Како да се колонизираат Марс

How to colonize Mars

 

Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Како да се колонизираат Марс” е напишана од Сара Bruhns и Јаков Haqq-Мизра, за на 5-ти theguardian.com четвртокот Ноември 2015 10.40 Според зоната: UTC

НАСА објави извештај кој содржи детални планови за човечка мисија на Марс. Ова беше долгогодишна цел за НАСА и нивниот извештај дава преглед на предизвиците на истражување на Марс во три фази. Првиот, "Земјата се потпираат", фаза се фокусира на истражување на бродот Меѓународната вселенска станица. Фаза на терен 'става луѓето подлабоко во просторот за истражување, додека преостанатите неколку дена од Земјата. Фазата на "Земјата независен" комплетира план од страна на добивање на луѓето да ја површината на Марс.

НАСА не е единствената организација подготвува да испрати луѓе на Црвената планета. Спејс Икс, Денис Тито Инспирација Фондацијата Марс, и Марс Еден имаат сите изразена цел да ја посетите и во некои случаи дури колонизираат Марс.

Пред било која нација или организации почнат да истражуваат и воспоставување на населби, нејаснотиите во меѓународното право во врска со истражување на вселената и населба треба да се разјасни и реши. Потенцијалните трошоци, финансиски и политички, за неа ова прашање на суверенитетот во вселената се премногу високи за да им овозможи на овие планови мисија понатаму да се развиваат.

Политика за тековната истражување на вселената во голема мера е дефинирано од страна на Договорот вселената, напишани на 1967. Овој договор забранува неговите потписници од инсталирање на оружје за масовно уништување во вселената, го ограничува користењето на простор за мирољубиви цели, забранува било нација од тврдејќи дека земјиштето на било небесните тела (познат како "принцип не-присвојување"), и тврди дека просторот е "на покраината на целото човештво".

Договорот на вселената е напишан пред луѓето да слета на Месечината, како Студена војна тензии монтиран, и така е слабо опремена за насочување на текот на истражување на вселената. Многу одредби од овој договор се несомнено потребни, како што се забрана на оружје за масовно уништување, и користење на просторот за исклучиво мирољубиви цели. Меѓутоа, апсолутно ограничување на суверена тврдењата од страна на принципот на не-присвојување може да доведе до идни конфликти.

Додека целосна детали за сите предложени човечки мисии на Марс (дали јавни или приватни) уште се во развој, Основната премиса на колонизација, наспроти едноставно истражување, искажа загриженост. Принципот на не-присвојување на Договорот за вселената забранува "одобрени средства по барањето на суверенитетот, со помош на употреба или окупација, или со други средства ". Ова укажува на тоа дека самиот чин на колонизација не е во согласност со Договорот за. Како овие организации имаат намера да го колонизираат без тврдејќи суверенитетот е нерешена и суштински важно прашање да одлучува пред слетување на Марс.

Еден потенцијален начин за решавање на ова е да се фокусира на економските побарувања на ресурси на Марс, а не на самата земја. Јавни и приватни лица кои би можеле да слетаат на Марс и да се воспостави база на кој законот на сопствената земја ќе важи за сите жители и посетители, слична на постоечките законски одредби кои ги регулираат на Меѓународната вселенска станица. Тие исто така може да се воспостави ограничен парче земја, каде што тие може да го бара исклучиви материјални права и однесувањето науки. Меѓутоа, таква "ексклузивна економска зона" ќе немаат никакви побарувања за суверенитет. А Марс жител од било колонија може да помине мирно во текот на овие зони, па дури и може да постави друга основа на нивните сопствени. Меѓутоа, сите ресурси се екстрахираат содржани во рамките на зоната се ексклузивно право на оригиналната барателот. Овој предлог обезбедува начин за да ги задоволи целите собираат ресурси за низа тековни мисии на Марс, дозвола за колонизација планира да се продолжи, и да ги исполни условите од Договорот за вселената.

Многу поборници на Марс колонизација мисии приговараат дека таквите мисии ќе неповратно ја загадуваат животната средина на Марс, да му наштети на научни истражувања, како и го уништува природната убавина на планетата. За борба против овие грижи, планетарен паркот систем сличен на националниот систем паркот Земјата, може да се утврди. Планетарен паркови ќе бидат идентификувани и регулирани според влезот на Земјата научници од целиот свет, по моделот кој консензус по должината на линиите на Decadal истражување на НАСА за избор на вселенски мисии. Некои паркови би можеле да бидат отворени само за науката определба, додека други може да биде чисто естетски ознака за зачувување на природната средина на Марс.

Договарање за план како тоа би можело да обезбеди мирен пат напред. Меѓутоа, секогаш ќе има помали конфликти меѓу колонистите, особено ако принципот на не-присвојување е да се одржи заедно со колонизација, како што ниту една држава или организација ќе биде во можност да го остварат комплетна контрола врз нивните ексклузивна економска зона. Систем за привремен трибунал може да биде добар начин за решавање на споровите меѓу доселениците на Марс без вклучување на Меѓународниот суд на правдата на Земјата. Кога две колонии дојдат во конфликт едни со други, нивниот случај може да се слушне и да се решат од страна на трибунал се состои од претставници на други колонии. Овој модел овозможува колонијални интереси да бидат зачувани од решавањето на споровите меѓу исклучиво колонисти.

Планот е наведено погоре е еден можен начин да се оди. Меѓутоа, тоа е од клучно значење за нации и организации да влезат во дијалог за тоа како да се продолжи. Постојните планови за колонизирање на Марс не се обрати како ќе се справи со прашањето на тврдејќи дека суверенитетот. Но, секоја организација под надлежност на една нација потписничка на Договорот за вселената ќе треба да се придржуваат кон одредбите на Договорот. Можеби решението е да се преиспита Договорот, особено принципот на не-присвојување, и да се утврди дали ова барање е сеуште релевантни денес. Или можеби решението е да се измени на Договорот експлицитно да одлучи по метод на населба. Моменталната состојба на работите е премногу амбициозен, и конфликтот се чини неизбежен освен режим колонизација се донесе до првите луѓе пристигне на Марс.

Сара Bruhns студирал физика и астрономија на Универзитетот во Вирџинија. Таа ги истражуваше на суверенитетот на Марс со Јаков Haqq-Мизра (haqqmisra) преку Млад научник програма на Сини Мермер Простор Институтот за наука. Ставовите тука сме сами на авторите.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

Објавено преку Гардијан Вести наслови приклучок за WordPress.