Како може една жена да заработат повеќе на eBay? Претендираат да се биде човек

How Can a Woman Make More on Ebay? Pretend to be a Man

мажите заработуваат 20% повеќе во просек од жените што продаваат идентични нови производи на eBay, расветлување на несвесното предрасуди кои влијаат на купување на однесување


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Како може една жена да направи повеќе на eBay? Претендираат да се биде човек” е напишана од страна на Иан Пример Наука уредникот, за Гардијан во петокот 19-тиот февруари 2016 19.04 Според зоната: UTC

Жените кои продаваат стока на интернет може да достигне цена од очигледно повисоки цени доколку тие се подготвени да се направи една едноставна tweak на своите теренот: се преправаат дека се мажи.

Откритието произлегува од една студија која откри дека во просек мажите заработени 20% повеќе од жените кога тие се продаваат идентични нови производи на eBay.

Разликата се чини дека доаѓаат од тенденцијата за сите купувачи – И мажите и жените – да понуди помалку за предмети ставени на аукција во онлајн пазар кога продавачот е жена.

"Ние се очекува да се најде празнина, но ние бевме изненадени од големината, особено поради тоа што најголемите ефектот е за нови производи, каде што жените и мажите се продаваат токму истото,", Рече Тамара Kricheli-Кац, социолог на Универзитетот во Тел Авив.

Резултатите се смета дека се фрли светлина на несвесното предрасуди кои влијаат на купување на однесување на луѓето. Едно можно објаснување, покренати од страна на автори, е дека луѓето несвесно додели повеќе вредност на производи во сопственост на мажите отколку жените, водечки потенцијалните купувачи да наддавате повеќе.

Доколку студијата се поткрепени со понатамошно истражување, тоа ќе биде една од првите да се покаже со податоци во реално производ како нееднаквост и дискриминација ги ставаат жените на постојана недостаток во онлајн пазар.

Kricheli-Кац и економист Tali Регев анализирани САД продажбата на 420 најпопуларните производи од целиот спектар на категории eBay помеѓу 2009 и 2012. Тие откриле дека жените составен речиси една четвртина од продавачите во базата на, и покрај тоа што има помалку продажба на искуство, тие уживаа подобра репутација како продавачи.

Разликата во цените што ги плаќаат за стоки беше евидентно во искористените производи, како и нови, но јазот беа многу помали. Просечно, купувачи платени жени 97% од цената што ја плаќа мажите за истата пасивно предмети. Јазот може да биде помал поради пристрасност против жените е речиси поместување од купувачи кои имаат повеќе доверба во описот на половни предмети на жените, пишуваат истражувачите во списанието Напредокот на науката.

Иако eBay продавачите не се изјасниле по ова прашање на сајтот, истражувачите трчаше посебен експеримент кој покажа дека корисничкото име продавачите ", и предметите што се продаваат, беше прецизно упатство. "Ако јас сум продажба на iPhone, но исто така и моите чевли и чанта, тоа ќе биде релативно лесно да ме идентификуваат како жена,", Рече Kricheli-Кац. "И повеќе предмети Јас го продаде, попрецизно луѓе да ме категоризираат. "

Да ги тестираат своите сомневање дека купувачи платени помалку жени отколку мажи, едноставно затоа што на нивниот пол, дуото истрча на онлајн експеримент. Тие побара од луѓето да се изјасни колку тие ќе плаќаат за $100 Амазон ваучер. Кога ваучер беше понудено од страна на "Бред", понудите беа повисоки отколку кога било понудено од страна на "Алисон".

Резултатите покажуваат дека, во просек, жени помина полошо во онлајн пазар. Но, истражувам во податоците открива некои квит за женски продавачите. Во одредени категории, жените вообичаено се продаваат истите елементи за повеќе отколку мажите. А модел на Барби продадена за 16% повеќе жени продавачи, додека храна за домашни миленици, необјасниво, продаден за 20% повеќе. Од друга страна, мажи направи неверојатни 270% повеќе кога продажбата на Nintendo Wii, 30% повеќе на термички печатач, и 20% повеќе топчиња за голф. Преклопен нож продаден за 61% помалку кога се продаваат од страна на жена од еден човек. "Вие не сакате да се биде жена продажба дека,", Вели Регев.

Сите кои го остава отворено прашањето за тоа што да се направи на жената. Една стратегија истражувачите слушнале е за жените да се донесе машки корисничко име и го продаде на eBay едно по едно време да помогнат во криењето на нивниот пол. Но, ниту Kricheli-Кац ниту Регев се љубители на тој пристап. "Ние не сакаме да се живее во свет каде што луѓето ги кријат своите полот. Тоа може да изгледа како добра стратегија, но ние треба да биде намалување на тој јаз на друг начин,", Рече Kricheli-Кац.

"А подобра стратегија е за купувачите да се погледне за жените продавачи и да купуваат од нив,", Вели Регев. "Тие можат да добијат подобри цени, но во исто време, повеќе наддавање на жените производи ќе помогне да се намали јазот ". Уште подобро, платат на жените иста цена како машки продавачи.

"Она што навистина се надевам е дека со тоа што луѓето се повеќе свесни за овие несвесни предрасуди, можеби со текот на времето јазот ќе се намалат,", Рече Kricheli-Кац. За да бидат работите уште полоши, жени обично се платени повеќе од мажите за производите што ги купи на eBay.

Во списанието авторите се подигне прашања за други пазари каде полот на продавачите никогаш не е доведена во прашање: "Како политика, eBay не експлицитно полот на своите корисници. И покрај тоа, мажите и жените се лесно родово категоризираат од страна на други корисници. Се сомневаме дека уште поголеми разлики се присутни во други производи на пазарите во кој родот е секогаш позната,"Тие пишуваат.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

Објавено преку Гардијан Вести наслови приклучок за WordPress.