A është koha për Swap Mac tuaj për një laptop Windows-it?

Is it Time to Swap Your Mac for a Windows Laptop?

Shumë se një dekadë më parë Alex Hern kaloi nga PC në Mac dhe nuk shikuan prapa. Por, MacBook Pro i ri është shumë e shtrenjtë kështu që ai mund të më në fund të joshet për të kaluar përsëri?


Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “A është koha për shkëmbim Mac tuaj për një laptop Windows-it?” ishte shkruar nga Alex Hern, për theguardian.com më 7 janar e shtunë 2017 08.00 UTC

Unë kam qenë një përdorues Apple për mbi një dekadë, ndonjëherë që unë kap një PowerBook rinovuar 17in përsëri në 2005 për të zëvendësuar sëmurë kutinë time Windows XP. Por muajin e kaluar, pas Apple njoftoi më të shtrenjtë MacBook Pro e saj të reja në pothuajse 15 vjet, I rishqyrtohet vendimin tim për herë të parë dhe, për disa javëve të fundit, Unë kam qenë përsëri në një Windows PC.

Unë nuk ishte gjithmonë një përdorues Mac. E mia të para tre kompjuterët ishin PC, edhe pse shtëpia unë u rrit deri në kishte një sëmurë, urryer Power Mac Performa. Arsyet e mia për kalimin në adoleshencë e mia ishin mjaft e thjeshtë: Unë do të qenë duke luajtur gjithnjë e më pak lojra PC, dhe shpenzimet në rritje shumat e kohës duke përdorur kompjuterin tim për të menaxhuar bibliotekën e muzikës lidhur me iPod e mia. Unë kam qenë një nga ata ndërprerësve, befasuar me elegancën e lojtar Apple muzikës dhe të bindur për të marrë të zhytet në sistemin e tyre operativ të plotë desktop.

Laptop nuk ishte e lirë, por bëri endur mes shtëpive të prindërve të mi të ndarë "shumë më e lehtë. Dhe, ndërsa unë humbur të qenit në gjendje për të luajtur bibliotekën e plotë të lojrave PC kisha të ndërtuara gjatë viteve, kjo ishte një kohë emocionuese që do të lëvizin në botë Mac OS. Më shumë, World of Warcraft është ndër-platformë, e cila ishte e gjitha e lojrave unë e nevojshme për një kohë të mirë.

Dhjetë vjet më vonë, Unë jam një përdorues në mënyrë të drejtë e parazgjedhur Apple. Unë jam në iPhone tim gjashtë, iPad të dytë dhe të tretë Mac; Unë kam një Apple TV në shtëpi, Apple quajtur tastierë në tavolinën e punës time, dhe madje edhe një bateri ngarkues Apple AA, nga ditët kur ata bënë ato.

Por grushta binjake e një Brexit udhëhequr nga zhvlerësimi i kile, dhe Apple lëshimi i një varg të ri të MacBook Pro me më pak zhurmë-për-tuaj-dollar në kujtim të kohëve të fundit, më bëri të mendoj dy herë. Mac lirë që do të jetë e mjaftueshme për nevojat e mia, një 13in MacBook Pro me 512GB e hapësira e magazinimit dhe 16GB RAM, vjen në më shumë se £ 2,000, por është mezi më e fuqishme se makina është e zëvendësuar, një retinë 15in MacBook Pro nga katër vjet më parë që të kushtojë pak më shumë se £ 1500 në atë kohë.

Kështu që unë kaloi prapa. Për muajin e kaluar, Unë kam qenë duke përdorur Surface Book, top-of-the-line laptop shitur nga, e të gjithë njerëzve, Microsoft.

Ka qenë një eksperiencë e.

