Новата студија тврди дека да се најде генетска врска меѓу креативноста и ментална болест

New study claims to find genetic link between creativity and mental illness

 

Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Новата студија тврди дека да се најде генетска врска меѓу креативноста и ментална болест” е напишана од страна на Иан Пример Наука уредникот, за Гардијан во понеделникот 8-ми-ти јуни 2015 17.04 Според зоната: UTC

Старите Грци беа првите да се направи точка. Шекспир ги зголеми изгледите премногу. Но, Лорд Бајрон беше, можеби, на најдиректен на сите нив: "Ние на пловни објекти се сите луди,", Изјави тој за грофицата од Blessington, кастинг со внимателен поглед над неговите колеги поети.

Поимот на мачените уметник е тврдоглав мем. креативност, што се вели, е поткрепен со демоните дека уметниците се борат во најтемните часови. Идејата е нереален за многу научници. Но една нова студија тврди дека врската може да биде добро основана по сите, и напишани во извртени молекули на ДНК.

Во голема студија објавена во понеделникот, научниците во Исланд велат дека генетските фактори кои го зголемуваат ризикот од биполарно нарушување и шизофренија се наоѓаат почесто кај луѓето во креативни професии. сликари, музичари, писатели и танчери беа, во просек, 25% поголема веројатност да носат ген варијантите од професии научниците оценети како помалку креативните, меѓу кои биле земјоделци, рачно работници и продавачи.

Кари Стефансон, основач и извршен директор на декодира, генетика компанија со седиште во Рејкјавик, изјави дека наодите, опишани во списанието природа невронски мрежи, точка на заедничка биологија за некои ментални нарушувања и креативност. "Да се ​​биде креативен, што треба да се мисли поинаку,", Изјави тој за Гардијан. "А кога сме различни,, ние имаме тенденција да бидат етикетирани чудно, луд па дури и лудо. "

Научниците привлече на генетски и медицински информации од 86,000 Исланѓаните да најдете генетски варијанти кои двојно Просечната ризичност на шизофренија, и зголеми ризикот од биполарно нарушување од страна на повеќе од една третина. Кога тие погледна како заеднички овие варијанти беа членови на националните друштва на уметноста, најдоа 17% зголемување во споредба со не-членови.

Истражувачите отиде за да ги проверат своите наоди во голем медицински бази на податоци се одржува во Холандија и Шведска. меѓу овие 35,000 луѓе, оние што се сметаат за да биде креативен (по професија или преку одговорите на прашалникот) беа речиси 25% поголема веројатност да носат варијантите ментално растројство.

Стефансон верува дека голем број на гени кои го зголемуваат ризикот од шизофренија и биполарно растројство. Тоа може да го промени начинот на кој многу луѓе мислат, но во повеќето луѓе не прават ништо многу штетни. Но за 1% на население, генетските фактори, животни искуства и други влијанија може да кулминира со проблеми, и дијагноза на ментална болест.

"Често, кога луѓето се создавање на нешто ново, тие завршуваат се колеба меѓу разум и лудило,", Рече Стефансон. "Мислам дека овие резултати поддршка на стариот концепт на лудиот гениј. Креативноста е квалитет кој ни даде Моцарт, Бах, Ван Гог. Тоа е квалитет кој е многу важен за нашето општество. Но тоа доаѓа во ризик на поединечните, и 1% од населението плаќа цената за тоа. "

Стефансон признава дека неговата студија најде само слаба врска меѓу генетски варијанти за ментална болест и креативност. И тоа е она што другите научници да ги собереш на. Генетските фактори кои го зголемуваат ризикот од проблеми со менталното објасни само за 0.25% of the variation in peoples’ artistic ability, открива студијата. David Cutler, a geneticist at Emory University in Atlanta, puts that number in perspective: “If the distance between me, the least artistic person you are going to meet, and an actual artist is one mile, these variants appear to collectively explain 13 feet of the distance,", Рече тој.

Most of the artist’s creative flair, тогаш, is down to different genetic factors, or to other influences altogether, such as life experiences, that set them on their creative journey.

For Stefansson, even a small overlap between the biology of mental illness and creativity is fascinating. “It means that a lot of the good things we get in life, through creativity, come at a price. It tells me that when it comes to our biology, we have to understand that everything is in some way good and in some way bad,", Рече тој.

Но, Albert Rothenberg, professor of psychiatry at Harvard University is not convinced. He believes that there is no good evidence for a link between mental illness and creativity. “It’s the romantic notion of the 19th century, that the artist is the struggler, aberrant from society, and wrestling with inner demons,", Рече тој. “But take Van Gogh. He just happened to be mentally ill as well as creative. За мене, the reverse is more interesting: creative people are generally not mentally ill, but they use thought processes that are of course creative and different.”

If Van Gogh’s illness was a blessing, the artist certainly failed to see it that way. In one of his last letters, he voiced his dismay at the disorder he fought for so much of his life: "Ох, if I could have worked without this accursed diseasewhat things I might have done.”

Во 2014, Rothernberg published a book, "Flight of Wonder: an investigation of scientific creativity", in which he interviewed 45 science Nobel laureates about their creative strategies. He found no evidence of mental illness in any of them. He suspects that studies which find links between creativity and mental illness might be picking up on something rather different.

“The problem is that the criteria for being creative is never anything very creative. Belonging to an artistic society, or working in art or literature, does not prove a person is creative. But the fact is that many people who have mental illness do try to work in jobs that have to do with art and literature, not because they are good at it, but because they’re attracted to it. And that can skew the data,", Рече тој. “Nearly all mental hospitals use art therapy, and so when patients come out, many are attracted to artistic positions and artistic pursuits.”

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

Објавено преку Гардијан Вести наслови приклучок за WordPress.

Поврзани написи