Nga makina pa shofer në fluturuese

From driverless cars to jetpacks

 

Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “Nga makina pa shofer në fluturuese: përmbushur tranzit Shpikësit teknologjisë riorganizimin” ishte shkruar nga Andy Meek, për theguardian.com më 14 e shtunë nëntor 2015 14.13 UTC

Zelanda e Re-bazuar produkt Martin avion kompanisë anije është një makinë të pazakonta fluturues: a jetpack that might seem like a prop from a sci-fi movie, were it not for the fact that it’s well on the road to commercialization.

Në tetor, New Zealand’s civil aviation authority cleared the company’s Prototype 12 model jetpack for manned flights. The fan-propelled jetpack, when shown in June at the Paris Air Show, could soar almost 1,000 meters and fly up to half an hour. The company’s jetpacks are expected to become commercially available sometime in the second half of 2016.

Zhvillimi i jetpack është një shembull nga idetë e mëdha dhe baste të mëdha që bëhen në të gjithë ndërmarrjet e transportit të fokusuara, ku kompanitë si Martin Aircraft janë gara për të largëta skajet e çfarë është e mundur. Ne jetojmë në greminë të një kohe kur makina do të jetë "plotësisht autonome në afat të gjatë", sipas CEO Tesla Elon Musk. Në një bisedë me aksionerët e automjeteve elektrike këtë muaj, ai i dha atë 15 në 20 vjet.

Ka shumë sipërmarrës të tjerë të transportit me plane të ngjashme kreative të tyre, from spaceships that make suborbital flights aircrafts that take off and land vertically.

The Guardian reached out to a few of these innovators to get a sense of where the future of transportation is headed. We asked how they’re addressing the inherent technical challenges and why they decided to get into this space in the first place. What we found is strong optimism for a near future where strapping on a jetpack could be as normal as getting behind the wheel.

Martin Avioni në plan të nisë jetpack e tij në gjysmën e dytë të vitit të ardhshëm. Kompania ka ofruar Guardian me këtë video demonstrim.

Martin Aircraft CEO Peter Coker e di biznesin e tij mund të duket që do të ndërtohet në një vizion fantastike pamundshëm.

"Ishte djali im i cili bindi mua për t'u bashkuar me kompaninë,"Tha Coker, përkundër sfidave. "Ne ishim në pushime, dhe biri im, i cili punon për një kompani investimi Boutique në Londër, të drejtë vuri në dukje: ‘Why wouldn’t you want to be involved in the biggest change in aviation in the last century?' "

In a hurry to get their jetpacks to market, 2015 has been something of a defining year for the company, which has in recent months been locking up agreements, partnerships and showing off the design to potential customers. It has expanded to 53 people across 13 nationalities and is listed on the Hong Kong stock exchange.

Describing the future of jetpacks, Coker envisions a “highway in the sky” or a “fourth dimension of transport”, ku personi mesatar mund të udhëtojnë me shpejtësi nga një pikë në tjetrën.

"Ne shpejt e kuptuan dobinë rreth diçka e tillë është më e madhe sesa ajo qënit vetëm një jetpack personal,"Tha Coker, një ish-ekzekutiv Lockheed Martin. "Ne gjithashtu shohim një mundësi në sektorin komercial - për naftë dhe gaz, minierave dhe bujqësore. "

Koncepti i një jetpack fluturues mund të tingëllojë si një shitur vështirë për investitorët dyshimta dhe ndoshta një urë shumë larg për partnerët e mundshëm dhe konsumatorët. But Coker says just seeing the thing can help clinch a sale. When his company shows a picture or video of the concept or presents a prototype in action, Coker says it “immediately triggers the dream I had when I was a kid”. In some ways, thotë ai, getting that buy-in is the easy part.

It’s certainly less complicated than surmounting the inherent technical challenges that come with building a system that includes a gas engine and two fans that provide the needed lift.

