Обама навистина импресиониран’ со порака на еднаквост на папата

Obama ‘really impressed’ with Pope’s message of equality

Папата Францис поздравува толпата за време на општата публика на плоштадот Свети Петар во јануари 29, 2014 во Ватикан

САД Американскиот претседател Барак Обама изрази силен восхит на папата Френсис за промовирање на “вистинска смисла на братството и сестринството и почит за оние кои се помалку среќни,” во интервју емитувано петок.

“Јас сум бил навистина импресиониран досега со начинот на кој тој соопштува што мислам дека е суштината на христијанската вера,” Обама изјави Ен-Ен на папата кој refashioned на имиџот на Римокатоличката црква бидејќи неговата инсталација минатата година.

Американскиот претседател, кој ќе го посети Ватикан во-ти март, рече дека не верува оти Френсис беше вршител на должноста поради тоа што сакаат да се здобијат со широко распространета одобрување.

Наместо, “Мислам дека тој е многу одраз на својата вера и она што тој треба да направите за да бидете сигурни дека луѓето — не само на католичката вера, но луѓето во целиот свет — живеат надвор порака дека тој мисли дека е во согласност со часови на Исус Христос,” Обама изјави.

“Тоа е средба јас сум со нетрпение очекувам да се,” тој додаде на планираните март 27 седни.

Обама има направено зголемувањето на нееднаквоста и борбата на средната класа во Америка потпис домашно прашање на неговиот втор мандат.

Во говорот во декември, Обама ги пофали еден аргумент од страна на папата Францис, прв неевропски папа во речиси 1,300 години, на зголемувањето на нееднаквоста во општества поделени меѓу многу сиромашни и супер богатите.

“Како може да биде, тој напиша, дека тоа не е вест кога една постара бездомници лице умира на изложеност, но тоа е вест кога на берзата губи две точки?”

Папата Францис тврди во поттикот, дека таков конфликт Вредностите означени со “случај на исклучување” во нерамноправна општество.

И во октомври, изјави претседателот на CNBC дека тој е “енормно импресиониран” со смирение на папата и сочувство за сиромашните.

Обама последен во Ватикан во 2009, кога тој се состана со папата Бенедикт.

извор: afp.com

Зајакната со Zemanta