Pritjet e Madhe-ish

Microsoft Surface Book
Microsoft Surface Book Fotografoj: Samuel Gibbs për Guardian

pritjet e mia në vazhdim e sipër ishin të pasigurt. Unë e di se Windows ka evoluar në mënyrë radikale që kam kaluar përdorur atë, mbrapa në epokën XP, dhe ka ndryshuar edhe që nga hera e fundit kam përdorur atë në zemërim, menjëherë pas fillimit të Dritaret 8.1. Versioni aktual i fundit i sistemit operativ, Dritaret 10 (çudi, vetëm një version më vonë se 8.1; Historia shkon se shumë zhvilluesve të shkruar kodin iu referuar Windows-it 95 dhe 98 si "9 *", që do të thotë një e Windows aktuale 9 do të thyejnë compatibility), është konsideruar në përgjithësi një gjë e mirë. Ajo meshes përvojën e re të Windows version 8 me një desktop të vjetër të stilit më elegante se versionet e mëparshme, ndërsa transferimit të gjithnjë e më e cruft thellë në menutë mbivendosur dhe duke ofruar një eksperiencë të shkëlqyeshëm për përdoruesit për herë të parë.

I është dhënë gjithashtu shpresë nga makina. Pas një fillimi të vështirë me versionin e parë të Surface mbrapa në 2012, pastaj ngriti si një konkurrent iPad, Microsoft është bërë një nga prodhuesit më të mirë të Windows PC ka. Libri Surface është një makinë e shijshme, maskuar si një laptop MacBook Pro të klasës, por me një prekje të plotë ndashëm që hap atë deri në një gamë të tërë të re të përdor.

Cilësia e makinave Sipërfaqja ka shkaktuar probleme kur bëhet fjalë për marrëdhëniet e Microsoft-it me partnerët e saj hardware, të cilët tentuan të presin Microsoft të jenë të rangut përmbajtjen në miliona me tarifat e licencimit për Windows, në vend që të konkurrojnë me ta direkt për fitim nga prodhimi hardware. Por, tani për tani, kompania ka qenë i kënaqur për t'u ulur në buzë të tregut, duke e bërë pajisje të veçanta për përdoruesit e energjisë.

Përkundër të gjitha që, Unë kisha një sasi mjaftë e ankth. Kujtimet e ekranet e blu e vdekjes, e konflikteve shofer, e pastrim nga regjistri tim dhe rivendosjen e sistemit pas një infeksion malware, janë të vështirë për të shkundur, siç është hangover përgjithshëm që në rininë time të Microsoft si Satani Madh të botës teknologjisë. Si Zuckerberg është në 2010s, Gates ishte në vitet 1990: gjithnjë i pranishëm, profesionalisht amoral, dhe tepër, unflappably, e suksesshme.

Por Gates ka shkuar, siç është Ballmer. Kjo është kompania Satya Nadella tani, dhe Microsoft i këtij brezi është gjithçka Microsoft e viteve '90 - ose Facebook sot - nuk është: i përulur, i qetë, Përmbajtja me sukses, ku ajo mund të fitojë dhe partneritete ku nuk mund të, dhe si krenar për punën me konkurrentët si Gates ishte i dërrmuese të tyre. Me pak fjalë, it’s a Microsoft that I could consider being friends with. It couldn’t be that bad.

Switching pains

The worst thing about switching, it turns out, is switching.

I’m not trying to be tautological. But the bulk of the unpleasantness I’ve experienced actually making this change hasn’t been inherent to Windows, but has either come about because of the differences between the two operating systems, or even just the difficulties in actually getting up and running from day one.

Some of the problems are as simple, but nonetheless infuriating, as different keyboard shortcuts. A lifetime of muscle memory has told me that Command-Space brings up Spotlight, which is the main way I opened programmes on my Mac. The same shortcut on Windows 10 is to simply hit the Windows key, which invokes Cortana, Microsoft’s AI assistant, and then typing in the name of the programme you want to open.

windows 10 ekran
It’s just all so … blu. Fotografoj: Shannon Stapleton/REUTERS

Similar mismatches appear in areas like window management, alt-tab behaviour, and programme installation. It’s a push to say which is better (though I maintain that running an installer is less elegant than just dragging an app into the Apps folder), but whichever you’re used to, the other will be worse until you re-educate yourself.

That’s not to say I didn’t have plenty to complain about, megjithëse.

