Кога сите што ви треба е чекан, Изида личи на шајка

When all you have is a hammer, Isis looks like a nail

 

Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Кога сите што ви треба е чекан, Изида личи на шајка” е напишана од страна на HAL 90210, за theguardian.com во петокот 20-тиот ноември 2015 12.35 Според зоната: UTC

Кога сите што ви треба е чекан, се почнува да личи на шајка. Па можеби тоа не е чудно што кога сите и нивните кучиња се појавува над парапет со убиец идеја за тоа како да се справи со Изида, сите тие се чини дека укажуваат прави многу истото тие секогаш се прави.

На пример, ако сте адвокат на авторските права, тогаш е јасно дека одговорот вклучува користење на авторско право. Бидејќи Изида може да биде среќен да се убиваат илјадници, но тие знаат дека дома снимање убива музика.

Павле Rosenwig, основачот на домашна безбедност консултантска компанија Црвен филијала, има лукав план. "Што, ако нешто, може да се направи за да се присилат провајдерите да ги симнат сметки, кога тие не се подготвени да го сторат тоа доброволно? Одговорот, во мојот ум, лежи во аналогија на Законот за Digital Millennium Copyright (DMCA)."

Знаеш, на DMCA, американскиот закон со кој се, ајде да бидеме искрени, не е целосно успешна во целосно отстранување на нелегални содржини од интернет и затоа не може да биде модел дел од законодавството за навигацијата низ незгодно води на владиниот надзор на интернет.

Идејата Rosenwig е елегантен, на начин. Ако не може да се добие некој да се Изида пропаганда надолу доброволно, потоа го направите така што продолжува да го домаќин е кривично дело. Но не само секој криминал - злосторство против законот за авторски права, најлош вид на криминал на интернет, можеби.

Неговиот предлог ќе им овозможи на владата санкционира трети лица да се тврди авторските права на било која содржина поврзани со терористичка организација, а потоа оган од своите се надолу известувања.

Сигурно ... сигурно постои поедноставно решение од тоа?

Ние сме легија. Ние сме многу. Ние никогаш не ќе ви даде до

Анонимни, секако, се надева дека така. Тоа е донесена клише чеканот / помине во друга крајност: кога чеканот ви треба е "моќта на кои потекнуваат околу на интернет", тогаш се надевам дека може да го порази силите на меѓународниот тероризам кои потекнуваат од околу во навистина навистина насочени начин.

По реафирмирање на "војна" со Изида во деновите по нападите во Париз, колектив hacktivist има некои конкретни успех во борбата против Изида пропаганда онлајн.

Сто илјади Твитер сметки се симнат и пет илјади YouTube видеа пријавен, а потоа и отстранети од страна на, на услугата, од сајбер-војна започна во јануари. поконтроверзно, Анонимни, исто така, ги презела за да бомбардирање на веб-сајтовите на Изида-групи поврзани со дистрибуирани denial of service напади, во обид да ги намалам присутен.

тоа е дискутабилно колку таквите напори, всушност, им помогне на поголем движење против ИСИС, но износот на напор Анонимни е ставање кон причината е импресивен.

Но, не сите кои се вклучени во анонимна е целосно посветен на возење во светот на тероризмот. Некои од нив имаат вториот мотивација: на Lulz. Што може да објасни последниот предлог тактика. анонимни планира да ја иритираат Изида до смрт од Рик Ролинг нив.

Со оглед на се одвлекува вниманието на речиси секој кој ќе помине премногу време на интернет - Хал 90210 вклучени - планот е толку веројатно да биде исполнето како чудно идеја Црвен филијала на авторските права. Но, ние ќе ви се задржи во тек.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010