Si për të kolonizuar Marsin

How to colonize Mars

 

Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Si për të kolonizuar Marsin” ishte shkruar nga Sara Bruhns dhe Jacob Haqq-Misra, për theguardian.com më 5 nëntor e enjte 2015 10.40 UTC

NASA ka lëshuar një raport që përmban plane të detajuara për një mision njerëzor në Mars. Kjo ka qenë një synim të gjatë në këmbë për NASA dhe raporti i tyre përshkruan sfidat e Marsit eksplorimin në tre faza. E para, 'Toka Reliant ", fazë përqendrohet në kërkime në bordin e Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Faza e 'Ground Proving' vë njerëzit më thellë në hapësirë ​​për kërkime, duke mbetur disa ditë nga Toka. Faza e 'Tokës Pavarur kompleton planin duke u njerëzit në sipërfaqen e Marsit.

NASA nuk është e vetmja organizatë përgatitur për të dërguar njerëzit në planetin e kuq. SpaceX, Dennis Tito-së Frymëzimi Fondacioni Mars, dhe Mars One kanë të gjithë shprehën një qëllim për të vizituar dhe në disa raste edhe të kolonizuar Marsin.

Para se ndonjë kombe apo organizata të fillojë eksplorimin dhe krijimin e vendbanimeve, paqartësi në të drejtën ndërkombëtare në lidhje me eksplorimin e hapësirës dhe zgjidhjes duhet të qartësohen dhe të zgjidhet. Shpenzimet e mundshme, financiare dhe politike, e injoruar këtë çështjen e sovranitetit në hapësirë ​​janë shumë të larta për të lejuar këto plane Misioni për të zhvilluar më tej.

Politika e eksplorimit aktual hapësirë ​​është përcaktuar kryesisht nga Traktati Outer Space, shkruar në 1967. Ky Traktat ndalon nënshkruesit e saj nga instalimi i armëve të shkatërrimit në masë në hapësirë, kufizon përdorimin e hapësirës për qëllime paqësore, ndalon çdo komb duke pretenduar se toka në çdo trupave qiellorë (njohur si "parim jo-përvetësimit '), dhe pohon se hapësira është "krahina e gjithë njerëzimit".

Traktati i hapësirës kozmike u shkrua përpara njerëzit zbarkoi në Hënë, si tensionet e Luftës së Ftohtë montuar, dhe kështu është e pajisur dobët për të drejtuar kursin e eksplorimin e hapësirës. Shumë klauzolat e këtij Traktati janë padyshim të nevojshme, të tilla si ndalimi i armëve të shkatërrimit në masë, dhe përdorimin e hapësirës për qëllime ekskluzivisht paqësore. Megjithatë, kufizimi absolut mbi pretendimet sovrane nga parimi jo-ndarjes, mund të çojë në konflikt në të ardhmen.

Ndërsa detajet e plota për misione njerëzore propozuar në Mars (qoftë publike apo private) janë ende në zhvillim e sipër, Premisa themelore të kolonizojnë, në krahasim me thjesht eksploruar, ngre shqetësimin. Parimi i jo-përvetësim i Traktatit të hapësirë ​​e jashtme ndalon 'përvetësim nga pretendimi i sovranitetit, me anë të përdorimit ose profesion, ose me ndonjë mjet tjetër '. Kjo sugjeron se akti i vetë kolonizimit është në kundërshtim me Traktatin. Si këto organizata kanë për qëllim për të kolonizuar pa pretenduar sovranitetin është një çështje e pazgjidhur dhe me rëndësi jetike për të vendosur mbi të para se të ulje në Mars.