That Spotlight/Cortana mismatch, për shembull? It wouldn’t have been so bad, except that Windows maps the alt key to the location of the command key on Macs, and alt-space is the Windows shortcut for switching languages, so every time I failed to invoke Spotlight, I would accidentally switch the language my computer was set up in, resetting my keyboard to a US English layout.

That was an annoying problem. Worse was that I didn’t actually have two languages set up on the Surface Book in the first place. Dhe ende, hovering in the bottom right, permanently, was a little box showing whether I was running in UK English or US English, with no option in sight to remove it.

In the end, I had to turn to Twitter for troubleshooting advice. We determined that there was no option to remove the US English language because there was no US English language set up. So to remove it, all I had to do was go into a language menu, add English (SHBA) as an option, and then remove English (SHBA) as an option. I know. But it worked, so who am I to complain.

I’m also firmly aware that a critical eye on Mac OS will reveal many similar bugs. Mac users, particularly long-term, slightly jaundiced, Mac users, have long become familiar with the hollow laugh and invocation of Apple’s erstwhile marketing slogan “It Just Works” as something emphatically continues to not Just Work. Në të vërtetë, that phrase has been uttered in irony so many times that it’s easy to forget that it really does come from a place of competitive advantage for Apple.

That advantage has largely been eroded over the years, as Microsoft has cottoned on to the joys of vertical integration, plug and play accessories, and standards-compliant behaviour.

But not entirely. Plugging in an external mouse (an utterly standard Microsoft-made laser mouse), I was annoyed to find that I couldn’t reverse the scrolling behaviour on the scroll wheel to match that of the in-built trackpad. It’s one thing to have to relearn behaviours when you switch machines, it’s another to have to re-learn them every time you plug in a peripheral.

About an hour of fruitless Googling later – including several suggestions to install obsolete utilities, hack the registry, or roll back to an earlier version of Windows – and I discovered the way to do what I wanted. I had to download drivers for my mouse.

Steve Jobs with the MacBook
It just works … Steve Jobs with the MacBook Pro in 2008. Fotografoj: Justin Sullivan / Getty Images

If you’re young, a Mac user, or not particularly technical, that might not mean much. Drivers are the small pieces of software that tell the operating system how to work with hardware, from complex components like graphics cards to simple accessories like this mouse. But the necessity, ose jo, of drivers for accessories was a big part of that competitive push by Apple, which made a point of ensuring out-of-the-box support for many of the most commonly used peripherals like printers, cameras and mice. When Steve Jobs said “it just works”, this is the sort of thing he was referring to: the ability to plug in a mouse and have it Just Work.

Installing drivers for a mouse to enable a niche behaviour is no great hardship, but it still left me moderately concerned. Microsoft made both the mouse and the laptop, yet the two weren’t able to play nicely together without my intervention. This digging in the nuts and bolts of the machine was not something I had missed.

Touching the void

The Microsoft of 2016 has a split personality. Në shumë mënyra, the split is the same that it’s had for the past 20 vjet, between its desire for continuity and its desire for reinvention and technological leadership. Where the company is successful today is where that latter desire is ascendant, and the Surface Book is the best example of a forward-looking Microsoft you can find.

It’s a fantastic machine. Small and powerful, with a long battery life, it impresses as a laptop, but its real strengths are revealed when you undock the screen from its base. Being able to carry my laptop around the kitchen when doing the weekly shop, before docking it back and typing up some recipes, was genuinely cool.

Not being an illustrator, a graphic designer, or even a graphic thinker, the ability to pop out my laptop and write on it with a (very accurate) stylus was never that useful.
Not being an illustrator, a graphic designer, or even a graphic thinker, the ability to pop out my laptop and write on it with a stylus was never that useful. Fotografoj: Samuel Gibbs për Guardian

Për fat të keq, cool is all it was for me. The ability to pop out my laptop and write on it with a (very accurate) stylus was never that useful. If anything, it served to underscore how efficient the keyboard-and-touchpad combo is for a lot of hefty tasks.

I had a similar experience with the ability to use the touchscreen while the Surface Book was in laptop mode. I simply didn’t do it much, and most of the time when I did, it was just to see if I could.

