Mitet moderne për kancerin - nga "Kimikatet" në ushqim për WiFi

Modern Myths About Cancer – From ‘Chemicals’ in Food to Wifi

Ideja se ndryshimet e jetesës kanë bërë sëmundja më e zakonshme është një ekzagjerim bruto - por gjithnjë e më i përhapur. Ne të ndarë fakt nga fiction


Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Mitet moderne për kancerin - nga 'kimikateve' në ushqim me WiFi” ishte shkruar nga Naomi Elster, për The Guardian të hënën 20 gusht 2018 07.00 UTC

Kanceri nuk është deri atje me shpjegimet më të mundshme për çfarë e shkaktoi masive vjet shuarja 66m parë e Rex T dhe Triceratops. Kjo tha, të paktën një specie e dinosauri vuajtur nga tumoret e gjakut anije - dhe një pjesë e përparme 1.7-vjeçar me kancer të kockave u zbulua në 2016 në një vend të Afrikës së Jugut i trashëgimisë botërore.

Kanceri mund të ketë qenë më e zakonshme në kohët e lashta se ne do të dimë kurrë, sepse fossilisation do të ketë fshirë provat më të madhe të sëmundjes. Megjithatë, keqinterpretimet e disa studimeve të vogla dhe pretendimet nga vetë-vetëquajtur gurus Wellness se kanceri është "një sëmundje të bëra nga njeriu" kanë ushqyer bindjen se kanceri është modern. Ndërkohë që nuk do të thotë të gjithë të shqetësuar në lidhje me kancerin duhet të vizitoni muzeun e tyre lokale historisë natyrore për informacion, të menduarit e kancerit si rezultat i jetës moderne shkakton frikë të panevojshme. Këtu janë disa mite moderne rreth kancerit.

Telefonat celularë dhe wifi

Ka pasur shqetësime në lidhje me telefonat celularë shkaktojnë kancer që nga ditët e luajtur Snake në Nokia. Duke marrë parasysh se sa i përhapur përdorimi i telefonit celular ka qenë për dekada, do të ishte e pamundur të mos vëreni nëse përbën rrezik serioz shëndetësor. Në SHBA, vështirë se dikush përdorur një telefon celular në 1992. nga 2008, Përdorimi celular-telefoni ishte i përhapur, ende numri i njerëzve që mori një tumor të trurit ndryshuar mezi. Organizata Botërore e Shëndetësisë-së studimi interphone, i cili ka studiuar me mijëra njerëz në të gjithë 13 vendet në mes 2000 dhe 2006, gjeti gjithashtu se telefonat celularë nuk ka rritur mundësinë e gjetjes së një tumor të trurit të një personi.

krejtësisht, Kanceri është shkaktuar nga ADN-në tonë u bërë të dëmtuara dhe dërgimin e proceseve normale të shëndetshme-cell-përsëritje shtrembër. rrezatimi jonizues, si në rrezet X ose radioterapi, mbart një sasi të madhe të energjisë. Telefonat celularë, megjithatë, të kryejë një sasi e vogël e energjisë. Thyerja ose theksuar ADN kërkon një marrëveshje të madhe të energjisë, përtej aftësive të telefonave celular. wifi, rastësisht, transmeton edhe më pak energji se sa një telefon celular.

Shënim, gjithashtu, se jo të gjitha studimet shkencore janë krijuar të barabartë. Shqyrtime apo meta-analiza, ku shkencëtarët shikoni në studime kërkimore shumë së bashku, japin idenë më të saktë të asaj që po ndodh. Një shqyrtim i tillë përfunduar: "Në përgjithësi, provat ekzistuese për një marrëdhënie shkakësore midis RF [frekuencat e radios] rrezatimi nga telefonat celularë dhe kancerit është gjetur të jetë i dobët për të nuk ekzistojnë. "The Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin listat telefonat celular si "carcinogens mundshme", por ky klasifikim do të thotë vetëm se mund të ketë një lidhje hipotetike që nuk mund të përjashtohet, sesa që ka mundësi e vërtetë e diçka që shkakton kancer.

bujqësia organike

Man mbajtjen arkë plot me perime të papërpunuara
Shoqata The Soil thotë çdo pretendim se ushqimi organik ka veti anti-kancer janë 'jo të mbështetur nga dëshmi të fortë shkencore'. Fotografoj: Images Valentin Russanov / Images

Ekziston një besim popullor, ndihmoi së bashku nga blogerët me ekspertizë të dyshimtë, se ushqimi organik ka "anti-kancer" pronat. Megjithatë, Michelle McCully, kreu i interpretimit hulumtimit në Fondi Botërore Research Cancer, një nga autoritetet kryesore të botës në dietë dhe kanceri, thotë: "Aktualisht nuk ka prova të forta për të mbështetur idenë se ushqime organike ofrojnë mbrojtje shtesë kundër kancerit në krahasim me prodhimin rritur konvencionale."

