Цукерберг работи на WiFi беспилотни летала за оддалечените области

Zuckerberg works on WiFi drones for remote areas

Извршниот директор на Фејсбук Марк Цукерберг ги истакна плановите да се донесе на интернет до оддалечените заедници користење на беспилотни летала.

Под покровителство на неговата непрофитна организација internet.org, Цукерберг откри дека тој соработува со НАСА Ames Центарот за истражување и Велика Британија беспилотно летало компанија Ascenta да пионер соларен погон беспилотни авиони, за проследување на WiFi од небо.

Идејата има паралели со плановите интернет пребарување гигант Гугл да дава пристап до интернет преку балони под сомнителни титула “проектот Лун”.

Тоа е веќе зафатен недела за Фејсбук магнат по разделбата со 2 милијарди $ за виртуелната реалност слушалки компанијата Oculus VR. Овој потег доби реакции од луѓе прашуваат неговите мотиви и се чини дека тој се одлучи да стави крај на недела оставајќи повеќе позитивни вкус во устите на луѓето.

Еден предвид за ширењето на шемата за беспилотни летала WiFi ќе биде цената, и Универзитетот Шефилд инженери може да се најде одговорот во 3D печатени авиони.

Производство Истражувачкиот центар за Напредно (AMRC) на Универзитетот во Шефилд има изградено 1,5 милиони широк прототип на беспилотни возило (UAV), со тежина под 2kg и изградени од термопластични.

Во моментов на беспилотни летала се користи само како едрилица, Меѓутоа, со комбинација на дополнителните 3D печатени делови и евтини електронски компоненти, на беспилотни летала може да биде евтин, disposible форма на транспорт идеален за пуштање во воени зони, нуклеарна hotzones и други тешко да се постигне или непријателски средини.

Алтернативно може да се направи за идеален начин на поставување на возвишени амбиции internet.org за своите беспилотни летала WiFi мрежа.

Оваа статија, Цукерберг работи на WiFi беспилотни летала за оддалечените области, е синдикирано од на Inquirer и е овде објавена со дозвола.

Зајакната со Zemanta