë simptomë të dukshme.

Teknologjia do të thotë se mjekët mund ekran pacientët për të gjitha viruseve të aftë për infektimin e njerëzve. Ajo mund të transformojë zbulimin e infeksioneve të rënda të tilla si hepatiti C dhe HIV, të cilat njerëzit mund të kryejnë për vite me rradhë pa e ditur.

"Normalisht, kur një mjek do të dini nëse dikush është infektuar me një virus, ata kanë për të me mend se çfarë virusi është, dhe pastaj të shohim në mënyrë specifike për këtë virus,"Tha Stephen Elledge, i cili udhëhoqi projektin në Spitalin Brigham dhe grave në Boston.

"Kjo mund të çojë në një diagnozë ku njerëzit shkojnë çdo vit me mjekun e tyre dhe për të marrë historinë e tyre virale regjistruar. Kjo me siguri mund të zbuloni infeksionet virale që janë serioze dhe se një pacient nuk e di se ata kishin,"Tha ai.

The (£ 16) Testi bazohet në përparimet në biologjinë sintetike dhe sekuenca e gjenit të shpejtë për të analizuar më shumë se 1000 tensionet e viruseve të njeriut në një të kaluar. Gjer tani, Testet shumica e kanë shikuar vetëm për një virus të vetme në një kohë. Elledge vlerëson se testi i fundit, quajtur VirScan, mund të procesit 100 mostra në dy deri tre ditë.

Testi shfrytëzon faktin se sistemi imunitar bën antitrupa për të luftuar viruset kur trupi infektohet. Këta antitrupa mund të jetojnë më në gjak prej vitesh dhe madje edhe dekada.

Për të zhvilluar testin, Elledge engineered tufa e viruseve të padëmshme për të kryer pjesë të proteinave nga viruset e njeriut në sipërfaqe të tyre. Në total, ata kryhet proteina nga më shumë se 1000 tensionet e 206 llojet e viruseve të njohur të infektojnë njerëzit. Antitrupat përdorin këto fragmente proteina për të njohur pushtimin e viruseve dhe të nisë sulmet e tyre.

Kur a pikëz e gjakut nga një pacient është e përzier me viruseve modifikuara, antitrupa ata kanë shul në proteinat e virusit të njeriut ata e njohin si pushtues. Shkencëtarët pastaj të largohen nga antitrupat dhe të identifikojë viruset njerëzore nga fragmente të proteinave që kanë mbërthyer për.

"Është hera e parë që ne kemi qenë në gjendje për të parë në një mënyrë tërësisht të paanshme në atë viruset janë të infektuar njerëz, dhe ne mund të bëjmë atë për të gjitha viruseve të njohur,"Tha Elledge. Testi mbledh antitrupat një person prodhon nga vaksinimet, por këto mund të hidhet nga rezultatet e testimit. Detajet janë raportuar në revistën Shkencë.

Në një demonstrim të teknologjisë, ekipi analizuar gjak nga 569 njerëz në SHBA, Afrika e Jugut, Tajlandë dhe Peru. Testi ka gjetur se, mesatarisht, njerëzit ishin infektuar me 10 lloje të viruseve, edhe pse të paktën dy njerëz në gjyq kishin historitë e 84 infeksionet nga lloje të ndryshme të viruseve.

Infeksionet më të zakonshme ishin viruseve herpes, të cilat shkaktojnë sores ftohtë, Enteroviruseve se mërzitur stomaches, grip, dhe rhinoviruset që shkaktojnë ftohjet e zakonshme. Ato në SHBA kanë përjetuar më pak infeksione se ato në vendet e tjera, dhe siç pritet, të moshuarit kishin histori të pasur virale se të rinjtë.

Testi mund të sjellë përfitime të mëdha për pacientët e transplantimit të organeve. Një problem që mund të ndjekin kirurgji transplantin është e papritur rizgjimin e viruseve që kanë lurked joaktive në pacientit ose donatorit për vite. Këto viruse mund të kthehen në fuqi, kur sistemi imunitar i pacientit është i shtypur me drogë për të parandaluar ato refuzimin organin. Testet standarde shpesh dështojnë për të marr viruset fshehur para operacionit, por procedura VirScan mund të zbulojë prania dhe alarm mjekët dhe pacientët e tyre për rrezikun.

"Kjo mund të jetë shumë i vlefshëm,"Tha Iwijn De Vlaminck, një inxhinier bio në Universitetin Cornell në Nju Jork, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. "Kjo ju lejon të bëni është të shikoni në të kaluarën dhe të matur ekspozimin e një personi ndaj infeksioneve e mëparshme. Se ka përparësi të rëndësishme, sepse ju mund të zbulojë këto infeksione që shkojnë të fshehtë. Ju mund ekran gjaku nga pacientët dhe dhuruesve të organeve në këtë mënyrë shumë të gjerë dhe të parashikojnë çështje të mundshme në të ardhmen me riaktivizimin virale. "

Shkencëtarët besojnë se testi do të hedhë dritë mbi infeksionet si caktuara virale mund predispose njerëzit të sëmundjeve në dukje të palidhura më vonë në jetë. Disa infeksione mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të indeve të trupit, ose të ndryshojë sistemin imunitar, në mënyra që lënë njerëzit më shumë në rrezik të problemeve mjekësore, kur ata janë më të vjetër. Për shembull, infeksioni me virusin Epstein-Barr mund të rrisë rrezikun e kancerit. Por si viruse të tjera ndikojnë në shëndetin afatgjatë është shumë murkier. "Kjo lloj analize është diçka kjo me të vërtetë e bën të mundur,"Tha Elledge.

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Publikuar nëpërmjet Guardian News Feed plugin për WordPress.