Një mënyrë e mundshme e zgjidhjes këtë është duke u fokusuar në kërkesat ekonomike të burimeve në Mars e jo vendin e vetë. Partitë publike dhe private mund të tokës në Mars dhe për të krijuar një bazë në të cilën ligji i vendit të tyre do të aplikojnë për të gjithë banorët dhe vizitorët-të ngjashme me dispozitat ligjore që rregullojnë Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës ekzistuese. Ata gjithashtu mund të krijojë një ngastër të kufizuar të tokës ku ata mund të kërkojnë të drejta ekskluzive ekonomike dhe sjellja shkenca. Megjithatë, tillë një "zonë ekonomike ekskluzive" do të mungojë ndonjë pretendimet për sovranitet. Një banor Mars nga ndonjë koloni mund të kalojnë në mënyrë paqësore përmes këtyre zonave, dhe mund edhe të ngritur një bazë të tyre. Megjithatë, të gjitha burimet tretëse të përfshira brenda zonës janë e drejtë ekskluzive e paraqitësit të kërkesës origjinale. Ky propozim ofron një mënyrë për të kënaqur qëllimet burimeve-grumbullimin e shumë misioneve aktuale Mars, Leja planet për kolonizim të vazhdojë, dhe të përmbushin kërkesat e Traktatit të hapësirë ​​e jashtme.

Shumë ithtarët e misioneve Mars kolonizimit të kundërshtojë se çdo misione të tilla do të të pakthyeshme ndotin mjedisin natyror të Marsit, dëmtuar kërkimin shkencor, si dhe prishur bukurinë natyrore të planetit. Për të luftuar këto shqetësime, mund të krijohet një sistem planetar park i ngjashëm me sistemin kombëtar të parkut Tokës. Parqe planetare do të identifikohen dhe të rregullohen në përputhje me kontributin e shkencëtarëve Tokës në të gjithë botën, pas një modeli konsensus përgjatë vijave të Sondazhi decadal NASA për zgjedhjen misionet hapësirë. Disa parqe mund të jetë i hapur vetëm për pursuits shkencore, ndërsa të tjerët mund të jetë një përcaktim thjesht estetike për të ruajtur mjedisin natyror Marsit.

Duke rënë dakord mbi një plan si ky mund të ofrojnë një mënyrë paqësore përpara. Megjithatë, gjithmonë do të ketë konflikte të vogla mes kolonistët, sidomos nëse parimi jo-përvetësim është për të mbajtur së bashku me kolonizimin, si asnjë komb ose organizatë do të jetë në gjendje të ushtrojë kontroll të plotë mbi zonën e tyre ekonomike ekskluzive. Një sistem i përkohshëm gjykata mund të jetë një mënyrë e mirë për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve midis kolonëve në Mars pa përfshirë Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Tokë. Kur dy kolonitë vijnë në konflikt me njëri-tjetrin, rasti i tyre mund të dëgjohen dhe të zgjidhen nga një gjykate të përbërë nga përfaqësues të kolonive të tjera. Ky model lejon për interesat koloniale të ruhet nga zgjidhjen e mosmarrëveshjeve midis kolonistëve ekskluzivisht.

Plani i paraqitur më lart është një mënyrë e mundshme përpara. Megjithatë, është e rëndësishme për kombet dhe organizatat për të hyrë në një dialog rreth asaj se si për të vazhduar. Planet ekzistuese për të kolonizuar Mars nuk i kanë trajtuar si ata do të merren me çështjen e sovranitetit që pretendon. Por ndonjë organizatë nën juridiksionin e një pale të kombit e Traktatit të hapësirës kozmike do të duhet të përmbahen dispozitave të Traktatit të. Ndoshta zgjidhja është të ri-shqyrtojë Traktatin, sidomos parim jo-përvetësimi, dhe të përcaktojë nëse kjo kërkesë është ende relevante sot. Apo ndoshta zgjidhja është për të ndryshuar Traktatin për të vendosur në mënyrë të qartë mbi një metodë të zgjidhjes. Gjendja aktuale e punëve është shumë e paqartë, dhe konflikti duket i pashmangshëm nëse një regjim kolonizimi vendoset para njerëzit e parë të mbërrijë në Mars.

Sara Bruhns studioi fizikë dhe astronomi në Universitetin e Virxhinias. Ajo ka hulumtuar e sovranitetit në Mars me Jacob Hak-Misra (haqqmisra) permes Programi i ri Scientist ne Blue Marble Instituti i Shkencave Hapësirë. Pikëpamjet këtu janë vetëm autorët '.

guardian.co.uk © Guardian News & Media Limited 2010

Publikuar nëpërmjet Guardian News Feed plugin për WordPress.