Што заб на слон не учи за еволуцијата

What an elephant’s tooth teaches us about evolution

За да докаже дека еволутивните промени не секогаш е до гените, само ја отвори устата на слон ...


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Што заб на слон не учи за еволуцијата” е напишана од страна на Алис Робертс, за Обсервер во неделата 31-ви-ти јануари 2016 07.00 Според зоната: UTC

Одамна, можеби дури и пред прославениот магла на време, имаше големо семејство на животни кои живееле во Африка. Приказната почнува на некои 10 пред милиони години, а потоа семејството се зголеми и се шират. Пред околу три милиони години, гранка на тоа излезе во Европа и Азија. Како животните се пресели во нови територии, се прилагодат на повеќе северните поднебја. Со текот на времето, некои премина мостот на Beringia, мигрирање од северо-источна Азија во Северна Америка.

Звучи позната приказна. Се разбира дека тоа е за сите на нашите предци - африкански корени во миоценот, со клучни фосили кои се појавуваат од античките седименти во Кенија; дел од оваа група колонизација на Европа и Азија; на маршот во новиот свет. Но, ова не е приказна за хоминиди: на австралопитекуси, paranthropines и Homo. Ова е приказната на elephantines: на мамути, Loxodonta и Elephas.

Највпечатливите карактеристики на живеење слонови - куфери и коски - се појави во нивните предци од gomphothere 20 пред милиони години. За големо животно со краток врат, на багажникот е исклучително корисна за развој, дозволувајќи им на овие proboscideans да се сфати листови и ги донесе на устата, со што се обезбедува еволутивна предност.

Развојот на багажникот и трансформацијата на секачи во коски биле придружени со промена на формата на черепот. Во внатрешноста на устата, забите, исто така, се менува. Еден краток вилица остава малку простор за целосен сет на катници, додека забите потребни за да бидат во можност да се одржи во вредност од тешки носи долг живот е. Еволуција обезбеди уредно решение за двата проблема. Наместо да има целиот сет на премолари и молари сместени во уста во исто време - како и во вашата уста - имаше само една, голем заб окупираат секоја страна на горната и долната вилица во секое време. Како овој заб носеше надолу, уште ќе биде во пораст зад неа, подготвени да слајд во место кога ислужени заб падна, обезбедување на животните со до шест сетови на забите во текот на животот.

впечаток на gomphotherium на уметникот
впечаток на gomphotherium на уметникот, четири tusked предок на слон, и неговите потомци. Фотографија: Alamy

Забите на фосилни gomphotheres и слонови зачува сигнал за нивната исхрана. Односот на различни изотопи на јаглерод во глеѓта на забот покажува дали одреден поединец е се фокусира повеќе на прелистување на листовите или да јадат трева. Пасиштата на Африка за прв пат почна да се шири низ 10 пред милиони години и анализа на изотопи открива дека доцна gomphotheres и почетокот на слоновите се префрли на главно јадење трева пред околу осум милиони години. во слонови, оваа опција се рефлектира и во уште една промена на нивните гуми за заби, која стана три пати како висок, со зголемувањето на бројот на емајл сртови. но, овие адаптации на абразивни исхрана се појавил пред околу пет милиони години, три милиони години после тоа да се префрлате од меки листови на тешки треви. Со степенот на резолуција може да се постигне кога гледа далеку назад во минатото, тоа е често тешко да се знае што биле во прв план - промена во однесувањето или во анатомија. Но, во овој случај, тоа е многу јасно: промените на забите заостанува милиони години по промената во исхраната.

Во нашето еволуционо приказни, самиот организам често се чини дека да се игра пасивна улога: незаштитена жртва, за малку, на промени во својата околина или мутации во неговите гени. Но, приказната на забот на слонот е некако поинаква, промена во однесувањето јасно му претходи промена во анатомија (и основните генетски инструкции за развојот на забите). Можеби не треба да биде изненаден од овој: пластичност во развојот значи дека конечниот облик на телото на животното се определува не само од ДНК, но, исто така, од страна на надворешните фактори. И животните се пофлексибилни во начинот на кој тие комуницираат со своите средини отколку што понекогаш се претпостави. Како слонови покаже, извор на новина во еволуцијата може да дојде од однесување отколку од гените.

Заби во африкански слон черепот.
Заби во африкански слон черепот. Фотографија: Слики на Африка Photobank / Alamy

Тоа е само можно е дека овој тип на промени, потекло, со промена во однесувањето, одигра важна улога во еволуцијата на човекот. Пред околу два милиони години, имаше голема промена во обликот на телото подалеку од кратки нозе, кој прв пат се појавува во хомо еректус. Тоа е веројатно дека многу од новите анатомски карактеристики, од подолги нозе во зголемен мускулите глутеалната и chunkier Ахиловата тетива, се однесуваат на зголемување на ефикасноста во трчање. Ако една група на луѓе почна да работи редовно, можеби ќе им дозволи да се ловат или собираат поефикасно, анатомски промени ќе го следат, особено кај која сè уште се во развој на младите. Откако трчање стана важен дел на однесување, било мутации кои ја подобри ќе бидат фаворизирани. Но, вистинскиот извор на новина, можеби, беше дека промена во однесувањето, а не генетска мутација.

Големиот proboscideans кои талкаа Африканската предели, каде што нашите предци еволуирале да се потсетиме дека еволутивната новина не секогаш потекнува од гените.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

Објавено преку Гардијан Вести наслови приклучок за WordPress.