Вистината е брзаат таму: Зошто заговори се шири побрзо од било кога

The truth is rushing out there: why conspiracies spread faster than ever

од 9/11 на нападите во Париз, од ебола Изис, секој голем глобален настан привлекува соодветните контра-наратив од "truthers", некои толку сеопфатна дека тие се повеќе од животот на луѓето. Дали нашите мозоци се жичен да се верува, како нова книга тврди? И може да размислува како всушност може да биде од корист?


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Вистината е брзаат таму: Зошто заговори се шири побрзо од било кога” е напишана од Дејвид Shariatmadari, за Гардијан во саботата 26-ти декември 2015 10.00 Според зоната: UTC

"Се сеќавам читање во врска со Final Fantasy VII, филм Бев навистина со нетрпение очекувам да. Мојата првична реакција беше разочарувањето од фактот дека тоа беше две години -. бидејќи од тогаш ние би биле под воена контрола "Тоа беше 2004, и Метју Елиот беше во длабока. Елиот, од Сан Антонио, Тексас, најпрво бил подготвен да теории на заговор, кога тој беше 19, како последица на 9/11. "Се чинеше неодгатливи дека ние може да биде нападнат,", Вели тој денес. Во неговата потрага да се направи смисла на она што се случило тој наидов озлогласениот движење "truther", струја на мислење која лежи вината за злосторствата на вратата на Владата на САД.

"Начинот на кој повеќето теории на заговор се поставени, една работа секогаш води кон друга, па од таму се уверив дека владејачката група се нарекува Нов Светски Поредок, оркестрирано се '. Сето ова ќе доведе до воена состојба и целосно отстранување на нашите слободи," тој вели. Една деценија подоцна, Елиот, сега 34, е "враќање" теоретичар на заговор, ја сврте грбот на еден светоглед кој секогаш поставува некои тајни, моќна сила која дејствува против интересите на обичните луѓе. Промената дојде постепено, но тој смета многу поинаку сега. "Вие не може дури и да добие многу од 50 членки да се договорат за работите. Среќно убедлив Европејците и Азијци да се добие на одборот. "

реакција Елиот на траума на 9/11 беше далеку од невообичаен. Нападите беа толку без преседан, уништувачка, дека многу од нас се бореше да се направи смисла на нив. Првичните извештаи беа збунети или контрадикторни: Како резултат на тоа некои се третираат на официјалната верзија на настаните со скептицизам. Дел од тие за возврат plumped за објаснување што ќе бара fakery и координација во огромни количини.

Ова не треба да не изненади: тоа е модел на кој се повторува по секој глобален шок, и во последиците од нападите во Париз, тоа се испречи на патот повторно. Во еден ден од терористичките напади на главниот град на Франција, блогови била објавена тврдејќи дека тие се дело на владата - т.н. "лажни знаме" операција. Побарувањата се темели врз идејата дека Изида е намерно создавање на западните влади. Во поново време, адвокатот на семејството на Syed Farook, еден од стрелците на Сан Бернардино, подгреан конспиративна шпекулации кога тој рече:: "Има многу на мотивација во ова време да се потенцира или создади инциденти што ќе предизвика за контрола на оружјето или предрасуди или омраза кон муслиманската заедница."

Круг-часовна покриеност на глобални настани значи дека има постојана набавка на криза и хаос за нас да се протолкува. Приказните за стрингови се повлече од скриените раце се главен на нашата забава, од Blofeld Spectre е на барокот заговор Лондон шпион, еден од најценетите британски драми на годината, кој открил во спектакуларен пример за параноичниот стил. Тоа не е тоа верување во теориите на заговор станува се повеќе широко распространета, вели вируси Свами, професор по социјална психологија при Англија Ruskin Универзитетот: додека истражувањето не е направено, тој ми кажува, има многу анегдотски докази укажуваат на тоа дека верува во заговори остана прилично стабилен во последните половина век или така. Што се промени, Меѓутоа, е брзината со која се формираат нови теории. "Тоа е симптом на многу поинтегриран светот," тој вели. На интернет брзини се нагоре, овозможувајќи им на конспирација-ориентирани поединци за да се поврзете и да формулира своите идеи. Спротивно, го зеде месеци за теории за Перл Харбор да се развие.

Карен Даглас, друга социјална психолог, одекнува овој момент. "Луѓе на комуникативни модели се менуваат доста во текот на последните неколку години. Тоа е исто така многу полесно за луѓето да се добие пристап до информации заговор дури и ако тие имаат малку семе на сомнеж во врска со официјалната приказна. Тоа е многу лесно да одат на интернет и да се најде други луѓе кои се чувствуваат на ист начин како и вие. "

Е секој склони кон овој вид на размислување, или тоа е зачувување на екстремен раб? Даглас смета тоа е почеста отколку што повеќето од нас знаат. "Неодамнешните истражувања покажаа дека околу половина од Американците веруваат дека барем една теорија на заговор," таа рече. "Ти си гледа во просек луѓето; луѓето може да се среќаваме на улица. "

Тоа е, исто така, во поглед на Роб Brotherton, чиј нова книга, сомнителни умови, истражува особини кои ни се предиспозиција за верување во заговори. Тој предупредува за да му суди, бидејќи секој од нас има сомнителни умовите - и тоа со добра причина. Идентификување модели и да бидат чувствителни на можните закани е она што ни помогна да се опстане во светот, каде што природата често е надвор за да добиете. "Теорија на заговор книги имаат тенденција да се дојде во него, од гледна точка на нив за откривањето на. Сакав да донесе различен пристап, да се користи за создавање на целото прашање за тоа дали теории се лажни или вистинити и да дојде на тоа од перспектива на психологијата," тој вели. "Пристрасност интенционалноста, пристрасност пропорционалноста, confirmation bias. We have these quirks built into our minds that can lead us to believe weird things without realising that’s why we believe them.”

