Како твоите очи се предаде на Вашите мисли

How your eyes betray your thoughts

 

Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Како твоите очи се предаде на Вашите мисли” е напишана од Мо Costandi, за theguardian.com во вторникот 2-ри-ти јуни 2015 09.00 Според зоната: UTC

Според старата изрека, очите се прозорци на душата, открива длабоки емоции, кои инаку би можеле да сакате да го скриете. Иако модерната наука го исклучува постоењето на душата, тоа не укажуваат на тоа дека постои кернелот на вистината во овие зборови:: излегува очите не само одраз на она што се случува во мозокот, но исто така може да влијаат на тоа како ние ги паметиме работите и да донесува одлуки.

Нашите очи се постојано се движи, И додека некои од овие движења се во свесна контрола, многу од нив се случуваат потсвесно. Кога читаме, на пример,, ние се направи серија на многу брзи движења на очите се нарекува нистагмус дека фиксираат брзо на еден по еден збор. Кога ќе влезе во собата, ние се направи поголеми убедливо нистагмус што гледаме околу. Потоа, постојат мали, неволни движења на очите, ние се направи како што ние одиме, за да се компензира за движењето на нашата глава и да ја стабилизира нашиот поглед на светот. И, се разбира, нашите очи стрела низ текот на "брзо движење на очите" (РЕМ) фазата на спиењето.

Би-Би-иднината

Што е сега станува јасно е дека некои од нашите движења на очите, всушност може да се открие нашата мисла процес.

Истражувањето објавено минатата година покажува дека ученик дилатација е поврзана со степенот на несигурност при донесување на одлуки: ако некој е помалку сигурен за својата одлука, тие се чувствуваат зголемена возбуда, кој предизвикува учениците да се шират. Оваа промена во окото исто така може да се открие каква донесување на одлуки е за да се каже: една група на истражувачи,, на пример, покажа дека гледа за дилатација направено тоа можно да се предвиди кога претпазливи лице се користи за да се каже "не" беше за да се направи слабо одлуката да се каже "да".

Поглед во очи дури и може да се предвиди што бројот лице го има на ум. Tobias Loetscher и неговите колеги од Универзитетот во Цирих регрутирани 12 волонтери и следи нивните движења на очите, а тие reeled надвор листа на 40 броеви.

Тие откриле дека насоката и големината на движењата на очите на учесниците точно да се предвиди дали бројот тие биле за да се каже е поголем или помал од претходната - и од тоа колку многу. погледот на секој волонтер се префрли и на правото пред тие рекоа поголем број, и надолу и на лево пред една помала. Колку е поголема промена од една на друга страна, толку е поголема разликата меѓу броеви.

Ова укажува на тоа дека ние некако водат апстрактни број репрезентации во мозокот при движење во вселената. Но, студијата не ни кажува кој е на прво место: дали мисли на одреден број предизвикува промени во позицијата на очите, или дали позицијата на око влијае на нашата ментална активност. Во 2013, истражувачите во Шведска објави докази дека тоа е последниот, кој може да биде на работа: движења на очите, всушност може да олеснување на пронаоѓање меморија.

тие најмувале 24 студентите и побара секој од нив да внимателно ја испита серија на објекти прикажани на нив во еден агол на екранот на компјутерот. Потоа учесниците им било кажано да го слушнете серија на изјави во врска со некои од објектите што го виделе, како што се "Автомобилот е со кои се соочува на лево" и побара да се покаже што е можно побрзо, ако секој е точно или неточно. Дел од учесниците им беше дозволено да ги споделите со своите очи се шета слободно; другите беа поставени за да се утврди нивните погледи на крст во центарот на екранот, или на аголот каде што објект се појави, на пример.

Истражувачите откриле дека оние кои им беше дозволено да се движат нивните очи спонтано во текот потсетиме врши значително подобро од оние кои фиксиран на крстот. Интересно, иако, Учесниците кои им било кажано да се утврдат нивните погледи во аголот на екранот во кои објекти се појави порано подобро од оние изјави за да се утврди нивните погледи во друг агол. This suggests that the more closely the participants’ eye movements during information encoding corresponded with those that occurred during retrieval of the information, the better they were at remembering the objects. Perhaps that’s because eye movements help us to recall the spatial relationships between objects in the environment at the time of encoding.

These eye movements can occur unconsciously. “When people are looking at scenes they have encountered before, their eyes are frequently drawn to information they have already seen, even when they have no conscious memory of it," вели Roger Johansson, a psychologist at Lund University who led the study.

Watching eye movements can also be used to nudge people’s decisions. One recent study showed – maybe worryingly – that eye-tracking can be exploited to influence the moral decisions we take.

Researchers asked participants complex moral questions such as “Can murder ever be justified?” and then displayed, on a computer screen, alternative answers (“sometimes justifiable” or “never justifiable”). By tracking the participants’ eye movements, and removing the two answer options immediately after a participant had spent a certain amount of time gazing at one of the two options, the researchers found that they could nudge the participants to provide that particular option as their answer.

“We didn’t give them any more information,” says neuroscientist Daniel Richardson of University College London, senior author of study. “We simply waited for their own decision-making processes to unfold and interrupted them at exactly the right point. We made them change their minds just by controlling when they made the decision.”

Richardson adds that successful salespeople may have some insight into this, and use it to be more persuasive with clients. “We think of persuasive people as good talkers, but maybe they’re also observing the decision-making process," тој вели. “Maybe good salespeople can spot the exact moment you’re wavering towards a certain choice, and then offer you a discount or change their pitch.”

The ubiquity of eye-tracking apps for smartphones and other hand-held devices raises the possibility of altering people’s decision-making process remotely. “If you’re shopping online, they might bias your decision by offering free shipping at the moment you shift your gaze to a particular product.”

Така, eye movements can both reflect and influence higher mental functions such as memory and decision-making, and betray our thoughts, beliefs, and desires. This knowledge may give us ways of improving our mental functions – but it also leaves us vulnerable to subtle manipulation by other people.

“The eyes are like a window into our thought processes, and we just don’t appreciate how much information might be leaking out of them,” says Richardson. “They could potentially reveal things that a person might want to suppress, such as implicit racial bias.”

“I can see eye-tracking apps being used for, рече, supportive technologies that figure out what phone function you need and then help out,", Додава тој, “but if they’re left on all the time they could be used to track all sorts of other things. This would provide much richer information, and raises the possibility of unwittingly sharing our thoughts with others.”

This is an edited version of a feature I wrote for BBC.com/Future, a website covering science, health and technology.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

Објавено преку Гардијан Вести наслови приклучок за WordPress.

Поврзани написи