Studimi i ri pretendon të gjetur lidhje gjenetike midis krijimtarisë dhe sëmundje mendore

New study claims to find genetic link between creativity and mental illness

 

Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Studimi i ri pretendon të gjetur lidhje gjenetike midis krijimtarisë dhe sëmundje mendore” është shkruar nga Ian Shembull Shkencës redaktor, për The Guardian të hënën 8 qershor 2015 17.04 UTC

Grekët e lashtë ishin të parët për të bërë pikë. Shekspiri ngriti perspektivën shumë. Por Lord Bajroni ishte, mbase, më i drejtpërdrejtë i të gjithë atyre: "Ne e Artizanatit janë të gjithë të çmendur,"I tha ai konteshë e Blessington, hedh një sy dyshues mbi poetët e tjerë.

Nocioni i artistit torturuar është një meme kokëfortë. Kreativiteti, thuhet, ushqehet nga demonët që artistët ta luftuar në orët e tyre më të errëta. Ideja është i çuditshëm për shumë shkencëtarë. Por një studim i ri pohon se lidhja mund të jetë i themeluar në fund të fundit, dhe e shkruar në molekulat përdredhur e ADN-së tonë.

Në një studim të gjerë të publikuar të hënën, Shkencëtarët në Islandë raportojnë se faktorët gjenetik që rrisin rrezikun e çrregullim bipolar dhe skizofrenia janë gjetur më shpesh në njerëz në profesione kreative. Piktorëve, muzikantë, shkrimtarët dhe valltarë ishin, mesatarisht, 25% më shumë gjasa për të kryer variante gjen se profesionet shkencëtarët vlerësua si më pak krijuese, ndër të cilat ishin fermerë, Punëtorët manuale dhe salespeople.

Kari Stefansson, themelues dhe CEO i deshifroj, një kompani me bazë në gjenetikë në Rejkjavik, tha se rezultatet, përshkruar në revistën Neuroshkencë Nature, pikë në biologji përbashkët për disa çrregullime mendore dhe kreativitetit. "Për të qenë krijues, ju duhet të mendoni ndryshe,"I tha ai Guardian. "Dhe kur ne jemi të ndryshme, ne kemi një tendencë për të etiketohen çuditshme, çmendur dhe madje edhe i çmendur. "

Shkencëtarët tërhoqi në informacionin gjenetik dhe mjekësore nga 86,000 Islandezët për të gjetur variante gjenetike që dyfishuar rrezikun mesatare e skizofrenisë, dhe rritur rrezikun e çrregullimit bipolar nga më shumë se një të tretë. Kur ata shikuar se si të zakonshme këto variante ishin anëtarë të shoqërive artit kombëtare, ata gjetën një 17% rritje në krahasim me jo-anëtarëve.

Hulumtuesit vazhdoi të kontrolloni gjetjet e tyre në bazat e të dhënave të mëdha mjekësore të mbajtura në Holandë dhe Suedi. Ndër këto 35,000 njerëz, ato konsiderohen të jetë krijuese (nga profesioni ose përmes përgjigjeve ndaj një pyetësori) ishin gati 25% më shumë gjasa për të kryer variante çrregullim mendor.

Stefansson beson se rezultatet e gjeneve të rrisë rrezikun e skizofrenisë dhe çrregullim bipolar. Këto mund të ndryshojnë mënyrat në të cilat shumë njerëz mendojnë, por në shumicën e njerëzve të bëjë asgjë shumë të dëmshme. Por, për 1% e popullsisë, faktorët gjenetik, përvojat e jetës dhe ndikimet e tjera mund të rezultojë në probleme, dhe një diagnoza e sëmundjes mendore.

