studim i ri ekspozon panda dhëmb i ëmbël

New study exposes panda sweet tooth

Ne nje verbër testi shije, tetë nga tetë pandas pajtohen — sheqeri është e shijshme.

Në një studim të ri të dalë të mërkurën, shkencëtarët vënë receptorët shije panda në provë, pyesin nëse critters Shtazët e buta edhe do të vëreni dallimin në mes të ujit të thjeshtë dhe gjëra të ëmbël.

“Në përgjithësi, kafshë që hanë bimë kanë një receptor ëmbël shije, sepse kjo u mundëson atyre për të zbuluar sheqerna që janë në bimë që janë burimet e kalorive,” shpjegoi Gary Beauchamp, drejtor i Qendrës Monell e cila ka kryer hulumtimin.

Por, ndryshe nga shumica e barngrënësit, pandas rrinë në një fabrikë — bambu — i cili është tejet i ulët në sheqer.

Kështu studiuesit veten nëse — si shumë kafshëve mishngrënëse, duke përfshirë edhe macet — pandas kishte humbur aftësinë e tyre për të zbuluar ëmbëlsi.

Që mishngrënës “mos hani bimë, mos kontaktoni sheqerna, nuk ka më një presion për ta për të ruajtur receptorin e ëmbël funksionale,” Beauchamp tha AFP.

Teoria ishte se bambu-munching pandas, i cili gjithashtu nuk duket të jenë të ekspozuar ndaj shumë sheqer, mund të ketë humbur shijen aftësia gjërat e tyre të ëmbël.

Deutsch: Großer Panda im Ocean Park, Hongkong

Deutsch: panda Giant në Ocean Park, Hongkong (Foto: Wikipedia)

Por doli pandas, si barngrënësit tjera, ende kanë një dhëmb i ëmbël gjobë-tuned.

Kur jepet dy lojë me birila e lëngshme, një ëmbël dhe jo një, tetë pandas universalisht slurped poshtë vendas sheqer.

Hulumtuesit testuar një shumëllojshmëri të sheqerna, duke përfshirë fruktoza, glukozë, saharoze, lactose, sheqer prej malti, dhe galaktozë. Në të gjitha rastet, pija e ëmbël është e preferuar, dhe sidomos ato me fruktozë dhe saharoze, të cilat njerëzit e perceptojnë si sweetest.

Shkencëtarët përdorur edhe analiza celulare për të izoluar qelizat receptor ëmbël nga pandas dhe ishin në gjendje të tregojnë se ata iu përgjigjën sheqerna.

Ata spekulojnë pandas mund të mbajë në të punuar qelizat receptor ëmbël, sepse, përtej faktor shije, ato mund të përdoren në vende si pankreasit dhe zorrë për të ndihmuar me tretje bimëve.

Por në qoftë se pandas duan ëmbëlsirat, pse ata vetëm hanë bambu?

në robëri, pandas gëzojnë ushqime të ëmbël — duke përfshirë këlysh ri Uashingtonit panda Bao Bao, që “është me sa duket duke shijuar patate e ëmbël si një ushqim të parë gjatë gjirit,” tha Danielle Reed, i cili shkroi letër të botuar në revistën PLOS ONE.

Por pandas gjithashtu duhet shumë bambu, ose ata sëmuren. Një hipotezë është se centrali prej kallami ofron diçka e nevojshme, kështu që presioni evolutiv ka çuar ata të mbështeten vetëm në fabrikë.

Një mundësi tjetër duke u testuar, Beauchamp tha, është se për pandas, bambu në fakt shije si karamele.

Në fund të fundit, ka shenja konkrete kafshë të ndryshme përvojë ushqime ndryshe — si sweeteners artificiale, që, për pandas dhe shumë kafshë të tjera, nuk shije të ëmbël.

Repost.Us – Republish këtë tekst
Ky artikull, studim i ri ekspozon panda dhëmb i ëmbël, është botohet njëkohësisht nga AFP dhe është postuar këtu me leje. Copyright 2014 AFP. Të gjitha të drejtat e rezervuara

Enhanced nga Zemanta