Зошто и Како Остригите Направете бисери

Why and How Oysters Make Pearls

Остригите се бисери како одбранбена реакција на странски објекти.

Процесот започнува кога некои странски орган, како што се песок, паразит или некои други органски материјал, успева да го направи својот пат во школка остриги и доаѓа во контакт со наметка, слој кој ја штити внатрешните органи остриги е, понекогаш дури и да се оштети.

Телото на остриги гледа освојувањето на супстанцијата како потенцијална закана, и како одговор на обвивката почнува да се депонира една супстанција наречена седеф, исто така, повика мајка на бисер, врз него. Ова е истата супстанца која капути на внатрешниот дел на школка.

Прочитајте го целиот напис

23004 1