Научниците создадоа "Атлас на мозокот"

Scientists Have Created an “Atlas of the Brain”

Користење на мозокот, Научниците имаат изградено карта прикажува како зборовите и нивните значења се претставени во различни региони на мозокот


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Невронаучниците создаде "Атлас" покажува колку зборови се организирани во мозокот” е напишана од страна на Иан Пример Наука уредникот, за theguardian.com во средата 27-ми-ти април 2016 17.00 Според зоната: UTC

Научниците создадоа "Атлас на мозокот", која открива како значења на зборовите се наредени во различни региони на органот.

Како шарени ватенка резервирани во текот на кортексот, Атлас прикажува во виножито бои како поединечни зборови и концепти се пренесе можат да бидат групирани заедно во купчиња на белата маса.

"Нашата цел беше да се изгради огромен атлас кој покажува како еден специфичен аспект на јазикот е претставена во мозокот, во овој случај семантика, или значења на зборовите,", Рече Џек галантен, невролог на Универзитетот во Калифорнија, Беркли.

Немало ниту еден регион на мозокот има еден збор или концепт. Еден мозокот место е поврзано со голем број на поврзани зборови. И секој еден збор се вклучува многу различни мозочни места. Заедно тие го сочинуваат мрежи, кои претставуваат значењето на секој збор кој го употребуваме: животот и љубовта; смртта и даноците; облаците, Флорида и градник. Сите осветли нивните мрежи.

Научниците создадоа интерактивна мапа која покажува мозочни области одговори да слушнеме различни зборови.

Опишан како "ремек-дело" од страна на еден истражувач кој не бил вклучен во студијата, атлас покажува како модерна слики може да се трансформира нашето знаење за тоа како мозокот врши некоја од неговите најважни задачи. Со дополнителни аконтации, технологијата би можела да има големо влијание на медицината и други области.

"Можно е дека овој пристап може да се користи за декодирање на информации за она што зборовите едно лице е слух, читање, или можеби дури и размислување,", Рече Александар Huth, првиот автор на студијата. Еден од потенцијалните употреба ќе биде јазик декодер која би можела да им овозможи на луѓето замолчени од болест на моторниот неврон или ограничени од синдром да се зборува преку компјутер.

За да се создаде атлас, на научниците снимија активноста на мозокот на луѓето додека тие слушале приказни чита на Молец Радио Час, САД радио емисија. Тие потоа одговараше на записници од приказните со податоците за активноста на мозокот да се покаже како групи на поврзани зборови активира нервните одговори во 50,000 на 80,000 големина на грашок дамки целиот церебралниот кортекс.

Huth користи приказни од молци Радио час, бидејќи тие се кратки и релевантни. Повеќе увлекателен на приказни, на посигурни научниците би можело да биде дека луѓето се скенира се фокусираа на зборови, а не лебдат надвор. Седум лица слушав два часа приказни секоја. По лице, која доведе до расправа околу 25,000 зборови- и повеќе од 3,000 различни зборови – додека лежеле во скенерот.

Атлас покажува колку зборови и сродни термини остварат истите региони на мозокот. На пример, на левата страна од мозокот, над увото, е една од мали региони што претставува зборот "жртва". Истиот регион реагира на "убиени", "Осудените", "Убиени" и "призна". На десната страна на мозокот, во близина на врвот на главата, е еден од мозокот спотови активира со семејството услови: "Жена", "Сопруг", "Деца", "Родители".

Секој збор е претставена од страна на повеќе од едно место, бидејќи зборовите имаат тенденција да имаат повеќе значења. Еден дел од мозокот, на пример, сигурност да одговара на зборот "врвот", заедно со други зборови кои ја опишуваат облека. Но зборот "врвот" активира многу други региони. Еден од нив одговара на броеви и мерења, друг да згради и места. Научниците создадоа интерактивни веб-сајт where the public can explore the brain atlas.

Strikingly, the brain atlases were similar for all the participants, suggesting that their brains organised the meanings of words in the same way. The scientists only scanned five men and two women, Меѓутоа. All are native English speakers, and two are authors of the study published in природата. It is highly possible that people from different backgrounds and cultures will have different semantic brain atlases.

Armed with the atlas, researchers can now piece together the brain networks that represent wildly different concepts, from numbers to murder and religion. “The idea of murder is represented a lot in the brain,” Gallant said.

Using the same haul of data, the group has begun work on new atlases that show how the brain holds information on other aspects of language, from phonemes to syntax. A brain atlas for narrative structure has so far proved elusive, Меѓутоа. “Every time we come up with a set of narrative features, we get told they aren’t the right set of narrative features,” said Gallant.

Uri Hasson, a neuroscientist at Princeton University, praised the work. Unlike many studies that looked at brain activity when an isolated word or sentence was spoken, Gallant’s team had shed light on how the brain worked in a real-world scenario, рече тој. The next step, рече тој, was to create a more comprehensive and precise semantic brain atlas. На крајот на краиштата, Hasson believes it will be possible to reconstruct the words a person is thinking from their brain activity. The ethical implications are enormous. One more benign use would see brain activity used to assess whether political messages have been effectively communicated to the public. “There are so many implications, and we are barely touching the surface,", Рече тој.

Lorraine Tyler, a cognitive neuroscientist and head of the Centre for Speech, Language and the Brain at Cambridge University said the research was a “tour de force in its scope and methods”. But the brain atlas in its current form does not capture fine differences in word meanings. Take the word “table”. It can be a member of many different groups, says Tyler. “It can be something to eat off, things made of wood, things that are heavy, things having four legs, non-animate objects, и така натаму. This kind of detailed semantic information that enables words to be used flexibly is lost in the analysis,", Рече таа. “While this research is path-breaking in its scope, there is still a lot to learn about how semantics is represented in the brain.”

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

Поврзани написи