Mundësuar nga Guardian.co.ukKy artikull me titull “A adoleshentët kanë spermë gjenetikisht të dobët?” është shkruar nga Hannah Devlin, Korrespondenti shkencë, për theguardian.com më 18 shkurt e mërkurë 2015 06.01 UTC

Djem adoleshente tashmë kanë mjaft për t'u shqetësuar rreth: spote, vajzat dhe madhësia e "gjë" e tyre, si Adrian Mole mund të keni vënë atë. A problemi i të paturit e spermës gjenetikisht të dobët të adoleshentëve të vërtetë duhet të shtohen në këtë listë?

Shkencëtarët në Universitetin e Kembrixhit kanë sugjeruar ky është rasti, pas kryerjes së një studim që përfshin më shumë se 24,000 prindërit dhe fëmijët e tyre. Analiza u përqendrua mbi dallimet vogla gjenetike mes prindërve dhe pasardhësve, të cilat supozohet se janë shkaktuar nga gabimet e kopjimit në qelizat e vezëve ose spermës.

Studimi tregon se, mesatarisht, etërit kalojë në të paktën gjashtë herë më shumë prej këtyre mutacioneve të fëmijëve të tyre si nëna. Kjo sugjeron ADN-së spermës është një përsëritje më pak besnik i sekuencës gjenetike e babait, ndoshta për shkak se qelizat e spermës janë nënshtruar ndarjet më shumë se sa të qelizës vezë të femrës nga koha konceptim ndodh.

Më goditës pretendim - dhe një që mori më shumë vëmendje - është se shkalla e gabimit në qelizat e spermës e djemve adoleshente është rreth 30% më e lartë se kjo për djemtë e rinj.

Hulumtuesit thonë se kjo mund të shpjegojë përse bijtë e etërve adoleshente kanë një rrezik më të lartë për çrregullime të tilla si autizmi, skizofrenia dhe spina bifida.

Autori i gazetës, Peter Forster, tha: "Fëmijët e djemve 15-vjeçarë kanë lidhje 30% më shumë mutacione se bijve të njerëzve të rinj. Kjo është një shpërndarje J-formë. "

Kjo ndoshta përkthyer në një rrezik të defekteve të lindjes së për 2% për djem adoleshente, krahasuar me një rrezik mesatar të 1.5%, tha ai.

Forster tha: "Kjo mund të jetë se i gjithë sistemi i prodhimit të spermës është më i prirur gabim në fillim ... se kjo thjesht nuk është e optimizuar ende."

Ai tha se teoria e kishte nxitur edhe idenë, nga një tjetër gazetar, që nëse djemtë adoleshente masturbohej më shumë, ata mund të jenë në gjendje të punojnë rrugën e tyre përmes kësaj "nënoptimale" periudhë më shpejt.

Para të rinj marrin parasysh këtë sugjerim (mos ata tashmë kushtojnë një shumë mjaft kohë për këtë aktivitet?), është me vlerë në kërkim në vetë letër, në Shoqërisë Mbretërore Journal procedurës B.

Gjëja e çuditshme është mungesa e plotë e kurbës J-formë. Ja grafiku, që duket si një vijë të drejtë për mua.

Normat e mutacioneve Germline Str për etërit dhe nënat
Normat e mutacioneve Germline Str për etërit dhe nënat. Fotografoj: Procedura e Shoqërisë Mbretërore

 

Është e vërtetë se pika e të dhënave për djem adoleshente mund të tregojnë një numër pak më të lartë të mutacioneve sesa që për 20- në 30-vjeçare moshës, por ajo ende duket të përputhen me 95% intervali i besueshmërisë për prirje lineare. Unë nuk mund të shoh ndonjë arsye për të përfunduar se "qelizat embrion e djemve adoleshente janë një përjashtim nga rregulli plakjes", si autorët bëjnë.

Nëse keni qenë duke shkuar për të shkuar poshtë këtë rrugë, ju gjithashtu mund të pyes veten pse sperma shkon pak e dyshimtë në 30, por pastaj rimëkëmbet përsëri me afrimin e moshës së mesme, sepse nuk duket të jetë një gozhdë në 30-35 kategori. Një shpjegim i thjeshtë është se të dhënat është vetëm pak e zhurmshme.

Allan Pacey, profesor i andrology në Universitetin e Sheffield, pajtohet: "Kjo nuk ka kuptim për mua. Unë nuk e shoh një marrëdhënie J-formë dhe, në terma të biologjisë, Unë nuk mund të mendoj për ndonjë gjë që do të shpjegojë atë. "

Forster tregon për disa studimeve të popullsisë, që lënë të kuptohet se etërit e adoleshencës mund të jenë më shumë të ngjarë që të ketë fëmijë me çrregullime të ndryshme. Por është e vështirë të thuhet nëse rezultatet e tilla janë të lidhura me shkaqe të drejtpërdrejta gjenetike apo faktorë sociale dhe mjedisore. Për mua, kjo studydoes fundit nuk bëjnë shumë për të zgjidhur çështjen. Si Pacey vë atë: "Unë nuk shoh ndonjë shqetësim të madh për baballarët adoleshente."

Dhe për ata djem adoleshente që nuk janë baballarët, ka arsye ndoshta të tjera për të pritur derisa 20s tyre të nisë atësisë.

guardian.co.uk © Guardian Lajme & Media Limited 2010

Publikuar nëpërmjet Guardian News Feed plugin për WordPress.

26908 0