Occasionally, the touchscreen was actively bad. My first time opening Windows Mail, I was greeted with a helpful popover showing that I could swipe mails to the left to archive them. But I couldn’t work out how: click and drag? Two-fingered swipe on the touchpad? Përgjigje, sigurisht, is to reach up to the screen, and swipe that way. A shortcut it is not, particularly if the screen is up on a dock and you’re already using a keyboard and mouse.

rastësisht, unlike many hybrid laptops, the base isn’t just a keyboard: it also contains a second battery, and a number of hardware components including a discrete GPU. (One downside of that setup: if you let the screen run out of battery while undocked, you can’t re-dock it until you’ve charged it separately, even if the base still has some power left).

PCs are from Mars

If this sounds like a long list of nitpicks, it’s because … mirë, it is. For all the existential battles that have been fought over Windows versus Mac, there’s little to distinguish the two on any important level. The platforms have converged on everything but aesthetics and personal preferences. Both have a locked-down store which power users ignore; both are fighting for relevance in a world of web apps and mobile-first design; both feel the weight of versions past sitting on their shoulders.

If you asked me to explain why, despite it all, I’ve put my money down for a MacBook Pro rather than buying the Surface Book from Microsoft (which loaned the device for this trial), I can give you some reasons that feel solid enough for me.

I was shocked by the amount of advertising and cross-promotion riddled throughout the OS, from adverts for apps in the start menu, to a persistent pop-up offering a free trial of Office 365.

I was surprised by the paucity of solid third-party apps in general, and particularly by the lack of any good consumer productivity suite. When the most common recommendation, for services from photo storage to calendaring, is “just use Google’s web apps”, there’s a hole waiting to be filled (though maybe that’s just my dislike of web apps in general). It feels like the Mac dev scene is full of teams making fully featured apps that compete with the big companies, while Windows devs are more content to make niche utilities which serve particular needs without needing to start a war.

people using the new MacBook Pro
The MacBook Pro is up to £1,000 more expensive than the Surface Book. Fotografoj: Dominic Lipinski/PA

I disliked the lack of a smart sleep mode, meaning my computer would often be flat when I opened it up in the morning because some utility had been running in the background.

I hated the difficulty in typing special characters, from foreign accents to ellipses and em-dashes. I hated the lack of a universal paste-as-plain-text shortcut, and I mourned the loss of iMessage access on the desktop for texting my girlfriend.

Most of all, megjithëse, I couldn’t stand the small irritations, from the failure of Chrome windows to correctly adapt when dragged from a high-res screen to a low-res one, to the trackpad’s inability to accurately click when I used it with my thumb rather than my finger.

I don’t pretend that those irritations are unique to Windows, or even that they aren’t things I couldn’t have fixed with time, effort or re-education. But the problem is, fixing them isn’t worth it: the difference just isn’t there.

That’s true whichever way you’re thinking of switching. If you’re a Windows user nodding along with my problems, I can guarantee you that within a month of switching to Mac, you’ll have a list just as long. Maybe one day, one or other platform will have a commanding lead. For some use-cases, that’s already happened: gamers have Windows, while iOS developers have Mac, to state two obvious examples. Por, tani për tani, for the vast majority, it’s hard to say there’s anything in it.

Except, sigurisht, for price.

Because these problems are minor, and a price difference of up to £1,000 isn’t. The Surface Book is around the same price as the new MacBook Pro, but many other high-quality laptops aren’t: you’ll easily find models like Dell’s XPS range or Lenovo’s Thinkpads for hundreds of pounds less than a comparably-specced MacBook.

Për mua, with four years of saving for a new Mac, good credit, and risk-aversion to digital irritation, it’s worth paying through the nose to stick with what I know. But it might not be the case for you.

Switching isn’t a panacea, and there’s no silver bullet out there – no Windows computer that will be anything better than a bit annoying for former Mac users – but before you get too complacent, I have a feeling the same is true the other way round. në fund të fundit, the question comes down to how much you’re prepared to pay to keep things the same as they have been. Për mua, it turns out that figure’s quite high.

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010

Artikuj që kanë lidhje