"Kur ju të marrë njerëzit përmes filozofisë së se si ajo funksionon - si të gjitha risive të mira, kjo është një e ofrimit të komplikuar që duket e thjeshtë - ata marrin atë,"Coker thotë. "Ata marrin e shërbimeve të saj, dhe çdo herë ne do të shkojmë ta paraqesë atë diku, dikush gjithashtu vjen me disa mënyra të ndryshme për të përdorur atë. "

Koncepti tjetër përfshin pods autonome që flasin me njëri-tjetrin. Projektuesi industrial Tommaso Gecchelin dhënë Guardian me këtë pasqyrim.

Transportation innovations like the jetpacks are taking on a variety of other forms – some incremental, some groundbreaking.

Driverless car technology is one of the hottest sectors at the moment, with manufacturers from Ford to Mercedes-Benz making driverless tech plays. Sensors and assistive capabilities were also among the themes of the Intelligent Transportation Society of America’s Rethinking Transportation for the Next 30 Years summit in October in Washington DC.

Shtytje drejt autonomisë është në zemër e shumë zbulimeve të rëndësishme aktuale të transportit. Në tremujorin e tretë letrën e Teslës aksionarëve lëshuar 3 Nëntor, kompania ka shkruar se, "Klientët tanë çuan makinat e tyre pothuajse 250 milje këtë çerek, për një total prej rreth 1.5bn milje deri më sot. "Tesla, letra vazhdon, është në kërkim përpara për ditën "kur ne mund të ju tregojnë se sa larg makinat tona kanë shtyrë klientët tanë".

Një e ardhme e tillë është një përfundim i pashmangshëm për inxhinier italian dhe industriale projektuesi Tommaso Gecchelin. He’s sketched out a modular concept he’s calling Tjetër that features what are essentially electric pods that can connect and disconnect to other pods as needed, like some futuristic train that can start small and grow to expand, accordion-style.

“Based on our technology and user needs trends analysisit’s very likely that in the future we will see a revolutionary segmentation of the transportation market,” Gecchelin says. “On one side, human-driven cars will become like horses with the advent of motorized cars. Pra, makina sportive do të bëhet i shquar, ndërsa makina e qytetit do të bëhet më pak e dëshiruar, duke i dhënë më shumë hapësirë ​​për sistemet inteligjente transportit që do të japë një më të dobishme dhe përmbushjen e … udhëtojnë dhe përvojën e Commuting. "

Ai parashikon konceptin e tij të ardhshëm si më shumë se vetëm një model udhëtarëve. Ajo mund të dyfishtë si një sistem të ofrimit të shërbimeve, me bizneset e marrë me qera apo mbajnë pods të tyre dhe dërgimin e tyre i ngarkuar me mallra në shtëpinë e një konsumatorit.

Gecchelin thotë ai filloi duke menduar për një zgjidhje të orientuar rreth "punës, leisure and on-demand services [rather than] traffic optimization”. Në momentin, he’s looking for funding to allow the manufacture of a first fleet to demonstrate the concept in the real world. He’s currently talks with a few German cities about potential partnerships.

“This is what robotics and self driving technologies will lead to,"Thotë ai. “Intelligence and self driving unlock the possibility for vehicles to collaborate exactly like it happens with Next.”

Other than technical hurdles, një nga pengesat më të mëdha në këmbë në rrugën e risive të tilla është status quo-ja. Pothuajse 17 milion automjete të reja do të shiten dhe goditi rrugët në SHBA këtë vit - automjete që nuk do të së shpejti të braktisura për një mënyrë radikale të re për të marrë nga një pikë në tjetrën.

Elio Motors është duke punuar për të përmirësuar makinën me një tre-rrota, Koncepti motor-si. Kompania ka ofruar Guardian me këtë video promovuese.

Në një përpjekje për të përtërij në harmoni me status quo, Paul Elio frames the utility of his company’s flagship vehicle to something like the iPad. In the same way the tablet hasn’t proven to be a PC killer but instead complements users’ existing range of devices, Elio sees his company’s vehicle as something like the iPad of a customer’s garage. Phoenix-based Elio Motors is taking orders now for its three-wheeled, motorcycle-like vehicle that gets 84 miles to the gallon and which it plans to release next year with an affordable $6,800 price tag.

"Unë mendoj se diçka si kjo duhet të ndodhë,"Thotë Elio, Kompania cilit tashmë ka më shumë se 47,000 rezervimet për automjetin e tij. "Kam jetuar në New York City për rreth një vit e gjysmë, dhe unë dashur sistemit të metrosë aty. Kur ju keni atë popullsi permasa, Punimet Mass Transit.

