Шест бродовите од Индија распоредени во потрага по малезискиот авион

Six Indian ships deployed in search for Malaysian jet

Индија морнарица во петокот рече дека е речиси двојно се зголеми бројот на бродови и авиони распоредени за пребарување на Андаманското Море по исчезнатиот малезиски авион кој исчезна со 239 лица во авионот.

Поморски власти, исто така, рече Малезија побара од Индија да ги прошири своите операции пребарување запад на Бенгалскиот Залив, која ја формира североисточниот дел на Индискиот Океан.

Индиската морнарица изјави дека шест бродови и пет авиони сега се пребаруваат за каков било знак на авион исчезна во Андаманското Море, која го опкружува Индија далечински Андамани и Никобари група на острови кои се наоѓаат далеку на југоисточниот дел на земјата.

“Ние сакаме да ја покриваат областа и тоа треба да се прави стриктно,” Индискиот поморски портпарол D.K. Шарма АФП.

Индија претходно распоредени три бродови и три авиони во потрага за Малезија ерлајнс лет 370 кој исчезна пред една недела.

Индискиот бродови и авиони го барате во област “назначени” од страна на Малезија морнарица во јужниот регион на Андамани Море, Шарма изјави.

лет на Малезија ерлајнс, кој го загуби контактот во саботата на пат од Куала Лумпур до Пекинг, имаше пет индиски патници.

Малезија власти во петокот беа драматично проширување на веќе широк делокруг на нивната досегашна залудни пребарување, наслов на Запад во Индискиот Океан и на исток низ Јужното Кинеско Море.

Индискиот поморски власти се вели во соопштението дека локацијата треба да се бараат во Бенгалскиот Залив лежи 900 километри (560 милји) западно од Порт Блер, главниот град на Андаманските и Никобарските.

Поморска портпаролот за АФП изјави дека Индија е постапувајќи по барање на Малезија, но не и авиони или бродови се 'уште се пренасочуваат кон нова локација.

Тој рече дека нема информации за тоа кога за пребарување во Бенгалскиот Залив ќе започне.

извор: afp.com

16960 0