Следниот Светски ден на младите во Краков, Полска во 2016: папата

Next World Youth Day in Krakow, Poland in 2016: pope

Папата Френсис најави тука во неделата дека на следните Светскиот ден на младите (WYD), Католичката младински фестивал, ќе се одржи во полскиот град Краков во 2016.

“Драги пријатели, имаме состанок за следниот Светски ден на младите во 2016 во Краков, Полска,” тој рече дека на крајот на маса учествуваа три милиони аџии Рио плажа Копакабана.

Аргентинецот роден Френсис беше на крајот од еднонеделната посета на Бразил, од најнаселените во светот католичка земја, на неговата прва посета во странство по неговиот избор во-ти март.

Изборот на Краков е во чест на Јован Павле Втори, кој поздрави од Краков и кои почнаа на Светскиот ден на младите (WYD) настани за време на неговиот харизматичен папството.

“Ја изразуваме нашата благодарност до Преподобен за оваа одлука,” рече кардиналот Станислав Џивиш, Архиепископот митрополит на Краков, во изјавата објавена тука. “Со нетрпение очекуваме да вашиот доаѓаат и со доаѓањето на толку многу од нашите млади пријатели, со големо исчекување и радост.”

Првиот официјален WYD се одржа во 1986, иако му беше проследен и со претходните две масовни собири на млади луѓе од целиот свет во Рим.

Следниот одржа следната година во аргентинската престолнина Буенос Аирес, каде Френсис беше надбискуп пред да стане папа.

Repost.Us – Објавување на овој напис
Оваа статија, Следниот Светски ден на младите во Краков, Полска во 2016: папата, е синдикирано од АФП и е овде објавена со дозвола. Авторски права 2013 АФП. Сите права се задржани

 

Зајакната со Zemanta