"Për pjesën tjetër të vendit, ne padyshim ose nevojë për rrënimin gjitha tokat për kullotë dhe për të krijuar qendra të mëdha të popullsisë ose të gjej një mënyrë më efikase për të marrë nga rrethinat deri te downtowns ku ne punojmë. "

Elio’s prototype product is technically classified as a motorcycle, but it comes with amenities like power windows, air conditioning, air bags and power lock doors, all in an enclosed body. The vehicles will be produced by Elio in Shreveport, Louisiana, at a former General Motors production facility.

“It’s got to be low-cost and high-mileage – it’s got to be both of those to work,"Thotë ai. “This is an ‘and’ choice, not an ‘or’ choice. So the concept is you buy the big vehicle for the reason you bought it, and you have an Elio too. Ju përzënë Elio për të punuar, dhe të shtunën ju merrni nga SUV tuaj. "

Elio tha se ai vendosi të nisë kompaninë e tij dhe për të ndërtuar automjetin e tij unike, pasi që jetojnë nëpër tronditjes ekonomike të 2008 - Përveç besimin e tij se biznesi Përfaqësitë e bazuar në makinë është një nga "gamesmanship" dhe ekonomia që nuk janë në favor të individit. Një nga gjërat që ai shpejt mësoi si ai vendosur për nisjen Elio Motors është se disa gjëra janë të mbushura me vështirësi për një sipërmarrës si duke u përpjekur për të filluar një kompani të makinave të reja.

“There are more barriers to entry in this space than anything else I’m aware of,” Elio says. “If you take Tesla out of the discussion, the last time somebody created a successful car company in America that’s still running was Walter P Chrysler in 1925.”

Back during the recession, when “the price of oil was going through the roof”, Elio says he became “pissed off seeing the wealth pouring out of this country”.

“I said, I want to build a $5,000 car that gets 65 miles per gallon,” he recalls. “I had no data to back that up. Ne kemi filluar duke punuar problemin. Unë ende mendoj se një $5,000 makinë do të kishte qenë një numër sexy. Por si arkitekturë filluar zhvillimin dhe kemi filluar takim me furnizuesit dhe për të gjetur çmimi, ne kemi kuptuar se kjo nuk mund të ketë shumë nga tiparet që njerëzit do të presin. "

Ai beson se biznesi auto me pakicë duhet të ndryshojë për shkak se tregtarët nuk janë transparente me shpenzimet e makinave dhe financimit.

"Unë mendoj se një nga problemet më të mëdha është modeli i biznesit është e thyer,"Thotë Elio, who says he’s dreamed about owning a car company with his name on it since he was a young boy. “The purchase of a car is such an enormous game, which is why we have the $6,800 figure. If you know what you want and there’s no financing issue, it shouldn’t take you five hours to buy a vehicle.”

The XTI Aircraft concept features vertical takeoff and landing, which could eliminate the need for airports, according to founder David Brody. XTI provided the Guardian with this product rendering.

The year after Elio started his company, Denver-bazuar David Brody ishte duke hedhur poshtë rrugën e tij. Fillimin e tij, XTi Aircraft, ka zhvilluar një koncept për një avion biznesi gjashtë-vendesh që fluturon si një avion normal të pasagjerëve, por me një kthesë - ajo gjithashtu merr off dhe tokat vertikalisht.

Trifan e kompanisë 600 jet përdor tre tifozë gomarë për nisje vertikale. Sekonda pas ngritjes, Dy tifozë të krahut r përpara otate të zhvendoset në fluturim horizontal. Një tifoz montuar me mbyllet avionit. Kur vjen koha për të tokës, procesi luan jashtë mbrapsht.

XTI claims the aircraft will be the first long-range vertical-takeoff commercial airplane. Other companies are also developing vertical-takeoff technology. Në qershor, Boeing demonstrated a near-vertical takeoff of a Dreamliner.

Brody got a spark of inspiration about a decade ago when his son was 10 years old and brought home an issue of Time magazine. He recalls it included an article about an entrepreneur trying to develop a mini jet that could take off and land vertically.