The Shoqata e tokës, trupi organik e Mbretërisë së Bashkuar certifikimi, thotë: "Çdo pretendimet rreth organike dhe kancerit nuk janë mbështetur nga dëshmi të fortë shkencore." përfitime të tjera për bujqësinë organike janë reale, megjithëse, përfshirë mirëqenie më të mirë të kafshëve, më shumë bujqësi të qëndrueshme për mjedisin (ka mesatarisht 50% më shumë kafshë të egra në fermat organike) dhe të reduktuar përdorimin e antibiotikëve në kafshë dhe pesticideve në bimë.

Kimikatet dhe ndotja

Ndotja e ajrit në Londër
"Ka një rrezik të vogël të kancerit të mushkërive lidhur me ndotjen e ajrit." Fotografoj: Nick Ansell / PA

"Kimikatet" është një fjalë shumë të keqkuptuar - çdo gjë, duke përfshirë edhe ajri që thithim, është një "kimike". Rregulloret e BE-së na mbrojë kundër ekspozimit ndaj niveleve të kimikateve industriale që do të dëmtojnë shëndetin tonë. Aty eshte nje rrezik të vogël nga kanceri i mushkërive lidhur me ndotja e ajrit, por është e rëndësishme për të mbajtur këtë në kontekst dhe të kuptojnë se rreziku për çdo individ është i vogël.

Katie Edmunds nga Cancer Research UK thotë: "Në epokën e lajmeve të rreme, ka shumë mite të lidhura me kancerin që njerëzit nuk duhet të shqetësohen për, tilla si duke përdorur shishe plastike ose deodorant. Ne e dimë se ndotja e ajrit mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive dhe është e rëndësishme që qeveria e bën atë që mundet për të trajtuar këtë. Por, në drejtim të gjërave që njerëzit mund të bëjnë vetë, Këshilla më e mirë është për të ndaluar pirjen e duhanit, të mbajë një peshë të shëndetshme dhe të gëzojnë të diellit në mënyrë të sigurtë."

Kokërr e së vërtetës

Grua me djegien nga dielli
Djegie nga dielli është i lidhur me kancerin e lëkurës. Fotografoj: Anthony Devlin / PA

Ajo që është e vërtetë është se kanceri po bëhet gjithnjë e më e zakonshme. Kjo është kryesisht për shkak se ajo është një sëmundje e moshës së vjetër. Shumë njerëz tani kanë kancer të cilët në kohë më parë do të kishte vdekur shumë i ri.

Kjo tha, disa aspekte të jetesës tonë moderne do të rrisë shanset tona e gjetjes së kancerit. The Rekomandimet për parandalimin e kancerit të financuar kërkimin Cancer Botërore, të cilat janë të bazuar në dekadat e dëshmive të fortë, të sigurojë një paketë të zgjedhje të shëndetshme të jetesës që, së bashku me mos pirja e duhanit dhe për të shmangur ekspozimit të tepërt të diellit, përfaqësojnë një plan për uljen e rrezikut të kancerit.

Si Cancer Research Mbretërinë e Bashkuar Emma Shields thotë: "Të jesh mbipeshë apo i trashë është i dytë më i madh shkaku parandalueshme të kancerit në Britani të Madhe. Çdo vit, rreth 22,800 rastet e kancerit janë të shkaktuara nga të qenit mbipeshë apo i trashë. Pavarësisht nga kjo, vetëm 15% e njerëzve [janë] në dijeni të lidhjes. "

Mungesa e ushtrimit dhe konsumimi i alkoolit janë faktorë të tjerë të rrezikut, por kushdo që do të përmirësojnë shëndetin e tyre përmes dietë duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm në lidhje me kualifikimet e njerëzve nga të cilët ata marrin këshilla. Dietitians, të cilët kalojnë vite në trajnimin mjekësor, janë njerëzit më të mirë për të folur për.

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010