Генетски информации може да ни помогне да разбереме Начин на живот ризик за болести

Genetic Information Might Help Us Understand Lifestyle Risks for Disease

Генетски варијанти се предвиди биолошки ризик за болест, но тие исто така може да биде во можност да ни кажете за наследни однесувањето фактори на ризик


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Генетски информации може да ни помогне да се разбере начинот на живот ризици за болеста” е напишана од Сузи Gage, за theguardian.com во понеделник 22-ри февруари 2016 13.16 Според зоната: UTC

Кога ќе го читате статии кои тврдат дека постојат голем број на гени кои се предвиди болест, Обично оваа информација доаѓа од геном ширум студии асоцијација (GWAS). Овие хипотеза бесплатни анализи користат голем број на луѓе, и да бараат за поврзаноста помеѓу болест и генетски варијации во многу стотици илјади локации во геномот.

Но, знаејќи дека постојат 108 генетски локации поврзани со шизофренија не мора да е тоа корисно, освен ако знаете што овие генетски варијанти, всушност, направи. GWAS се алатка за истражување, начин на помагање ни да се разбере болест. Понекогаш е познато дека една варијанта кодови за протеини, а потоа и на функцијата на тој ген е полесно да се разбере, но во моментот на биолошката функција на многу генетски варијанти само не се знае, ограничување на употребата на GWAS како алатка за истражување.

Се претпоставува дека овие генетски варијанти, идентификувани од страна на GWAS претставуваат директна, биолошки фактори на ризик за болест - на "природата", наместо "негува" крајот на ризик. Моите колеги и јас неодамна објави хартија во која ние укажуваат на тоа дека може да има повеќе информации од оние содржани во рамките на резултатите.

Кога беше спроведена GWAS на рак на белите дробови, една генетска варијанта, која е силно поврзан со ракот на белите дробови е позната варијанта наоѓа во област на хромозомот 15 наречен "никотинска ацетилхолин рецептор ген кластер". Оваа варијанта се покажа дека се поврзани со бројот на испушени цигари на ден, во луѓе кои пушат. И покрај тоа што може да биде случај дека генот, исто така, независно го зголемува ризикот од рак на белите дробови, како и тежина од пушењето, се чини дека е многу поверојатно дека оваа варијанта е идентификувана во GWAS за рак на белите дробови, бидејќи пушењето предизвикува рак на белите дробови.

Има уште еден добар пример во алкохол литература. А генетска варијанта е идентификуван која предвидува консумирање алкохол. Тоа кодови за протеин кој се распаѓа токсични метаболити на алкохол во не-токсични оние. Ако не се многу на овој протеин, ниво на токсини може да се изгради, предизвикува да се чувствувате лошо и црвена. Варијантата не е многу честа појава кај населението во Европа, но е почест кај популациите на Источна Азија потекло. Во овие групи, GWAS на висок крвен притисок идентификувани во овој конкретен генотип поврзани со алкохол. Но, тоа не се гледа во GWAS на висок крвен притисок кај населението во Европа. Ова е прилично силни докази дека консумацијата на алкохол може да придонесе за висок крвен притисок.

Овие наоди доведе до една интересна мисла: можеби, како и потврда причинска здруженија што веќе знаете (како пушењето и ракот на белите дробови), тоа може да ни помогне да се идентификуваат и други каузални фактори на ризик за болест. На пример, истата варијанта пушењето, исто така, беше идентификуван во една неодамнешна GWAS на шизофренија - ова може да значи дека пушењето е причински фактор на ризик за болеста? Можно, Иако ќе биде потребно понатамошно тестирање за да се потврди оваа, како нејзин уште е можно ова може да се дели генетска архитектура.

Во моментот, главно ограничување во толкувањето GWAS на овој начин е тоа што таму не се многу многу генетски предвесници на факторите на ризик идентификувани. Но, ова се менува. На пример, ние знаеме дека Употребата на канабис е барем делумно наследни, укажува постои генетска компонента, но се уште не се идентификувани варијанти. Кога овие варијанти почнат да се најде, информациите во GWAS може да се отвори за нас.

И зошто е ова корисно? Па, it’s much easier to help people change their lifestyle behaviours than it is to alter their genetics!

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010