“That got me thinking,” Brody says. "Nëse shikojmë se çfarë ka ndodhur gjatë disa viteve të fundit në drejtim të përparimeve në materialet: ne kemi materiale të lehta dhe kanë përparime të dukshme në motorët e jet. Kjo jet ka dy motorë turboshaft, plus avancimet në teknologjinë kompjuterike kanë lejuar për shumë më tepër controllability dhe stabilitetin e avionëve, si dhe shmangien përplasje. Disa nga teknologjia Car Driverless ndoshta do të luajë një rol në avion të së ardhmes. "

Brody believes that the future of the moderate commercial aircraft will be in vertical takeoff and landing. The technology would eliminate the cost of building and maintaining airports with long runways. It also could make flying even more accessible by creating air taxi services that pick you up not far from your home if not at your front door.

XCOR Lynx suborbital vehicles aims to take passengers on short trips to the edge of space. The company provided the Guardian with this promotional video rendering.

Kufiri i fundit për një sipërmarrës të transportit, sigurisht, është jashtë kësaj bote. Me bazë në Kaliforni XCOR Aerospace ka filluar shitja e biletave për fluturime në serinë e saj Lynx të automjeteve suborbital, e cila do të marrë pasagjerë dhe payloads në një udhëtim hapësirë ​​deri në 330,000 këmbët që zgjat më pak se një orë.

Pasagjerët në thelb do të jetë bashkë-piloti në udhëtim - i vetmi pasagjer tjetër në udhëtimin përveç pilot. Si i tillë, they’ll be given a “call sign” and will be able to view space through the Lynx cockpit canopy that affords an expansive view of space.

The vehicle is powered by reusable rocket engines that run on kerosene and liquid oxygen.

“At the core of what we’ve developed at XCOR is a fully reusable rocket engine,” says board member Michiel Mol. “That may not seem spectacular, but it actually is. Every other rocket out there is one-time use only. We have what we call instant reusability. Our engine can fly, touch down and go on.”

Si i tillë, anija Lynx mund, thotë ai, të marrin pasagjerë në thelb deri në kufirin e hapësirës. XCOR parashikon filluar fluturime provë verë diku tjetër dhe vënien e tyre në përdorim komercial gjashtë të 12 muaj pas se, me fluturime komerciale duke filluar ndoshta në 2017.

Kompania ka shitur disa qindra bileta tashmë, kryesisht për konsumatorët të cilët kanë një pasion për hapësirë. (Dhe që kanë para për të shpenzuar: bileta janë $100,000 për fluturim.)

"Ne e shohim çdo astronaut i cili ka qenë në hapësirë ​​ka ardhur përsëri ka pasur një përvojë të jetës në ndryshim,"Mol thotë. “Once you’re out there in the blackness of space, looking at this small blue planet with a bright green glow and a tiny layer of atmosphere around it, it looks so vulnerable from the outside. It makes you an ambassador for Earth itself.”

One of the commonalities that becomes apparent when talking to entrepreneurs like these is how they regard their ambitions as inevitabilities.

All of themand no doubt others in the transportation space – parë status quo-në, kur është fjala për mënyrën se si ne të merrni nga këtu atje sot sa i pambrojtur, se diçka duhet të ndryshojë – dhe se fluturuese dhe anijet suborbital janë shumë më pak e një bast të rrezikshëm se sa duke bërë asgjë, ose për të bërë tweaks të vogla për të koncepteve ekzistuese.

Mol thotë se e ardhmja e transportit gjithashtu përfshin idetë dhe harton ne gjasë nuk mund të konceptoj sot, sepse nevojat e tomorrowwill të jetë aq i jashtëzakonshëm.

"Unë mendoj se njerëzimi është gjithmonë duke u përpjekur për të gjetur kufijtë e saj dhe të shkojnë më larg,"Tha ai. "Unë mendoj se në të ardhmen e largët ne do të jetojnë në planetet e shumta si një specie. Unë jam i bindur se, po. Ndoshta jo në jetën tonë, pse. "

 

 

 

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010

Publikuar nëpërmjet Guardian News Feed plugin për WordPress.