Пушењето марихуана висока цврстина може да го оштети нервни влакна во мозокот

Smoking high-strength cannabis may damage nerve fibres in brain

 

Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Пушењето марихуана висока цврстина може да го оштети нервни влакна во мозокот” е напишана од страна на Иан Пример Наука уредникот, за Гардијан во петокот 27-ми ноември 2015 00.01 Според зоната: UTC

канабис висока цврстина може да го оштети нервни влакна кои се справи со протокот на пораки преку двете половини на мозокот, научници тврдат. Скенирање на мозокот на луѓето кои редовно пушат силна изигравам како канабис открива суптилни разлики во белата маса која ја поврзува левата и десната хемисфера и носи сигнали од една страна од мозокот на другите.

Промените не се забележани кај оние кои никогаш не користеле канабис или пушеле само помалку потентен форми на лекот, истражувачите откриле.

Студијата се смета да се биде прв да се погледне на ефектите на потенцијата канабис на структурата на мозокот, и сугерира дека поголема употреба на подлец може да предизвика повеќе штета на корпус калозум, на комуникациите низ хемисфери на мозокот помалку ефикасни.

Паола Dazzan, невробиолог на Институтот за психијатрија на Кралскиот колеџ во Лондон, рече дека ефектите се појави да бидат поврзани со нивото на активна состојка, тетрахидроканабинол (THC), во марихуаната. Додека традиционалните форми на канабис содржат 2 на 4 % THC, повеќе потентен сорти (на кои има околу 100), може да содржи 10 на 14% THC, Според добротворната DrugScope.

"Ако се погледне на корпус калозум, она што го гледате е значајна разлика во белата маса меѓу оние кои ги користат висока потентност марихуана и оние кои никогаш не го користат дрога, или се користат ниско-моќ дрога,", Рече Dazzan. корпус калозум е богата со канабиоид рецептори, на кој ТХЦ хемиски акти.

А DTI сликата на корпус калозум, како што се гледа од страна, е прикажано во црвено и надредениот на позадина МНР сликата на мозокот.
А DTI сликата на корпус калозум, како што се гледа од страна, е прикажано во црвено и надредениот на позадина МНР сликата на мозокот. Фотографија: Институтот за психијатрија

"Разликата е дека без разлика дали имате психоза или не, и мислиме дека ова е строго поврзани со јачината на канабис,", Додаде таа. Детали од студијата се објавени во списанието психолошка медицина.

Истражувачите користеле два скенирање техники, магнетна резонанца (МНР) и дифузија тензор слики (DTI), да се испита corpus callosum, најголемиот регион на белата маса, во мозокот на 56 пациентите кои пријавиле дека првата епизода на психоза, и 43 здрави волонтери од локалната заедница.

Анализите откриле дека секојдневно корисници на високо-потенција канабис имал малку поголеми - за околу 2% - "Значи Дифузија" во корпус калозум. "Тоа е одраз на проблем во белата маса, која на крајот го прави помалку ефикасни,"Dazzan за Гардијан. "Ние не знаеме точно што значи тоа за лицето, но тоа укажува дека е помалку ефикасен пренос на информации. "

Студијата не можете да потврдите дека високите нивоа на THC во промени канабис причина за белата маса. Како што забележува Dazzan, тоа е може да биде дека луѓето со оштетен белата маса се со поголема веројатност да пушат изигравам на прво место.

"Можно е дека овие луѓе веќе имаат различни мозочни и тие се со поголема веројатност да се користи канабис. Но, она што може да се каже е дали тоа е висока потентност, и ако сте пушач често, вашиот мозок се разликува од мозокот на некој што пуши канабис нормално, и од некој кој не пушат канабис во сите,", Рече таа.

Но, дури и со неизвесноста во врска со причината и последицата, таа ги повика корисниците и јавно-здравствените работници да се промени начинот на кој тие се размислува за употреба на канабис. "Кога станува збор за алкохолот, ние сме навикнати да размислуваат за тоа колку луѓе пијат, и дали тие се пие вино, пиво, или виски. Ние треба да се размислува на канабис на сличен начин, во однос на THC и различна содржина на канабис може да има, и потенцијално влијание врз здравјето ќе бидат различни,", Рече таа.

"Како што претходно сугерираше, кога се проценува употреба на канабисот, тоа е исклучително важно да се соберат информации за тоа колку често и каков вид на канабис се користи. Овие податоци може да се измери ризикот од проблеми со менталното здравје и да се зголеми свеста за видот на штетата овие супстанции може да го направи во мозокот,", Додаде таа.

во февруари, Dazzan и други во Институтот за психијатрија пријавени дека достапност на изигравам во јужен Лондон може да биде зад зголемување на процентот на нови случаи на психоза се припишува на канабис.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010