Пет Марс откритија кои трансформираат нашето разбирање на црвената планета

Five Mars discoveries that transformed our understanding of the red planet

 

Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Пет Марс откритија кои трансформираат нашето разбирање на црвената планета” е напишана од страна на Алан Yuhas во Њујорк, за на 5-ти theguardian.com четвртокот Ноември 2015 21.15 Според зоната: UTC

Со роверот trundling над црвената почва, нуркање летало низ атмосферата и екипи на работа сите околу Земјата, Марс се откажал низа тајни на НАСА во последната година. Тука се и некои од најголемите откритија на 2015.

Течна вода на Марс

Баран со децении, докази за течна вода на Марс буквално излегоа од планетата во јули, трчаат кањони и кратер ѕидови во текот на летната сезона. Еден тим на НАСА откриле хидрирани соли, пушењето пиштол за вода во течна состојба, на четири локации каде темни дамки, стигнаа на Марс терен.

НАСА се уште не го знае изворот на солен спуст проток, кои би можеле да се крене од мраз или подземни водоносни, или кондензира од атмосферата. Минатото мисии пронашле навестувања на вода, вклучувајќи и слики на она што треба да се појави мали потоци па дури и водата истурање олуци, но летото откритие беше поздравена како прв потврден доказ за течноста повеќето поврзани со животот.

Истражувачите долго тврдеа дека течна вода е основна состојка за живот - мантра НАСА во потрага е "следи вода" - но научниците сега се соочуваат со дилема околу тоа како да се испита струи. Роверот Curiosity што го истражуваше Марс за три години не е стерилен, и би можеле да го контаминираат на влажни подрачја со домашен грешки кои се лепеа врз леталото низ космосот. Роверот истражат од далечина, со ласер кој ќе се измери ленти, или тоа би можело да ги ризикуваат приближува лажичка до некои кал.

Атмосфера одземени со ветер од сонцето

Во четвртокот, НАСА објави серија на сознанија за Атмосферата на Марс кои би можеле да помогнат во решавањето на мистеријата на она што се случи на Марс, кој пред милијарди години беше влажна, топло светот со атмосфера 100 пати подебел. Денес Марс е сува, фригидна и бомбардирани со зрачење - свет без силно магнетно поле што го опкружува Земјата и го штити од експлозии на сонцето.

Наодите од Maven вселенското летало на НАСА, кој достигна Марс минатата есен да се испита тенка атмосфера, помагаат да се реши мистеријата. Мисијата Научниците откриле дека соларните бури, што експлозијата на енергија и магнетизам нанадвор, лента далеку честички во атмосферата на Марс со неверојатна стапка.

"Како и за кражба на неколку парички од каса секој ден, загубата станува значајна со текот на времето,", Изјави Брус Jakosky, Главен истражувач Maven е. Соларни бури биле почести и поинтензивни порано во историјата на Сончевиот систем, што значи дека настани на сонцето може да има големи последици за водата и атмосферата на Марс.

Мисијата, исто така мери составот на атмосферата на Марс, за прв пат од мисиите Viking 40 Пред години, и се најде мистериозната количина на прашина лебди над планетата. Истражувачите сугерираат дека би можел да биде меѓупланетарна прашина - на што останало од комети и астероиди traversing на Сончевиот систем космички зрна.

Антички езера

Во октомври, Научниците од НАСА пронајдоа докази за езера, од кои би можеле да траат до 10,000 години - можеби доволно долго за да се развие живот во мочурлив пејзаж на плитки потоци и делти. Анализа на седиментот научниците покажаа дека водата течеше, носејќи чакал и песок долу во гигантскиот кратер Гејл. Во центарот на кратерот стои блоковите на планината наречена планината Шарп, самата акумулација на три милји од талог слоеви.

Подземни води

Во април, роверот Curiosity најде докази за течна вода под површината на Марс, и снимен температури во кратерот Гејл, кои беа само правото за течни саламура. Наодите сугерираат дека почвата на Марс е влажна со вода која може да остане течна благодарение на сол, калциум перхлорат, кој се држи течноста на околу -70C.

Поларни светлини

Maven Научниците исто така откриле дека сончевиот ветер создава еквивалент на поларната светлина низ огромни делови од Марс, предизвикани од страна на високо-енергетски честички возбудлива атмосфера ранлив од магнетното поле. Луѓето теоретски би можеле да се види на Марс поларни светлини како црвена, сини и зелени бои на видливиот спектар, Но НАСА се уште не знае што светлата може да изгледа вака, од нејзиното Роверс немаат опрема за да ги видите.

На поларни светлини, исто така, укажуваат на тоа дека повеќето од Марс е носен од соларни ветрови, кредитирање докази за идејата дека соларната настани придонесоа за губење на атмосфера на сите околу планетата. Некои магнетни полиња остане во делови од кора расфрлани околу планетата, но на планетата нема глобалната штит кој што си ја имал.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010

Објавено преку Гардијан Вести наслови приклучок за WordPress.