"Shpesh, kur njerëzit janë të krijuar diçka të re, ata përfundojnë straddling mes mendje e shëndoshë dhe marrëzi,"Tha Stefansson. "Unë mendoj se këto rezultate mbështesin konceptin e vjetër e gjeniut çmendur. Kreativiteti është një cilësi që na ka dhënë Mozart, Bach, Van Gogh. Kjo është një cilësi që është shumë e rëndësishme për shoqërinë tonë. Por kjo vjen në një rrezik për individin, dhe 1% e popullsisë paguan çmimin për të. "

Stefansson pranon se studimi i tij gjendet vetëm një lidhje të dobët ndërmjet variante gjenetike për sëmundje mendore dhe kreativitet. Dhe kjo është ajo që shkencëtarë të tjerë të vini deri në. Faktorët gjenetik që rrisin rrezikun e problemeve mendore shpjegohet vetëm rreth 0.25% i variacionit në aftësinë artistike e njerëzve, Studimi gjeti. David Cutler, një gjenetist në Universitetin Emory në Atlanta, vë atë numër në perspektivë: "Në qoftë se distanca midis meje, personi paktën artistike ju do të takohen, dhe një artist i vërtetë është një milje, këto variante duket për të shpjeguar në mënyrë kolektive 13 këmbët e distancës,"Tha ai.

Shumica e dhunti krijuese e artistit, pastaj, është ulur në faktorë të ndryshëm gjenetik, ose të ndikimeve të tjera krejt, të tilla si përvojat e jetës, që vënë ata në udhëtimin e tyre krijuese.

Për Stefansson, edhe një mbivendosje të vogël në mes të biologjisë të sëmundjes mendore dhe të krijimtarisë është interesante. "Kjo do të thotë se shumë nga gjërat e mira që ne të merrni në jetë, përmes krijimtarisë, të vijë me një çmim. Ajo tregon se kur është fjala për biologjinë tonë, ne duhet të kuptojmë se çdo gjë është në një farë mënyre të mirë dhe në një farë mënyre të keqe,"Tha ai.

Por Albert Rothenberg, profesor i psikiatrisë në Universitetin e Harvardit nuk është i bindur. Ai beson se nuk ka prova të mira për një lidhje mes sëmundjes mendore dhe kreativitet. "Kjo është nocioni romantike të shekullit të 19, se artisti është struggler, jonormal nga shoqëria, dhe mundje me demonët e brendshme,"Tha ai. "Por të Van Gogh. Ai vetëm ka ndodhur të jetë i sëmurë mendor, si dhe krijues. Për mua, e kundërta është më interesante: njerëzit krijues në përgjithësi nuk janë të sëmurë mendorë, por ata e përdorin proceset e mendimit që janë sigurisht krijuese dhe të ndryshme. "

Nëse sëmundja Van Gogh ishte një bekim, artisti me siguri nuk arritën të shohin atë në këtë mënyrë. Në një nga letrat e tij të fundit, ai shprehu keqardhje e tij në çrregullim ai luftoi për aq shumë e jetës së tij: "Oh, në qoftë se unë mund të ketë punuar pa këtë sëmundje të mallkuar – gjërat që unë mund të ketë bërë. "

Në 2014, Rothernberg botoi një libër, "Fluturimi i Wonder: një hetim i krijimtarisë shkencore", në të cilën ai intervistuar 45 laureatë Nobel shkenca rreth strategjive të tyre krijuese. Ai nuk gjeti prova të sëmundjes mendore në ndonjë prej tyre. Ai dyshon se studime të cilat gjejnë lidhjet mes krijimtarisë dhe sëmundje mendore mund të ringjallet në diçka mjaft të ndryshme.

"Problemi është se kriteret për të qenë krijues nuk është ndonjë gjë shumë kreative. Që i përkasin një shoqërie artistike, ose punojnë në art apo letërsi, nuk provon një person është krijues. Por fakti është se shumë njerëz të cilët kanë sëmundje mendore do të përpiqet për të punuar në punët që kanë të bëjnë me artin dhe letërsinë, jo sepse ata janë të mira në atë, por për shkak se ata janë tërhequr për të. Dhe që mund të anuar të dhënat,"Tha ai. "Pothuajse të gjitha spitalet psikiatrike përdorin terapi arti, dhe kështu kur pacientët dalë, shumë janë tërhequr në pozicionet artistike dhe pursuits artistike. "

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Publikuar nëpërmjet Guardian News Feed plugin për WordPress.

Artikuj që kanë lidhje