Дали канабис навистина го намалат вашиот коефициент на интелигенција?

Does cannabis really lower your IQ?

Моето неодамнешно истражување покажа дека разликите отколку употребата на канабис може да се предизвикува на толку дискутираната разлики во когнитивната функција


Powered by Guardian.co.ukОваа статија со наслов “Дали канабис навистина го намалат вашиот коефициент на интелигенција?” е напишана од Клер Mokrysz, за theguardian.com во четвртокот 14-ти-ти јануари 2016 15.24 Според зоната: UTC

Дали можете или не користат канабис може да доведе до влошување на спознајната функција е жешка тема на истражување и јавниот интерес. со оглед на внимание голема медиумска доделена на наоди кои укажуваат на штетните ефекти на канабис на познанието, функцијата на мозокот и ментално здравје, ќе биде простено за размислување пуши spliff е слично на себе постојано удирање по главата со џиновски бонг. Меѓутоа, Бидејќи голем дел од работата во тек е напречниот пресек (тоа е, Мерењата се земе само на едно време во животот на една личност), не можеме да знаеме дали канабис ќе се врши било поинаку, пред да започнете со користење на канабисот. На кратко, ние сме соочени со класичен проблем на "пилешко или јајцето".

Употребата на канабис не се случува во вакуум. И тинејџерите кои почнуваат да користат канабис од рана возраст, речиси сигурно ќе се разликуваат од оние кои никогаш не ќе се обиде, тоа или кои го одложи додека не се постари. Доказите укажуваат дека оние кои почнуваат да користат канабис од рана возраст често имаат помалку стабилна средини и повеќе проблеми во однесувањето од нивните не-користење врсници. Тинејџерскиот употреба на канабисот, исто така, обично оди рака под рака со други видови на дрога и ризично начин на живот во целина. Посиромашните когнитивните перформанси на канабис затоа може да биде резултат на други фактори поврзани со употреба на канабисот, наместо да се користат канабис. Како и да е, се разбира многу тешко да се контролира за сите овие други фактори.

Да се ​​обиде да се справи со овие прашања, заедно со други истражувачи од Универзитетот колеџ во Лондон и на Универзитетот во Бристол (вклучувајќи Сузи Gage кој е домаќин на овој блог), Јас сум бил вклучен во една нова студија, со потенцијално изненадувачки заклучоци. Користење на податоци за 2235 тинејџери собрани како дел од "Деца на 90-тите" група од Југозападна Англија, ние погледна врската помеѓу тоа колку пати изјавиле дека користат некој канабис на возраст од 15, и нивните перформанси на тест за интелигенција заврши на иста возраст. Важно е тинејџерите, исто така, беше донесена тест за интелигенција, кога тие беа 8 години стар (пред било кој од нив го користат канабис), па ние може да се справи со "пилешко или јајцето" проблем.

На прв поглед изгледа нашата резултати сугерираат дека овие тинејџери, кои користат канабис се покажаа полоши од нивните тинејџерски тестови за интелигенција, по сметководство за нивната интелигенција "основно" во 8 години стар. Дури и оние кои се користат само канабис неколку пати постигна грубо 2 IQ поени пониска од оние кои никогаш не пробале канабис. Меѓутоа, ние, исто така, истакна дека тинејџерите кои употребиле канабис беа многу поверојатно да се користат цигари, алкохол и други недозволени дроги- и сите овие фактори, исто така, предвиде помал тинејџери голем коефициент на интелигенција. Највпечатливо видовме дека канабис, исто така, многу поверојатно е да биде тутун пушачи- 84% на оние во нашето најтешките употреба на канабисот група (кои изјавиле дека користеле канабис најмалку 50 пати од страна на возраст 15) пушеле цигари повеќе од 20 пати во својот живот, во споредба со само 5% на оние кои никогаш не користеле канабис.

Кога ќе се статистички прилагодени за овие разлики во стапките на други штетни супстанци, заедно со други фактори, вклучувајќи детството проблеми во однесувањето и симптоми на менталното здравје, употреба на канабис веќе не предвиде пониски оценки IQ. По ова прилагодување, дури и најтешките нашата група на корисници на канабис предвидуваа IQ тестовите не се разликува од оние кои никогаш не пробале канабис. Ние, исто така, имаше слична анализа да се погледне на училиштето GCSE оценки истиот тинејџер, кои седеа на возраст 15/16. Наодите беа слични со нашите наоди IQ- додека канабис постигне пониските одделенија во GCSE (еквивалент на 2 пониски оценки на еден предмет), откако ќе се води сметка за овие други слични фактори марихуана веќе не предвиде полоши перформанси училиште.

Според тоа, се чини дека има нешто во врска со овие две групи на млади (оние кои користат канабис по возраст 15 и оние кои не се) кој е одговорен за разликите во IQ и училиште оценки, наместо нивната употреба на канабисот, Иако тоа не е јасно што од нашата студија. Иако пушењето е идентификуван како потенцијално важен фактор, ние очигледно не може да знае од овој тип на студии без разлика дали тоа всушност предизвикува помал коефициент на интелигенција и училишните перформанси, и има малку докази на друго место да се сугерира ова е случај,.

Иако ова може да звучи како голема вест за оние 15% на 15-24 годишниот Европејците кои го користеле канабис во изминатата година, однесеш дома порака е за жал не е толку јасна. Ова е само една студија од една група во една област на Англија, и како автори на хартија ние сме првите да ја признае ограничувањата на оваа работа, вклучувајќи ги и младите на возраст од учесниците кога се мери IQ, и релативно умерено ниво на употреба на канабис.

А добро публицитет студија од 2012 сугерираат дека користењето марихуана со почеток во адолесценцијата и продолжуваат да постојат во средината на животот "е" во врска со IQ пад. Па, како да овие потенцијално спротивставени наоди се вклопуваат заедно? Клучната разлика помеѓу на 2012 студија а нашата е вид на канабис вклучени во студијата. Нашите најтешките користење тинејџери бил под дејство на канабис за околу 2 години, и употребиле канабис барем 50 пати (иако 57% на оваа група, изјавиле дека користеле канабис најмалку 100 пати). Во 2012 учат оние кои покажаа најмногу драматичен пад IQ бил упорен корисници на канабис од адолесценцијата до доцните 30-ти години, и бил дијагностициран со зависноста од канабис во голем број поени во својот живот. Така, тоа е можно дека зависноста од канабис, наместо да користат канабис, сама по себе, е поврзана со помал коефициент на интелигенција, или дека постојаните тешки употреба на канабис во текот на вашиот живот може да имаат овие негативни ефекти.

Нашата студија е никој случај не значи дефинитивна, но тоа не се нагласи дека сите треба да бидеме многу внимателни кога скокање на заклучоци за штети на лекот пред да имаат силни докази или начин. Премногу силен заклучоци за потенцијалните негативни ефекти на марихуаната се ненаучен и врз основа на нецелосни докази база. Ова може да доведе до нефер маргинализација од тинејџерите кои користат канабис, кој е последното нешто што ние би сакале, оглед на тоа што оваа група најверојатно ќе вклучува некои од најранливите во општеството.

Клер Mokrysz е студент д-р на Уniversity колеџ во Лондон истражува дали тинејџери се особено подложни на штетни последици од канабис и употреба на алкохол.

guardian.co.uk © Гардијан Вести & Медиа Limited 2010