Вашиот апарати се ограбија слепи, Назад борбата!

Your Appliances Are Robbing You Blind, Fight Back!

Тие седат таму цел ден во потрага за невин, како ништо да не надвор на сорти се случува. Yet when you’re not looking, and even when you are, your appliances are robbing you blind. They are just doing it in a way that is difficult to detect, but make no mistake, на сите ваши апарати се виновни. Од фрижидерот до микробранови, сè што останува е приклучен bilking пари од вашата банкарска сметка преку вашата краиштата за комунални услуги.

Но, овие енергетски свињите се прави повеќе отколку трчање ви краиштата за комунални услуги. Тие заедно се прават многу штета на планетата. А малку на трошење енергија во вашиот дом не може да го направи тој многу разлика за вас. Но се размножуваат на отпадот со десетици милиони, а тоа може да има катастрофални ефекти во даден регион.

Во 2012, California closed a two-year program that replaced inefficient appliances, mostly water heaters and cooling system. Approximately 178,000 households participated. Such programs are only the beginning. На крајот на краиштата, it comes down to individuals prioritizing energy efficiency when it comes to appliance purchases.

Consumers are generally motivated by money. Getting the bill under control can be tackled on three fronts:

  1. Get a more competitive price for utilities
  2. Purchase energy-efficient appliances
  3. Live a greener lifestyle

Да го земеме еден одблизу на секоја опција:

Добиете повеќе конкурентни цени за комуналии

Изненадувачки, многу луѓе се уште не сфаќаат дека кога станува збор за даватели на комунални услуги, тие можат да магазин наоколу. Ако живеете во Тексас, Илиноис, Њу Џерси, или Пенсилванија, што не се ограничени на еден оператор. Ти плаќаат за енергија од страна на киловат час (kWh).

Постои одлична можност дека постои некој нуди уште подобра цена од она што во моментов се добива. Секако, цената не е единственото нешто што да се разгледа. But it is a big one. Click here for more information on different providers and energy plans in your state.

Purchase Energy-Efficient Appliances

Refrigerators, washers, and dryers are big, obvious candidates for an efficiency upgrade. Everyone knows how much power those machines abuse. Меѓутоа, the real culprits may be the small appliances that quietly go unnoticed everyday. Форбс had this to say about the matter:

Digital picture frames are small, so it’s hard to think of them as energy hogs. But if each U.S. household had one of these frames running around the clock, it would take five power plants to run them all, says the Electric Power Research Institute (EPRI), an electricity-focused research and development nonprofit.

This piece also goes on to point out energy vampires like printers and speakers. They are so called because they are sucking up energy even when they are not on. Mobile phone chargers and laptop adapters also qualify, as they are trickling energy even when nothing is plugged into them. Bottom line: Апаратот не е премногу мал за енергија размислувања

Живеат позелен начин на живот

Конечно, доаѓаме до местото каде што овие видови на статии секогаш завршуваат. Дали тоа да биде за енергетска ефикасност или лични финансии, крајната решение е дека ние мора да се промени нашиот начин на живот да уживаат во трајни промени.

Вие не всушност треба да се земе 30 минутна туш во најжешките температура ќе може да издржи. Вие не треба да се мие на ставка на облека по само еден облечен. Овие совети Energy Saver од U.S. government are a good place to start figuring out how you can do your part.

We all have a part to play. Your energy consumption is not strictly a private matter between you and the power company. It is a community matter, as energy is a limited, shared resource. We might one day figure out how to get usable energy out of dark matter. But until then, we have to manage the resources at our disposal. It is up to each of us to manage those resources with care.

20390 0