Технолошки фирми се противат на Партнерството за Транс Пацифик

Technology firms oppose the Trans Pacific Partnership

ИНТЕРНЕТ протестната група се борат за иднината (FFTF) го заокружува 29 информатичката технологија компании да потпишат писмо што силно се противи на усвојување на Партнерството за Транс Пацифик (ТЕЦ) меѓународен трговски договор.

РЕК е договор кој оди во прилог на желбите на големите мултинационални фирми за ништо друго. И покрај тоа што е широко поддржан од страна на некои индустрии и владата на САД, тој исто така има своите противници.

29 противници, вклучувајќи DuckDuckGo, BoingBoing, Fark, iFixit и Reddit ја дадоа својата поддршка на кампањата FFTF против договорот ТЕЦ и со задоволство го потпиша порака на опозицијата.

Најголемите проблеми со предложениот трговски договор се нејзините предлози за справување со авторски права, приватност и патенти, заедно со фактот дека тоа е договорено во речиси целосна тајност.

Во писмото се бара од нас Сенаторот Рон Wyden да не се дозволи тајната партии да ги диктираат правилата интернет, и предупредува дека поддршката на ТЕЦ ќе биде спротивно на јавниот интерес.

“Ние може да се изгради само успешен рамка политиката за иновации – еден кој го поддржува нови идеи, производи, и пазари – ако процесот на дизајн е отворен и партиципативен. За жал, процесот на трговски преговори немало ништо освен транспарентни. нашата индустрија, и корисниците кои што служат, треба да биде на маса од почетокот на дизајн на политики кои служат повеќе од тесен комерцијалните интереси на неколку големи корпорации кои се поканети да учествуваат,” напиша на компании.

“Ги повикуваме да не се донесе било која верзија на брза песна или орган промоција на трговијата, или одобри било механизам со кој ќе се олесни преминот на трговски договори кои содржат одредби дигитални заштитата на авторските права дизајниран во матна, процес зад затворени врати.”

Тие завршија писмо велејќи дека сенаторот Wyden, како претседател на САД финансии Сенатот, е во состојба да се задржи на САД во првите редови на иновации. m

Repost.Us – Објавување на овој напис
Оваа статија, Технолошки фирми се противат на Партнерството за Транс Пацифик, е синдикирано од на Inquirer и е овде објавена со дозвола.

Зајакната со Zemanta