Ben Whishaw London Spy
Ben Whishaw in London Spy, еден од најценетите британски драми на годината, кој открил во спектакуларен пример за параноичниот стил. Фотографија: BBC/WTTV

“Whenever anything ambiguous happens, we have this bias towards assuming that it was intended – that somebody planned it, that there was some kind of purpose or agency behind it, rather than thinking it was just an accident, or chaos, or an unintended consequence of something.” This intentionality bias, Brotherton says, can be detected from early childhood. “If you ask a young kid why somebody sneezed, the kid thinks that they did it on purpose, that the person must really enjoy sneezing. It’s only after about the age of four or five that we begin to learn that not everything that everybody does is intended. We’re able to override that automatic judgment. But research shows that it still stays with us even into adulthood.”

На пример, studies have shown that when people drink alcohol, they are more likely to interpret ambiguous actions as having been deliberate. “So if you’re at the pub and somebody jostles you and spills your drink, if it’s your first drink, you might write it off as an innocent mistake. But if you’re a few drinks in, then you’re more likely to think they did it on purpose, that it was an aggressive act.”

Like most personality traits, proneness to intentionality bias varies across the population. “Some people are more susceptible to it than others.” And, Brotherton explains, there is a small but reliable correlation between that susceptibility and belief in conspiracy theories.

External factors also play a part, се разбира. For Ryan, who asked that I omit his last name, the influence of a single charismatic individual was crucial. It was Johnny, a friend and bandmate, who showed him books and CDs about world government and “served as a guru of sorts”. At the same time as inducting him into the truther movement, “he was introducing me to music I’d never heard and really loved”. At the height of his involvement, Ryan says he believed a broad range of conspiracy theories, including “chemtrails” – the idea that the trails left by planes contain noxious chemicals intended to subdue or poison people; that Aids and Ebola were introduced by governments to control population; that the moon landings were faked; that a substance extracted from apricots called laetrile was an effective cure for cancer, but had been banned by the FDA and dismissed as quackery to protect the interests of Big Pharma. “I strained my relationships with my family badly. It’s always the ones you love the most that you want to ‘wake up’. I ended up in hugely embarrassing debates and arguments," тој вели.

But beyond the anguish it caused for those close to him, were Ryan’s unorthodox beliefs harmful? Karen Douglas is wary of rubbishing all conspiracy theorising as dangerous. “Thinking in that way, it must have some positive consequences. If everybody went around just accepting what they were told by governments, officials, pharmaceutical companies, whoever, then we would be a bunch of sheep, really”. Од друга страна, the effects of certain theories on behaviour can be damaging. Douglas’s own research [pdf download] has shown that exposure to the idea that the British government was involved in the death of Princess Diana reduced people’s intention to engage in politics. Слично, subjects who read a text stating that climate change was a hoax by scientists seeking funding were less likely to want to take action to reduce their carbon footprint. И anti-vaccine conspiracy narratives make people less likely to vaccinate their children, a clear public health risk.

Should we try to stamp conspiracy theories out, тогаш? Part of Brotherton’s argument is that they’re a natural consequence of the way our brains have evolved. Не само тоа,, but trying to disprove them can backfire. “Any time you start trying to debunk conspiracy theories, for the people who really believe, that’s exactly what they would expect if the conspiracy were real," тој вели.

Swami sees things differently. “Experimental work that we’ve done shows that it’s possible to reduce conspiracist ideation.” How? Swami found that people who had been encouraged to think analytically during a verbal task were less likely to accept conspiracy theories afterwards. For him, this hints at an important potential role for education. “The best way is, at a societal level, to promote analytical thinking, to teach critical thinking skills.” But that’s not all. When people have faith in their representatives, understand what they are doing and trust that they are not corrupt, they are less likely to believe in coverups. That’s why political transparency ought to be bolstered wherever possible – and corporate transparency, премногу. “A lot of people have trouble accepting a big organisation’s or government’s narratives of an event, because they’re seen as untrustworthy, they’re seen as liars,” argues Swami.

Improved teaching and changes in political and business culture would undoubtedly help. But conspiracy theories can be rejected for personal reasons, премногу. Ryan’s view changed with loss of his “guru”.

“I kinda dropped out of contact with Johnny after he got married and had a baby," тој вели. “He was getting further and further into it, and I just couldn’t keep up with the mental gymnastics involved.” He started to look for alternative explanations – less exciting, but more plausible ones. “I looked at the people debating on the national level, for the presidency and such. No way these guys speaking in platitudes and generalisations could really be behind a global conspiracy to enslave or kill me. They weren’t doing a particularly good job of it either, considering how happy I was living my life.

“That was the epiphany, навистина. I was free. I was happy. None of the doom and gloom predicted and promised ever came.” For Ryan, by then 27, the bizarre ride was over. A world that pitted him against the forces of evil had all the appeal of a spy drama. But real life was less like a story – and in some ways more depressing. What does he think are the forces that really shape things? “Most of what is wrong in the world nowadays – well, I would put it down to incompetence and greed. A lack of compassion.”

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

27248 0