Планета Х Мит разоткриени

Planet X myth debunked

Тоа беше неостварлив планета која за 200 години се појави за да се објасни Уран'S колеблив орбитата. И таму беше сонцето сестра теорија да биде во близина на нашиот сончев систем што предизвика астероиди да се тргна кон Земјата.

Постои само еден проблем: ниту “планета Х” ниту пак “Nemesis” некогаш постоел, Истражувачите велат дека сега.

Или веројатно не.

“Надворешниот Сончев систем веројатно не содржат голем гигант за гас планета (“планета Х”), или мала, ѕвездата придружничка (“Nemesis”),” заклучи Универзитетот во Пенсилванија астроном Кевин Luhman, кој во режија на студија со НАСА широк областа Инфрацрвен Анкета Explorer (WISE) телескопот.

Резултатите беа објавени во најновото издание на Astrophysical Journal.

Повеќето теории го проценува Планета X да бидат и до четири пати поголема од Јупитер — најголемата планета во Сончевиот систем.

Тие сугерираат дека ќе се најде некој 1,486 милијарди километри (923 милијарди милји) од сонцето, или околу 10,000 пати подалеку од орбитата на Земјата.

Но, сликите добиени од телескопот не детектира било кој објект поголема од Јупитер.

Luhman не ја исклучува можноста дека планетата е демнат некаде во астероидниот појас.

А компјутерски генерирани НАСА монтажа добиени 29 август 2002 од слики собрани од страна на Војаџер 2 вселенски летала покажува Нептун (Долна-L) како што ќе се појави од вселенски брод се приближува Тритон, најголемата месечина на Нептун

Тоа ќе биде тешко да се најде ако се тесно усогласена со светла ѕвезда, која заслепува телескоп или биле многу помали отколку што се теоретизира.

Но, по последното истражување, Luhman изјави дека шансите за наоѓање на еден се многу малку веројатно: “Тоа е како еден од сто шанса.”

– Историја на планетата x –

Научниците првиот замисли постоењето на планетата Х 1781, кога откриле Уран, гигант гас кој ги воодушеви астрономите со орбиталниот варијации, очигледно во согласност со законите на гравитацијата на Њутн.

Набљудувачите се заклучи дека овие неправилности може да се објасни со постоењето на друг, непозната планета која го применува свои гравитационата сила.

English: This is an image of the planet Uranus...

Англиски: Ова е слика на планетата Уран преземени од страна на вселенското летало Војаџер 2 во 1986 (Фото кредит: Википедија)

Обидите да се следи оваа мистериозна планетата x доведе до откривањето на Нептун во 1846. Но, проценета маса на Нептун не може да се објасни на отстапувањата на орбитата на Уран е.

Тоа доведе астрономите да продолжи нивната потрага за планетата X — кои, за возврат, доведе до откривањето на Плутон во 1930. Но, џуџестата планета беше исто така премногу мали за да се објасни неправилни пат Уран околу Сонцето.

Конечно, во 1990-тите, Истражувачите утврдиле дека тие малку се прецени масата на Нептун, што значи на планетата може да биде всушност причината за орбиталата однесување Уран е.

Сепак Планета Х верниците се 'уште не се убедени.

– Сестра сонцето уби диносаурусите? –

Постоењето на Nemesis, сонцето како ѕвезда во близина, прв пат е утврден во 1980 година. ѕвездата, со повремено доаѓа поблиску до Сонцето, се меша во орбитата на комети и астероиди, ги доведува до привремено ја погоди Земјата.

Судири како овие се сметаат за виновни за пет масовно изумирање во текот на последните 540 милиони години — последни се диносаурус изумирање 65 пред милиони години.

“Значи во текот на годините, имало различни парчиња докази кои укажуваат може да има нешто таму,” Luhman објасни на АФП.

А мудрите, телескоп не најде ништо.

Лов за планетата X и Nemesis може да се појави празен, Но, студијата откри 3,525 ѕвезди и кафеавите џуџиња — небесните тела чија маса ги става меѓу ѕвезда и голема планета — во рамките на 500 светлосни години од сонцето.

“Соседните ѕвездени системи кои се крие во обична глетка само скок во податоците WISE,” рече Нед Рајт, на Универзитетот на Калифорнија, Лос Анџелес астроном кој придонесе кон проучувањето.

извор: afp.com

Зајакната со Zemanta