Интел измислува оптички кабел кој ветува дека ќе 1.6Tbps

Intel invents an optical cable that promises 1.6Tbps

Чипови Интел има развиено оптички кабел 800Gbps кои се наведува дека ќе понуди огромни зголемувања на брзината на суперкомпјутери и центри за податоци, кога тоа е лансиран во втората половина од годината.

Во објавувањето на производот во оптички влакна Конференција во Сан Франциско, Интел соопшти дека се базира на силикон фотоника интерконекција технологија, и има поддршка од голем број на играчи во оптички индустрија, вклучувајќи Corning, САД Conec, ТЕ поврзување, MOLEX и други.

На чипови го нарекува MXC конектор технологија, кој е наменет како ефективни оптички интерконекција во центри за податоци.

MXC, кој Intel започна минатата година, е компактен интерконекција кој поддржува до 64 влакна, секој носи до 25Gbps на податоци за вкупно 1.6Tbps пропусниот опсег на далечина до 300 метри. Тоа беше развиена во партнерство со Corning, која му овозможува на оптички влакна Clearcurve дизајниран да биде свиткан околу построги криви од традиционалните влакна.

Технологијата е дел од иницијативата на центарот за податоци следната генерација наречена Rack скала архитектура на Интел, која има за цел да распределете индивидуални сервери во базени на пресметување, складирање и меморија на ниво на решетката, со силикон фотоника се користи за поврзување во рамките на и помеѓу лавици.

Во еден пост на податоци Стак блог на Интел, Фирмата, исто така споменува дека Microsoft им се придружи на своите МСФИ Форум MXC.

генерален менаџер на Мајкрософт на облак сервер инженерство, само Kushagra, рече дека MXC технологија ќе биде “инструментална” во обликувањето на следната генерација на центарот за податоци архитектури со високи перформанси.

“Ние со нетрпение очекуваме да работиме со Intel и отворени стандарди тела како OCP да се забрза размената на информации и поддршка од индустријата,” рече тој.

Главната употреба случаи за MXC кабли вклучуваат побрзо врски меѓу топ-of-решетката прекинувачи и основни прекинувачи, и за поврзување на сервери за дополнителен багаж или процесори, Интел соопшти.

извор: Theinquirer.net

Зајакната со Zemanta